Hjem   Om meg   Kontakt
Drikke til sushi: Vin, øl, eplemost, sherry, sake og grønn te | Marianne de Bourg
22472
post-template-default,single,single-post,postid-22472,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Drikke til sushi: Vin, øl, eplemost, sherry, sake og grønn te

Til sushi passer lys vin, lyst øl eller alkoholfritt best. Det er mye å velge i, og her får du tips til flere vellykkede mat- og drikkekombinasjoner.

Helheten er viktigst når du skal velge drikke til sushi. De fleste spiser en blanding av forskjellige sushibiter som inneholder ulike typer fisk, skalldyr og grønnsaker og smaksrikt tilbehør. Fruktighet og friskhet er gode egenskaper til drikke som skal følge mat, ikke minst sjømat.

DRIKKE TIL SUSHI Drikk-te-til-fisk

Foto: Le Palais des Thés

Det kan være en fordel å velge noe som ikke overdøver de sarte smakene i sushien. Men valg av drikke kommer i stor grad an på hva du selv liker og hvor åpen du er for å prøve nye kombinasjoner.

Heldigvis er det også lett å finne gode alkoholfrie drikker som gir en god smaksopplevelse sammen med sushi. Vinmonopolet anbefaler friske eplemoster eller lyse alkoholfrie øl til sushi og sashimi.

Sashimi

Sashimi er rå fiskebiter servert alene uten ris. Det gir delikate, rene smaker. Til kun sashimi kan du derfor velge drikke med relativt lite smakskraft så den ikke overdøver fisken. God friskhet gir også en livlig og leskende kombinasjon. Prøv:

  • Tørr musserende vin, for eksempel crémant.
  • Rimelig og tørr riesling, vinho verde, weissburgunder, petit-chablis eller sauvignon blanc
  • Øl: hveteøl eller pilsner

Sushi

Med ris, soyasaus, ponzusaus, ingefær og ikke minst wasabi kan drikkene over bli litt veike, men det er ikke dermed sagt at det blir en dårlig kombinasjon. Velg gjerne fra forslagene over eller prøv noe med litt mer smakskraft. Du kan gå litt opp i pris, velge viner med litt fatlagring og mer fylde, velge viner laget på mer aromatiske druer eller viner med litt sødme, hvis du liker det.

Her får du noen forslag, enten du går for det trygge eller vil prøve noe helt nytt.

Eplemost

Frisk eplemost smaker godt og friskt til sushi. Ingefærøl har sødme og friskhet og aromaer som passer godt til maten.

Grønn te

Dette er et tradisjonelt valg i Japan og virker forfriskende og rensende. Sencha har delikat smak av hav, tang og mineraler mens genmaicha, tilsatt ristet brun ris, har en spesiell og kraftig smak av umami, tang, tørket frukt og nøtter. Til rå laks passer også milde, delikate Darjeeling first flush teer.

Ingefærøl

Ingefærøl og sushi er en spennende kombinasjon, selv om det kan være litt i søteste laget for noen.

Sake

Sake lages av ris og har noen av de samme smakene som du finner i sushi. Mangelen på syre og den umamiaktige smaken av ris kan være uvant for mange. Men det er nettopp denne kombinasjonene japanerne setter pris på. Den japanske risvinen bygger opp under smakene i maten.

Sherry

Tørr sherry, fino eller manzanilla, har flott friskhet og det såkalte flor-preget fra lagringen kan nesten minne om smakene i sake. En så smaksrik drikk kan overdøve sushien, men dette er et spennende valg for den dristige.

Vin

Musserende vin, som champagne eller crémant de Bourgogne, har friskhet og aroma som går godt til sushi. Hvitvin av druen Pinot Gris fra Alsace har struktur og aroma som passer godt. Samt:

  • Tørr eller halvtørr riesling, weissburgunder, chablis
  • Chardonnay fra sentralburgund, USA, New Zealand eller Australia
  • Pinot Gris fra New Zealand eller Alsace

Øl

Øl med eller uten alkohol, smaker godt til sushi. Øl med moderat bitterhet er godt til sushi. Hveteøl passer bra også her, mens blonde eller pale ale gir litt mer kraft. Litt mørkere maltpreg kan gå fint, men stout blir for kraftig. Bokkøl er derimot en god kombinasjon med rent maltpreg og moderat intensitet og bitterhet.

– Kilde: Le Palais des ThésVinmonopolet

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.