Hjem   Om meg   Kontakt
Blomstene som tåler frost og kulde | Marianne de Bourg
21112
post-template-default,single,single-post,postid-21112,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Blomstene som tåler frost og kulde

Pass på – nattefrosten har ennå ikke sluppet taket,  så det er viktig å velge blomster som tåler noen kuldegrader.

Viola (stemor), løkblomster, tusenfryd, juleroser (Hellborus), vårlyng (Erica carnea) og ranunkler er faktisk de eneste blomstene som tåler noen kuldegrader. Selv om plantene kan virke litt slått ut etter en frostnatt eller to, vil de snart reise seg igjen.

Blir det frostnetter over en lengre periode, setter plantene stor pris på å få lov til å komme inn til et lunt sted for å varme seg litt innimellom. Da er krukker helt supre å plante i, fordi de lett kan flyttes på.

Ruteliljer og krokus tåler fint noen få kuldegrader:

01 Plantene som tåler kuldegrader - rutelilje

02 Plantene som tåler kuldegrader - krokus

Stemorplantene tåler godt vårens skiftende temperatur:

08 Plantene som tåler kulde - stemor viola

Den tåler til og med ned til -5°C. Men plantene tåler ikke uttørking, så det er viktig med jevnlig vanning. Legg gjerne litt lagtidsgjødsel i krukkene så kanskje de blomstrer helt til sommerblomstene er klare for utplanting.

Vårlyng (Erica carnea) tåler en del frost og kulde:

03 Plantene som tåler kuldegrader - vårlyngjpg

Den trives ekstra godt i selvvanningsbaggen grow-in.

Julerosene kan settes ut nå:

04 Plantene som tåler kuldegrader - hvit julerose05 Plantene som tåler kuldegrader - rosa julerose

I hagen kan julerosen settes på en plass med litt skygge og næringsrik jord.

Tusenfryd kan også stå ute nå:

06 Plantene som tåler kuldegrader - tusenfryd

Tusenfryd er en flerårig plante som kan være flott i ytterkanten av en krukkebeplantning. Tusenfryd er en enkel plante som ikke trenger mye stell, men hvis du omplanter og deler planten årlig, vil du få en mer frodig og herdig plante.

Løkblomster tåler frost:

07 Plantene som tåler kuldegrader - påskeliljer

Påskeliljer (narciss) finnes både i vanlig størrelse og i miniutgaven ”Tete-à-tete”. Løken er flerårig, og den kan få et langt og godt liv i hagen dersom den plantes i bed etter at den har gjort sitt som påskepynt på trappen. Blomsterstenglene skjæres av etter avblomstring, men de grønne bladene lar en bli værende. De skal jo skaffe næring til neste års blomstring.

«Visste du at:  Du fremmer ny blomstring hvis du kniper av gamle og visne blomster?»

– Kilde/foto: Mester Grønn – 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.