Hjem   Om meg   Kontakt
En smak av duft | Marianne de Bourg
1972
post-template-default,single,single-post,postid-1972,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

En smak av duft

Mannen min ler av meg og kaller meg hunden hans fordi jeg snuser og lukter på alt mulig. Men man er da nødt til å lukte på et lukteviskelær selv om man er passert 12, er man ikke? Eller på pakken med Hubba Bubba som ligger i kassa på butikken?

INGENIØRFRUEN OM: En smak av duft.

Minner og følelser utløses helt ubevisst av lukt. Og det kan jo være bra. Eller dårlig. Som når det frembringer ubehagelige minner og følelser, slik som lukten av råtten kål fra kålmarkene i Lier gjør hos meg. Da vår eldste var nyfødt kjøpte jeg 10-kilos sekker med økologisk kål og kålrot, for neimen om mitt barn skulle vokse opp på industrifremstilt babymat. Problemet var bare at jeg ammet døgnet rundt og 20 kg kål sto og råtnet…

Smakssansen og luktesansen er knyttet sammen via luftveiene og hører sammen. I tillegg til ordene duft og smak inneholder det engelske språket et ord som betyr begge deler, nemlig ordet “flavor”. Fredagens ”flavor” er for meg rødvin, hvitløk og basilikum. Denne kvelden står alltid pizza på menyen, og jeg får da æren å sitte på stas ved kjøkkenøya med dagens aviser, iPad og A-magasinet foran meg samtidig som vi snakker om ukens små og store hendelser. Litt etter litt brer duften av hvitløk og basilikum i rommet. Mens smaken av rødvinen sitter som støpt i munnen. Mmm…duften og smaken av fredag!

Å snuse på nyvasket sengetøy, lukten av grønnsåpe og nyvaskede gulv, eller frisk luft fra klærne når man har gått ute en hel dag gir meg positive assosiasjoner og følelser, og sikkert hos mange flere med meg. Men en kombinasjon av dufter som sannsynligvis betyr noe spesielt kun for meg er duften av rødvin i kombinasjon med den svovelaktige lukten fra en utbrent fyrstikk. Det betyr for meg trygghet og kos. Assosiasjonen kommer fra en og annen sen kveld som avsluttes med å dele et glass rødvin på sengen foran en buddha opplyst av levende lys.

Hjernen kan også frembringe både lukt, smak og følelser uten at en fysisk gjenstand er tilstede. For eksempel kan jeg kjenne duften av klementiner og jordbær når som helst. Duften av klementiner kan sette meg i en tilstand av barnlig glede, fordi jeg assosierer det med jul og forventninger, mens duften av jordbær kan gi meg en følelse av frihet og sommerferie. Kanskje jeg litt oftere skulle tenke på klementiner og jordbær…?

(Teksten har stått på trykk i Drammen NÅ)
3 Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.