Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Tørket chili – hva er det og hvordan bruke det?
19882
post-template-default,single,single-post,postid-19882,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Tørket chili – hva er det og hvordan bruke det?

Tørket chili er noe helt annet enn fersk. Når vesken forsvinner ut av frukten og chilien tørker inn, vil den endre farge og lage et sprøtt skall. Da skjer det noe magisk med smaken.

Når chilien tørkes konsentreres og utvikles smakene ytterligere. Avhengig av hvilken chilisort det er kommer det frem smaker av tobakk, bær, sjokolade og lakris, og du kan selv velge hvordan du balanserer eller forsterker smakene.

De får en ny dimensjon som du kan påvirke og nyte om du maler, rister eller forveller chilien.

Hel-tørket-chili

Ulike typer tørket chili

Chili Ancho

Dette er den aller søteste, tørkede chili som finnes. Fersk heter den Pobano Pepper og er en av de mest populære chilifruktene i Mexico. Der fyller man chilien og gratinerer den.

Det tykke fruktkjøttet gir en søt og fruktig smak av rosin og tørkede plommer og toner av lakris og kaffe. Den passer fint i chili-gryter og BBQ-sauser, men er også perfekt i sjokolade-desserter.

Chili Chipotle Morita

Alle sorter chili som kalles Chipotle er fra starten av en fersk jalapeño. Den kan hete Meco, Tipico eller Morita – avhengig av når og hvor den har blit plukket, og hvor lenge den har blitt røkt over åpen flamme. Nesten all Morita kommer fra den meksikanske staten Chichuahua og årsaken til at den blir kalt Morita er fargen.

Når den er røkt og tørket minner fargen om bjørnebær, som Morita betyr på spansk. Den røkaktige smaken med toner av sjokolade og tobakk smaker godt i gryteretter, salsaer, sauser og marinader. Kjern ut chilifrukten om du vil minimere styrken på chilien.

Chili Guajillo

Som fersk chili blir den kalt Mirasol Chili og som tørket Chili Guajillo. Den har en mild og søt smak av tørkede bær og grønn te.

Siden skallet er tykt og læraktig kan du la den ligge lenger i vannet enn andre sorter dersom du ønsker å forvelle den. Brukes i marinader og i gryteretter med svinekjøtt eller kylling.

Bruk av tørket chili

Alt handler naturligvis om smak og hva du oppfatter som sterkt eller ikke. Ønsker du mye smak, men mindre hete tar du vekk kjernen i chilien. Om du velger å forvelle chilien kan du ta vekk kjernen når frukten er myk.

Mange ønsker å fjerne kjernen, men det kan være verdt å vite at det meste av heten i chilien finner du ikke i kjernen, men i veggene som holder kjernen sammen. Derimot finner man en lett biskhet i kjernen som kan balansere chiliens sødme og fruktighet. En smaksak!

Her er tre måter å maksimere chiliens kompleksitet på:

Male

Det er mulig å hakke eller mørtle de tørkede fruktene, men de kan oppleves å være litt seige. Ønsker du å fin- male chilien er den beste måten denne: tørk chilifruktene i en ovn på ca 100°C til de blir ordentlig tørre og sprøe, mal dem deretter i elektrisk kaffekvern. Kaffekverner er utrolig smidige og raske til å male alt slags krydder med. Men ikke bruk den til kaffebønner senere…

Riste

Ta vekk stilken og rist chilien i en tørr stekepanne på middels varme. Press den lett og sørg for at begge sidene ristes. Når det kommer litt røk og fargen endres noe, uten at det brenner, er den klar.

Forvelle

Dekk chilien med kokende vann og la den stå i 15 minutter. Sil av vesken eller spar den til en gryte eller saus. Tenk på at det enkleste er å ta bort kjernen når chilien er myk, dersom du ønsker å redusere heten noe. Deretter hakker du eller lager puré av chilien.

– Kilde/foto: Santa Maria –

Kjøpe tørket chili?

De tørkede chilitypene Ancho, Chipotle Morita og Guajillo fra Santa Maria fås i velassorterte matbutikker.

✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️

Følg meg gjerne på Facebook eller Pinterest

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits