Hjem   Om meg   Kontakt
10 på topp grønne planter for kropp og sjel | Marianne de Bourg
19833
post-template-default,single,single-post,postid-19833,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

10 på topp grønne planter for kropp og sjel

Grønne planter forbedrer luften vi puster i ved å tilføre oksygen og holde luftfuktigheten på et sunt nivå i den ellers så tørre stueluften. 

Bruk av grønne planter gir også rommene liv.FLOWER-POWER-Grønt-er-bra-for-deg

6 gode grunner for å innrede med grønne planter

 • De er vakre å se på
 • De demper lyd
 • Kan brukes for å fremheve eller skjerme
 • Tilfører luften oksygen
 • Er med på å holde luftfuktigheten på et behagelig nivå
 • Fjerner giftige gasser i luften

Grønt er godt for kropp og sjel

Norsk forskning viser at grønne planter forbedrer både det psykiske og fysiske arbeidsmiljøet. Denne forskingen er basert på menneskers reaksjoner når de oppholder seg i rom med grønne planter, sammenliknet med innslag uten grønne planter. 

Resultatet dokumenterer at mennesker som arbeider eller oppholder seg i rom med grønne planter har færre problemer med hodepine eller luftveisinfeksjoner. Resultater har vist at stressnivået minker og at konsentrasjonen blir bedre, spesielt blant elever i klasserom hvor det er innslag av grønne planter.

Det er også vist at plantene fjerner giftige gasser i luften som oppstår fra syntetiske materialer i huset. Eksponering av slike gasser kan over lengre tid forårsake astma og allergi.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har laget en ti-på-topp-liste over grønne planter med gode egenskaper når det gjelder luftrensing, luftfuktighet, motstandsdyktighet, stell og vedlikehold.

Ti på topp grønne planter

NASA har laget en ti-på-topp- liste over grønne planter med gode egenskaper når det gjelder luftrensing, luftfuktighet, stell og vedlikehold. Å ha ‘grønne fingre’ er ikke nødvendig for å få frodige planter. Det gjelder bare å huske på og ikke vanne for mye spesielt i vinterhalvåret.

 1. Sverdbregne (Nephrolepis exalta) er en god luftfukter, og en meget god luftrenser, spesielt av formaldehyd. Krever mye vanning og bør dusjes ofte. Må ikke tøke ut.
 2. Grønnrenner (Chlorophytum comosum) fjerner formaldehyd fra luften. En lettstelt plante som tåler både sol og skygge. Liker å få en dusj.
 3. Eføy (Hedera helix) er en klatreplante som er spesielt god til å fjerne formaldehyd fra luften. Bør plasseres lyst.
 4. Svigermors tunge(Sansevieria trifasciata) renser luften for flere av de flyktige organiske gassene. Kan plasseres i full sol. Vær gjerrig med vanningen.
 5. Arekapalme (Chrysalidocarpus lutescens) kalles også gul palme eller sommerfuglpalme. Den avgir store mengder fuktighet til lufta, og er den aller beste planten når det gjelder å rense luften generelt for giftgasser. Jorden bør holdes jevnt fuktig. Dusjes ofte. Gjødsles regelmessig unntatt om vinteren.
 6. Draketre (Dracaena) er spesielt god til å rense luften for formaldehyd. Jorden bør holdes jevnt fuktig. Dusjes ofte.
 7. Paraplytre (Schefflera arboricola) er en god renser av formaldehyd. Lettstelt plante. Trives i halvskygge, dusjes ofte. Sparsom vanning om vinteren.
 8. Gummiplanten (Ficus elastica) er spesielt effektiv til å fjerne formaldehyd fra lufta. Trives i halvskygge og bør holdes jevnt fuktig. Lite vann i vinterperioden.
 9. Bjørkefiken (Ficus benjamina) er en utmerket renser av formaldehyd. Trives i halvskygge og bør holdes jevnt fuktig. Lite vann i vinterperioden.
 10. Fredslilje (Spathiphyllum) tilfører luftfuktighet, og renser luften for alkohol, aceton, tricloroetylen, benzen og formaldehyd. Jorden holdes jevnt fuktig i vekstperioden. Gjødsle regelmessig, men mindre om vinteren. Fredsliljen trives best i halvskygge.

– Kilder:Mester Grønn , Obp / Foto: On Interiör– 

✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️

Følg meg gjerne på Facebook eller Pinterest

1 Comment

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.