Hjem   Om meg   Kontakt
Det alternative kjøkken, det internasjonale og det etniske | Marianne de Bourg
19771
post-template-default,single,single-post,postid-19771,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Det alternative kjøkken, det internasjonale og det etniske

Kristin Granli med bloggen Kristin koker liker det etniske kjøkkenet, lager melkefri behcamelsaus av cashewnøtter og liker å koke en høne i ny og ne. Her kan du lese om hennes favorittkjøkken, yndlingsingredienser og kokebokfavoritter.

 

kokekristinkokebok_web

 

1. Hva er ditt favorittkjøkken og hvorfor?

Mitt favorittkjøkken er det alternative kjøkken, det internasjonale og det etniske….

Fordi vi har matintoleranser å ta hensyn til, liker jeg å hente inspirasjon fra andre matkulturer som ikke er så fokusert på hvete og meieriprodukter som det europeiske kjøkken. Jeg synes det fungerer fint å kombinere retter fra ulike mattradisjoner når man har gjester.

2. Er det ingredienser du er spesielt glad i?

– Rene råvarer, bruker veldig lite halvfabrikata.

– And er en favoritt, og andeconfit er fantastisk godt. Jeg lager det alltid til jul, og når anledningen byr seg ellers. Hva med andeconfit med en linsestuing med balsamico og malt koriander?

– Ellers slår jeg gjerne et slag for å koke noen høner i ny og ne, det blir sunn og smaksrik kraft og deilig kjøtt.

– Jeg elsker krydder og urter, og vil trekke fram rosmarin og salvie, de er dessuten stappfulle av antioksidanter. Tomatsuppe blir for eksempel bedre med litt rosmarin oppi, jeg har tørket rosmarin på en krydderkvern fra ikea og kverner i vei.

– Og Herbamare urtesalt kan jeg neppe leve uten.

– Kokosmelk brukes også veldig mye her hos meg. Jeg bruker den i supper og curries og til mye annet, for eksempel i fiskesuppe. Med dill og det hele. Høres rart ut men er kjempegodt. Karamellpuddingen til jul lager jeg med kokosmelk, den er nydelig.

– Cashewnøtter er også supre, jeg bruker dem til å lage fløte som brukes istedenfor vanlig fløte, i sauser og gratenger. Funker veldig bra!

Krisins bechamelsaus med cashewnøtter

3. Kan du anbefale kokebøker fra ditt favorittkjøkken?

Her er en liten bunt favorittbøker:

Tessa Kiros Multer og makrellskyer

Tessa Kiros: Multer og makrellskyer. Kiros er halvt finsk og halvt kypriotisk, har bodd mange steder i verden og deler sine matminner og familieoppskrifter fra begge kulturer og flere til. Jeg får vann i munnen når jeg leser om retter med navn som pastitsio, kolokassi og afelia.

kokebok-Meze-fra-Spektrum-forlag

Meze, Spektrum forlag: Jeg lager alltid noen retter med middelhavs-eller midtøstentema til familiefester, grilling og buffeter. Hummous, baba ganoush, kibbeh, tahinisaus. Både libanesisk og marokkansk kjøkken har mye som jeg liker.

Far Eastern Odyssey

Asiatisk mat tiltrekker meg sterkt. Rick Steins TV-serie og tilhørende bok Far eastern odyssey er en nytelse både på TV i bokform og som matopplevelser. Anbefaler å forsøke oppskriften hans på beef rendang!

Jamie Oliver Jamie's Great Britain

Jamie Oliver: Jamie’s Great Britain: Jeg liker Jamie! Selvfølgelig kanskje, men han har en folkelighet og en ærlig ujålethet i forhold til råvarer og presentasjon som jeg liker veldig godt. Ikke minst blir alt man lager fra oppskriftene hans kjempegodt.

Vi bruker oppskriften hans på ovnsstekt hel kylling hele tiden (fra den første Jamie Oliver-boka) og den siste jeg anskaffet var denne om engelsk mat. Her er det masse jeg har lyst til å prøve, særlig noen småfrekke kombinasjoner av smaker fra det britiske imperium, som Empire roast chicken.

Rosendals Trädgårdscafé

Når jeg blogger befinner jeg meg oftest i bakeland, og den kakeboka som har inspirert meg mest noensinne er nok Monika Ahlbergs Rosendals Trädgårdscafé. Den kom ut i 1994, jeg fikk den i 1995, og oppskriftene er fantastiske, men bokens papir, fotografier og styling var det som fanget meg først.

Denne boka ser like fresh ut fremdeles, og var den første kokeboka jeg så med matt papir og kornete forografier. Lekkert!

4. Hvor leser du ellers om mat? 

Jeg leser om mat overalt, og er en av de raringene som kan sette meg til i sofaen om kvelden for å lese kokebøker. Men nettet og alle bloggerne bruker jeg nok mest tid på nå.

Pinterest er super hvis det er noe man har lyst på. Bare til å søke, for eksempel på gluten free doughnuts eller sweet potato chips eller hva som helst. Så får man tusen på tusen treff med bilder og link til oppskrifter.

Jeg liker også godt den svenske oppskriftsbasen Matklubben.se, der ligger det over 95 000 oppskrifter.

5. Kan du tipse om en favorittoppskrift fra bloggen din?
Libanesisk hos Kristin koker

Libanesiske kibbeh/kibbe uten gluten! Med snadderdeilig tahinisaus!

Flere oppskrifter i bloggen til Kristin: Kristin koker

✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️

Har du lyst til å fortelle om ditt favorittkjøkken, dine yndlingskokebøker og ingredienser?

Da kan du sende svar på spørsmålene under til marianne@debourg.no

1. Hva er ditt favorittkjøkken og hvorfor?
2. Er det ingredienser du er spesielt glad i?
3. Kan du anbefale kokebøker fra ditt favorittkjøkken?
4. Hvor leser du ellers om mat? (magasiner, kokebøker, nettsteder, blogger m.m.).
5. Kan du gi oss en av dine yndlingsoppskrifter fra egen blogg eller på nettet?

Følg meg gjerne på Facebook eller Pinterest

 

 

Tags:
No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.