Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Julepunsj – en variant av gløgg
18733
post-template-default,single,single-post,postid-18733,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,er-recipe

Julepunsj – en variant av gløgg

Punsj er en kald variant av gløgg, tradisjonelt laget med fruktjuice, alkohol, sukker, sitrusfrukt, krydder.

Punsj passer perfekt som aperitiff både til julens fester og middagsselskaper. Den føles kanskje litt retro og mer spennende enn den alminnelige gløggen.

Det geniale med punsj er at den står fiks ferdig i en bolle og venter på gjestene. Man slipper styr med drinkmiksing og oppvarming. Vert eller vertinne kan konsentrere seg om maten før gjestene kommer (eller rett og slett ta et glass punsj!).

Oppskrift på punch til jul

Den kan også lages alkoholfri ved å bytte ut alkohol med brus, eventuelt mer fruktjuice.

Serveres gjerne til fest i store glassboller.

Oppskrift på punsj med krydder

Grand Cru Soft hot drink-glass fra Rosendahl.

Punsj kan lages dagen før, den blir bare bedre av at den får stå og trekke.

Veldig greit er det også at den fiks ferdig kan tas ut av kjøleskapet når gjestene kommer!

 
(8-10 glass)
Ingredienser
  • 1 liter tranebærjuice/granateplejuice
  • 2,5 dl lys rom
  • 1,5 dl Cointreau appelsinlikør
  • 4-5 klementiner
  • 2 poser hel kanel
  • Tranebær, friske eller tørkede/granateplefrø
  • Isbiter
Sånn gjør du
  1. Ha alle ingrediensene foruten isbiter i en stor bolle og sett i kjøleskapet natten over.
  2. Smak til om du trenger mer eller mindre av noen av ingrediensene. Trenger punsjen mer friskhet, kan du skvise litt klementinsaft i punsjen.
  3. Vil du lage punsjen samme dag kan du isteden koke opp juice med kanelstenger og la stå og trekke så lenge du har tid.
  4. Deretter avkjøles punsjen i kjøleskapet før du har i rom, likør og frukt før servering.
  5. Ha gjerne i saften av en klementin også.
  6. Smak til og juster!

Bruk oppskriften som en veiledning og bruk den juicen og det krydderet du har tilgjengelig.

Du kan nok også bruke hvilken som helst type sitruslikør, for eksempel Grand Marnier eller Bols Triple Sec Curaçao.

Oppskrift på julepunsj

I denne punsjen kan du med fordel bruke rød juice og rød pynt. Det er jo jul!

For eksempel tranebærjuice og tørkede tranebær (finnes i fruktavdelingen i velassorterte matbutikker). Eller ganateplejuice og frøene fra et friskt granateple.

Du kan også bruke andre hele krydder, for eksempel er stjerneanis lekkert.

Punsj med klementiner, kanel og tranebær

Tips: Utvannet punsj er ikke godt. Det er derfor smart å ha isbiter i glasset når du serverer og ikke i bollen.

Alkoholfri punsj

Punsj kan også fint lages uten alkohol. Hvis du bruker granateplejuice kan du erstatte rom og likør med 1 liter appelsinjuice, som er en perfekt smakskombinasjon både til granateple. Til tranebærjuice passer både eplejuice og mangojuice godt. Bruk 1 liter her også. Her kan det være godt å fylle punsjen med litt mer frukt, for eksempel sitron- og appelsinskiver i tillegg til klementiner.

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits