Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Eplemost – et alkoholfritt alternativ til julematen
18195
post-template-default,single,single-post,postid-18195,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Eplemost – et alkoholfritt alternativ til julematen

Ønsker du et alkoholfritt alternativ til julematen? Her får du Vinmonopolets alkoholfrie eplemostanbefalinger til pinnekjøtt, ribbe og kalkun.

Eplemost---et-alkoholfritt-alternativ-til-julematen

Cabernet glass fra Holmegaard

Eplemost passer til mye forskjellig mat, men når det kommer til julemat er den i særklasse. Det er fordi eplemoster er veldig friske. 

Både ribbe og pinnekjøtt er fet mat, og mange vil ha noe som renser opp fettet som sitter igjen i munnen.  Mange mener at det er garvestoff i rødvin eller alkoholen i akevitt som renser opp underveis i julemiddagen. Det er imidlertid friskhet eller syre som renser opp aller best. Hvorfor det er slik henger sammen med at syre øker spyttproduksjonen vår.

Ribbe

Ringi Gravenstein, Øvre Ringi Gård

Ringi Gravenstein lukter ferskt og appetittelig. Når du drikker denne eplemosten, kjenner du at den er livlig og energisk med tydelig friskhet som gir et virkelig saftig preg. Ettersmaken er lang med preg av urter, blomster, honning og mandler.

Øvre Ringi Gård ligger på Tanum, vest i Bærum kommune. På gården har Charlotta og Jon Ringi presset epler til most siden 1995. De begynte tidlig å lage forskjellig eplemost av de ulike eplesortene. I dag lager de mer enn 15 ulike eplemoster basert på forskjellige eplesorter.

Ringi Gravenstein er laget av håndplukkede og håndsorterte epler. Eplemosten er tilsatt askorbinsyre og er pasteurisert.

Prøv også: Liereple Gourmet, Egge Gård

Pinnekjøtt

Liereple med Blåbær, Egge Gård

Liereple med blåbær lukter svalt og krydret med både mørke og røde bær. Når du drikker den, smaker det modne mørke bær og epler i tillegg til anis og noe kamferaktig. Dette er en sammensatt eplemost med tydelig friskhet og lang ettersmak.

Liereple er laget av Egge Gård i Lier. Marius Egge driver gården som har vært i familiens eie siden 1702. I Lier har det vært dyrket frukt i flere hundre år og kvaliteten blir svært god på grunn av både klima og jordsmonn. Morenerygger fra siste istid sørger for god drenering og skråningene der eplene dyrkes er vendt slik at trærne får godt med sol. Det er ikke uten grunn at Lier kalles Norges Moseldal.

Liereple med blåbær er laget av håndplukkede epler fra Lier og omegn. Pressing skjer raskt etter innhøsting for å bevare smaken best mulig. Liereple med blåbær er pasteurisert, men har ingen tilsetningsstoffer.

Prøv også: VÅR Eple og solbær

Kalkun

Frisk & Frodig Eplemost Lobo, Epleblomsten

Frisk & Frodig Lobo har en sødmefull og krydret lukt. Når du drikker den, kan du kjenne en litt tilbakeholden fruktighet med preg av pærer, aprikos og litt nøtter. Denne eplemosten har god lengde, en del friskhet og en liten ruhet.

Epleblomsten drives av ekteparet Britt og Sveinung Sauar på Sauar gård i Sauherad kommune, midt i Telemark. Gården har vært i familiens eie i nesten 250 år. Epleblomsten presser eplene i små kvanta og kan derfor presse eplesortene hver for seg. De tapper over ti forskjellige eplesorter som most. Klimaet i området er svært egnet for fruktproduksjon. Gvarv har blant annet varmerekorden i Norge.

Frisk og Frodig Lobo er laget av håndplukkede og håndsorterte epler fra Telemark. Eplemosten er uten tilsetningsstoffer, men pasteurisert. Eplesorten Lobo ble krysset frem i Canada og kom først til Norge rundt 1930. Lobo dyrkes stort sett på Østlandet og høstes i oktober og november.

Prøv også: Ringi Summerred, Øvre Ringi Gård

Kilde: Vinmonopolet

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits