Hjem   Om meg   Kontakt
[MAT] Falafel | Marianne de Bourg
16183
post-template-default,single,single-post,postid-16183,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,er-recipe

[MAT] Falafel

Dette er en oppskrift i serien kjøttfri mandag – eller Meat Free Monday hvor jeg presenterer ukas vegetariske eller veganske sunne middagsoppskrift. Dagens oppskrift er på falafel, vanlig som gatemat i Midtøsten og perfekt mat på tapasbordet.

Sunn-oppskrift-på-falafel

Foto og oppskrift, Le Creuset

Munkepannen er fra Le Creuset. Et tips er å tilberede kjøttkaker i munkepannen, det gir et flott og sprøtt resultat. Den kan også brukes til små omeletter, falafler, kjøttboller eller småretter med urter og skalldyr.

Falafel
 
Oppskrift: Middag
Ingredienser
  • 400 g tørkede kikerter
  • 1 bunt bladpersille
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss tahini
  • 1 ss malt spisskummen
  • 1 ss hel koriander
  • 1 økologisk sitron
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ss hvetemel
  • Olje til steking
  • .
  • 1 dl tahini
  • 1 ss soyasaus
  • Saften av 1 lime
  • 1 fedd hviløk
  • 1 dl yoghurt
  • 2-3 ss hakket frisk mynte
  • 1 knivsodd salt
  • ½ dl vann
Sånn gjør du
  1. Skyll kikertene grundig og legg dem i bløt i rikelig med kaldt vann i 8-10 timer.
  2. Skyll ertene igjen og mos dem rå i en blender.
  3. Skyll og grovhakk persillen.
  4. Skrell løk og hvitløk og kutt i små biter.
  5. Riv skallet og press saften av sitronen.
  6. Legg persille, løk og hvitløk i blenderen, tilsett tahini, spisskummen, koriander, sitronsaft, revet sitronskall, bakepulver og mel.
  7. Blend alt sammen til en jevn, grov masse.
  8. Form ca 25 små kuler av massen med hendene.
  9. Varm oljen i en munkepanne. Stek falaflene til de er gylne og sprø. Vend dem under stekingen.
  10. Legg falaflene på kjøkkenpapir og la fettet renne av.
  11. Lag tahinisausen slik: Legg alle ingrediensene i en blender og blend til en tykk saus. Tilsett mer vann eller limesaft hvis den er for tykk.

Falafel er godt sammen med røkelaks.

Kjøttfri mandag er en oppfordring til oss kjøttspisere til å spise vegetarisk/vegansk en gang i uka. Det behøver ikke være så vanskelig og det behøver heller ikke nødvendigvis være spesielle vegetarretter til middag denne kjøttfrie dagen.

Tenk gjerne også kreativt og kjøttfritt både med gamle og nye oppskrifter som egentlig inneholder kjøtt. Dropp bacon i quichen, kjøttkraft i suppa og kjøttet i gryteretten med kjøtt og grønnsaker. Voilà – kjøttfritt!

Ha en kjøttfri og fin mandag!
Marianne

 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits