Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | [MAT] Chilensk grillmat – asado
15228
post-template-default,single,single-post,postid-15228,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

[MAT] Chilensk grillmat – asado

Den chilenske grillen og grillfesten, også kjent som asado, er en viktig del av livet i Chile. Kanskje på samme måte som norsk sommer og grill hører sammen…?

Matbloggsentralen har en konkurranse med Chilensk grill eller asado som tema.
Premien er intet mindre enn en reise for to til Chile med opphold på vingården Viña de San Pedro som blant produserer den velkjente vinen Gato Negro (som betyr sort katt).

Grillet-kjøtt-marinert-med-Gato-Negro

Foto: Ingeniørfruen

Mitt bidrag til konkurransen er et komplett grillmåltid  der jeg har tenkt chilenske og søramerikanske tradisjoner og råvarer:

Rødt kjøtt, søtpoteter, quinoa, bønner, løk, hvitløk, avokado og mais. Samt urter og kryddere som oregano, timian, spisskummen, chili og kajenne. Ekte chilenske smaker og råvarer som er enkle å få tak i Norge.

I Chile blir maten gjerne skapt på en metallgrill over kull- eller tre-flamme. Jeg brukte en alminnelig norsk gassgrill. Gjennomførbart for de fleste!

Vinen

Chilensk-rødvin-Cabernet-Sauvignon-Gato-Negro

For å få en ekte chilensk asado er det viktig med kjøtt eller sjømat, god varme på grillen og godt med rød chilensk vin i glasset, skriver Matbloggsentralen. Med så mange kraftige smaker som man får i den chilenske asado er det viktig å tenke på at vinen må klare å hevde seg ved siden av maten.

Mine asado-retter passer godt med fyldige chilenske cabernet sauvignon, for eksempel Gato Negro Cabernet Sauvignon 2012 eller to viner fra bestillingsutvalget: Castillo de Molina Cabernet Sauvignong Reserva 2012 og 35 South Carmenére 2012

Typisk Chilensk grillmat

For å få til en ekte chilensk asado må man ikke bare ha noe godt i glasset, man må også ha noe godt på tallerkenen. Chilenerne byr først på en forrett med mye smak, her kan du velge en sterk pølse som legges rett på grillen. Jacobs har gode pølser og Grøstad gris har økologiske pølser med mye smak. Sjekk ut: [Pølser og paprika på chilensk vis].

Kjøttet

Oppgaven er forslag til enkle og smakfulle grillretter, inspirert av chilenske og søramerikanske tradisjoner. I Chile blir maten gjerne skapt på en metallgrill over kull- eller tre-flamme, og det serveres ofte helstekt, og selv om helstekte dyr skaper god feststemning, valgte vi å steke mindre biter av kjøttet, noe som er gjennomførbart for nordmenn flest.

Salat

Som tilbehør til chilensk asado finner man kreative salater som kombinerer ferske, enkle og kraftige smaker som komplimenterer det krydrede kjøttet perfekt. Vi valgte å lage en salat bestående av en av popstjernene på den norske mathimmelen for tiden – quinoa, som har lange søramerikanske tradisjoner. Kombinert med bønner, avokado, mais og tomat. Råvarer kjent i Sør-Amerika.

Oppskriftene er beregnet til 3 porsjoner. Det er lett å doble oppskriften eller tredoble hvis det er en større fest på gang. Marinaden kan også brukes til andre typer kjøtt. Fyll grillen med ulike typer hvitt og rødt kjøtt. Alt blir godt med rødvinsmarinade!

Marinert grillet storfekjøtt

(3 porsjoner)

Rødvinsmarinert-oksekjøtt-til-kveldens-asado

  • ca 400 g storfekjøtt
  • ½ dl olivenolje
  • 1 sjalottløk
  • 1 håndfull hakket timian
  • Ca 1 dl rødvin, vi brukte Gato Negro
  • Noen tak med pepperkverna

Slik gjør du:

  1. Hakk løken. Lag marinaden ferdig, legg kjøttet i en dobbel plastpose og press ut all luften eller legg det marinerte kjøttet i en bolle og dekk med plast.
  2. La kjøttet ligge i marinaden så lenge du har tid, gjerne natten over. Hvis kjøttet skal ligge i marinaden i kun noen timer, kan den ligge på kjøkkenbenken, ellers legger du den i kjøleskapet.
  3. Ta gjerne kjøttet ut av kjøleskapet slik at det får romtemperatur før det grilles.
  4. Tørk det og legg det på grillen i noen få minutter til det har fått fin farge på den ene siden før du snur det og lar det få farge også på den andre siden. Det er perfekt når det har en fin brun overflate uten å være for mye sort/brent.

For flere spennende grilloppskrifter på chilenske grillretter, ta en titt på asado-oppskriftsamlingen på Pinterest.

Grillede søtpoteter

(3 porsjoner)

Grillede-søtpoteter-til-asado

Søtpoteter kan legges direkte på grillen i rå tilstand, som i denne oppskriften, men har du mange gjester og liten grill (som mange nordmenn), kan det være lurt å koke søtpotetene først, slik at de bare trenger kort tid på grillen for å få en perfekt grillet overflate.

  • 2-3 søtpoteter
  • Røkt paprikapulver
  • Kajennepepper

Slik gjør du:

  1. Skrell søtpotetene, skjær hver potet i 8 båter og legg dem i en stor gryte fylt med vann. Kok opp, reduser varmen og la dem koke under lokk i 10-12 minutter til de er så vidt møre. Kjenn etter med en skarp kniv. Hell av vannet og la søtpotetene avkjøles.
  2. Før grilling skal søtpotetene få et dryss av røkt paprika og kajenne. Begge disse krydderne kan lett gi for mye smak, så pass på at det ikke blir for mye. Hvis potetene ikke for myke, er det enklest å ha krydderet i en plastpose sammen med potetene. På denne måten får du et jevnt tynt lag med krydder på bitene.
  3. Grill ca ett minutt på hver side.

PS – Søtpotetene kan gjerne kokes dagen før, når du allikevel skal lage marinaden.

Quinoa-salat

(3 porsjoner)

Quinoa-salat-med-mai-og-bønner

  • 1/2 dl quinoa
  • 1 dl vann
  • 1/2 liten boks mais
  • 1 håndfull cherrytomater (jeg brukte 6 stykker)
  • ½-1 avokado, avhengig av størrelsen
  • 1 boks kidneybønner
  • Hakket fersk oregano
  • Saften av en halv lime
  • 1 ss olivenolje
  • ½ ts spisskummen

Slik gjør du:

  1. Skyll først frøene grundig i rennende varmt vann igjennom en sil. Kok opp med vann, ha på lokk, sett platen på laveste varme og kok i 12-15 minutter. Ta kjelen av varmen og la quinoaen hvile i kjelen med lokket på til alt vannet er absorbert.
  2. Tips: Frøene er ferdige når skallet har åpnet seg og de nærmest ser ut som små rumpetroll med hale ;0)
  3. Skjær opp grønnsaker og urter mens quinoaen koker. Del tomater i 4, hakk oreagno og press saften av limen. Når quinoaen er noe avkjølt, blandes grønnsaker og quinoa. Ha over lime, olivenolje og spisskummen. Bland og spis!

[Les mer om quinoa]

Pebre – chilensk salsa

(3 porsjoner)

Den chilenske salsaen pebre er en miks av den tex mex-salsaen som vi er vant til, og chimichurri – en persillebasert saus fra Argentina. Ekte chilensk pebre er derimot laget med koriander.

Ingrediensene i pebre er som regel koriander, hakket løk, olivenolje, hvitløk og tørket eller puré av Aji-chilipepper, som er vanlig i Sør-Amerika. De er ikke så lett å få tak i her, så bruk gjerne vanlig rød chili. Du kan også bruke et par teskjeer Sriracha i salsaen.

Chilensk-salsa-til-asado

Pebre brukes mye sammen med brød til grillretter, men i denne retten klarer den seg også godt alene uten brød. Den er et perfekt smaksfølge til både quinoa-salaten og kjøttet.

Dette trenger du for å lage pebre:

  • 1 sjalottløk
  • 6 cherrytomater
  • 1 håndfull koriander
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • ½ ts malt pepper
  • 1 ts Sriracha (hvis du har, kjøpes i Asia-matbutikk) – link –
  • Eller erstatt med en frisk rød chili
  • Et lite dryss salt

Slik gjør du:

  1. Finhakk løk og hvitløk, koriander og eventuelt chili, og ha i en bolle.
  2. Hakk tomatene fint og ha i bollen sammen med olivenolje, pepper og salt.
  3. Smak til og eventuelt justér!

Da håper jeg du har fått grillinspirasjon og blitt litt nysgjerrig på chilensk mat og drikke.

[Flere asado-tips på Pinterest]
[Flere cabernet sauvignon-tips på Pinterest]

Sjekk også ut asado-inspirasjon hos Matbloggsentralen.

Bon appétit eller ¡Buen apetito!
Marianne

2 Comments
  • Kine

    05/09/2014 at 2:38 pm Reply

    Flott bidrag, og en velfortjent tur til Chile….. gratulerer så mye Marianne!

    Kine

    • Marianne

      06/09/2014 at 8:09 am Reply

      Tusen takk! Og takk for at du er innom og legger igjen en hilsen :0)

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits