Hjem   Om meg   Kontakt
[MAT] Rød linsesuppe med quinoa | Marianne de Bourg
14825
post-template-default,single,single-post,postid-14825,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,er-recipe

[MAT] Rød linsesuppe med quinoa

Dette er en oppskrift som også passer på kjøttfri mandag – eller Meat Free Monday. I originaloppskriften fra Ren Mat er suppen foreslått laget med kjøttkraft, men det er ingenting i veien for å bruke grønnsakkraft eller grønnsakbuljong isteden. 

Kjøttfri mandag er en oppfordring til oss kjøttspisere til å spise vegetarisk/vegansk en gang i uka. Det behøver ikke være så vanskelig og det behøver heller ikke nødvendigvis være spesielle vegetarretter til middag denne kjøttfrie dagen.

Som i denne oppskriften kan man rett og slett tenke kreativt (tenke sjæl) og kjøttfritt både med kjente og kjære – og med nye oppskrifter som egentlig inneholder kjøtt. Dropp bacon i quichen, kjøttkraft i suppa og kjøttet i gryteretten med kjøtt og grønnsaker. Voilà – kjøttfritt!

Dagens sunne oppskrift er en proteinrik, fyldig og smaksrik suppe som kan kokes inn på 30 minutter, men smaken blir bedre og mer fyldig om suppen får putre under lokk en time eller to.  Begynn gjerne på suppen kvelden før, (og kjør samtidig sammen en pannekakerøre) så er nesten middagen klar til neste dag.

Med kjøttkraft:
Istedenfor kjøttkraft du har laget selv, kan du bruke ferdigkjøpt. Jeg kjøper ferdig kylling- og oksekraft på Meny. Den inneholder 2,5 dl, så da tilsetter jeg 2,5 dl vann i tillegg.

Uten kjøttkraft:
Når jeg velger kjøttfri kraft i supper, bruker jeg økologisk grønnsaksbuljong, som blant annet fås kjøpt på Meny og på Kiwi.

Ketjap manis en søt indonesisk soyasaus som står i asiamathyllene i velassorterte matbutikker, samt fås i asiamatbutikker. Du kan lage suppen uten, eventuelt erstatte med vanlig soyasaus + 1 barneskje sukker/sukkererstatning, for å etterligne den søte soyasausen. Hvis du verken bruker ketjap manis eller soyasaus kan det være godt å ha i 1 bs sukker/sukkererstatning for å balansere syren i tomatene.

Glutenfritt: Merket “Go Tan” har en soyasaus som er både glutenfri og økologisk!

Rød linsesuppe med quinoa
 
Oppskrift: Hovedrett
Porsjoner: 4
Ingredienser
 • 1 dl røde linser
 • ½ liten rotselleri
 • 1 purreløk
 • ½ rød chili
 • 1 boks cherrytomater
 • 5 dl kraft av kylling, okse eller kalv eller grønnsakkraft/buljong
 • 5 dl vann
 • 1 ss ketjap manis
 • 1 dl rød quinoa
 • 1 ts karri
 • olivenolje
 • havsalt
 • sitron
Sånn gjør du
 1. Skrell og riv sellerien grovt, snitt det hvite og lysegrønne på purren fint, finhakk chilien og fres alt sammen med karri i olivenolje.
 2. Skyll linsene og tilsett disse.
 3. Hell over kejap manis, kraft, tomatene og quinoaen og la dette koke opp.
 4. Legg på lokk og la det småkoke i 30 min, eller lengre hvis du har tid.
 5. Smak til med litt sitronsaft, havsalt og evt. pepper.
 6. Server den gjerne med brødkrutonger som du steker av tørt brød i smør og olje. Tilsett litt finhakket hvitløk og bladpersille på toppen.
 7. Vil du ha en slett suppe kan du kjøre noen runder med stavmikseren før servering.
 8. Spe med vann eller kraft om du synes den blir for tykk.

Denne oppskriften er laktosefri og har lav GI, glutenfri hvis du bruker glutenfri soyasaus, laktosefri og vegetarisk/vegansk hvis du bruker grønnsakkraft/grønnsakbuljong.

Den inneholder bra med proteiner fra linser og quinoa, som er en komplett vegetabilsk proteinkilde.

Fin kjøttfri dag ønskes fra

Marianne-de-Bourg-Ingeniørfruen-skriver-om-helse-diett-kosthold-cocktails-drinker-bøker-kropp-matoppskrifter-sunn-mat-oppskrifter-sex-samliv-trening-skjønnhet-kosttilskudd-helsekost-økologisk-naturmedisin-kjerringråd-sukkerfri-lavkarbo-lavkalori.
.
Likte du dette? Du kan dele bilde og link på Facebook eller Pinterest, følge meg på Pinterest og bli fan av bloggen på Facebook.

✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️

Oppskrift lånt fra magasinet Ren Mat, som utgis av Oikos – Økologisk Norge, en partipolitisk uavhengig 
organisasjon for økologisk produksjon og forbruk. RenMat er et magasin rendyrket på helse, et grønnere liv, økologisk og ekte mat, som skal gi deg inspirasjon til å velge en grønnere hverdag. 

2 Comments
 • Maria U

  19/08/2014 at 9:43 am Reply

  Vanligvis liker jeg innleggene dine kjempegodt, men nå får du litt ris. Ikke kall det kjøttfri mandag når det er kjøttkraft i oppskriften! Hjelper ikke at man kan erstatte det med grsakbuljong, når det står “kylling, okse eller kalv” i oppskriften passer det ikke på kjøttfri mandag :/ Det er ikke en vegetarisk eller vegansk rett når ingrediensene ikke er det.

  • Marianne

   19/08/2014 at 3:15 pm Reply

   Skjønner at du som er vegetarianer blir skuffet av å se kjøttkraft i oppskriften, så oppskriften er kanskje mer til inspirasjon for oss kjøttspisere som velger kjøttfritt (minst!) en gang i uka enn for deg/dere vegetarianere…?

   Men takk for at du er innom og sier hva du mener :0)

   Uansett kan det være et bra tips for oss som vanligvis spiser kjøtt, rett og slett å kutte kjøttkrafta eller kjøttet i en oppskrift, synes jeg. Gjøre det enkelt å velge kjøttfritt!
   Jeg har skrevet litt ekstra om det i posten nå, men kanskje kommer det også som en egen liten sak senere… :0)

   Jeg er forresten også veldig glad i å komme med forslag til alternative ingredienser, som her suppe med og uten kjøtt. Prøver ofte å få med om det er mulig å lage retten laktosefri, glutenfri, vegetarisk, Paleo, lavkarbo…osv. Siden ikke alt passer for alle eller tåles av alle.

   PS – For ekte vegetaroppskrifter ta en tur innom bloggen til Maria for inspirasjon.

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits