Hjem   Om meg   Kontakt
Mat og intuisjon | Marianne de Bourg
14770
post-template-default,single,single-post,postid-14770,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Mat og intuisjon

Lytter du til intuisjonen din når du spiser?

Jeg bruker ofte intuisjonen som referansepunktt når jeg føler for eller har motforestillinger mot å spise bestemte matvarer. For eksempel når jeg ikke har lyst på frukt, salat eller hvitvin, men tunge gryteretter og rødvin på en kald vinterdag. 

KOSTHOLD-MAT-OG-INTUISJON

Foto: Ingeniørfruen

Når jeg har lyst på lett mat og fisk i januar etter mye tung kjøttmat i desember. Når det føles helt feil å drikke smoothies om vinteren. Når jeg er fysen på frukt og bær om sommeren. Når jeg har lyst på salt mat etter en bursdagsfeiring med mye søte kaker.

Som regel bruker jeg også intuisjonen til å velge dagens middag, som jeg skrev om i tipset om Ukemenyer. Har jeg spist mye karbohydrater til frokost og lunsj, har jeg gjerne lyst på fett- og proteinrikt. Har jeg spist mye fett og proteiner tidligere på dagen, trenger jeg kanskje lettere mat.

Vi er forskjellige

Det samme kostholdet passer heller ikke passer for alle, som jeg også skriver om i temaet Mat for chakraene. For noen er lavkarbo svaret, mens for andre vil et Paleo-kosthold være helt utenkelig, og her mener jeg at intuisjonen bør avgjøre og ikke hva som er et trendy kosthold akkurat nå, eller hva “alle andre” spiser for tiden.

Noen foretrekker helt klar varm, tung, fet, proteinrik mat, mens andre elsker kald mat, lett mat med mye karbohydrater og misliker fett. Yin og yang i kinesisk filosofi.

[Les mer om yin og yang]

Barn, mat og intuisjon

Jeg har erfart har barn en sterkere magefølelse eller intuisjon når det gjelder hva som er bra for dem og hva de ikke bør spise enn vi voksne har. Vi bør derfor være flinke til å lytte til barnas “særheter”.

Kanskje har de et behov som underbevisstheten har fått meg seg, for eksempel trenger de kanskje en periode mer varm mat, fett, proteiner eller antioksidanter. Eller mindre melkeprodukter. Mer eller mindre frukt eller bær. Og at når vi lurer i barna mat, så kanskje vi glemmer å være lydhøre for hva underbevisstheten deres helt instinktivt forteller oss.

Vi har to gutter som har svært forskjellige matpreferanser: Den ene elsker kald og lett mat som is og yoghurt, frukt og bær, små måltider og mye karbohydrater. Den andre har alltid foretrukket store og tunge måltider, mye mat, salt mat, varm mat, rødt kjøtt, proteiner og fett.

Dette mener jeg er viktig å bruke som en veileder. Kanskje er det slik at barn som blir presset til å drikke melk når de ikke liker melk, vil utvikle allergi eller intoleranse senere. At årsaken til at de ikke liker melk er at melk rett og slett ikke er bra for dem.

Lytt til intuisjonen!

Jeg tror at vi alle generelt har godt av å lytte til kroppen vår i større grad, og til både vår egen og ikke minst våre barns intuisjon. Den vil blant annet fortelle oss om hva vi bør spise og hva vi ikke tåler.

Lytt mer til og stol mer på egen intuisjon! Husk også at kropp og helse og behov er ikke statisk, og at behovene derfor endrer seg.

✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️

Bruker du intuisjonen når du spiser? Eller spiser du det du burde, det som er sunt, det du har hørt at er bra? 

Ha en intuitiv dag,

Marianne-de-Bourg-Ingeniørfruen-skriver-om-helse-diett-kosthold-cocktails-drinker-bøker-kropp-matoppskrifter-sunn-mat-oppskrifter-sex-samliv-trening-skjønnhet-kosttilskudd-helsekost-økologisk-naturmedisin-kjerringråd-sukkerfri-lavkarbo-lavkalori.
.
Likte du dette? Du kan dele bilde og link på Facebook eller Pinterest, følge meg på Pinterest og bli fan av bloggen på Facebook

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits