Hjem   Om meg   Kontakt
Så lett (og vanskelig) er det å følge lavkarbo på ferie | Marianne de Bourg
14341
post-template-default,single,single-post,postid-14341,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Så lett (og vanskelig) er det å følge lavkarbo på ferie

Etter å ha gjort mange dumme matvalg denne ferien har kroppen svart med blant annet ballongmage, så nå har jeg prøvd å styre kostholdet i en smule sunnere retning, uten at det har vært slanking som har vært målet. Slanking og ferie hører ikke helt sammen, som jeg har skrevet om tidligere.

SUNN-PÅ-FERIE-Forrett-russisk-salsat

Lavkarbo eller steinalderkost (Paleo) er forholdsvis enkelt i Spania. Jeg skriver forholdsvis, fordi jeg har erfart at det ikke behøver være så lett. Mattradisjonene avhenger av hvilket område du skal til og etter sesong, men bortsett fra dette er det mange likhetstrekk.

Først og fremst kan det være lett å tro at spansk mat er naturlig lavkarbo, men den kan også være full av raske karbohydrater. Dessuten har lavkarbo liten fokus her, det er nemlig lavkalori som gjelde (for de som i det hele tatt gidder å gå på diett), derfor kan matvalgene by på en utfordring.

For de av oss som liker å vite hva vi spiser kan utfordringen med språket spille oss et lite puss slik som da vi endte opp med nyrer til midag. Jeg har derfor laget en ordliste både over ord som kan være nyttig på diett og en spansk-norsk/norsk-spansk ordliste med ord og uttrykk som har med mat og drikke å gjøre.

Mine erfaringer med mat i Spania

FROKOST:

For mange her består frokost av en croissant og en kaffe på hjørnet hos den lokale bakeren. Vi ser det på kafeen på fortauet foran leiligheten vår hver morgen. Det samme har vi sett i Frankrike og Italia. Noen spiser også sikkert en baguette hjemme, sannsynligvis påsmurt med pålegg som skinke og ost. Brødbilen kommer i hvert fall om morgenen til omtrent samme tid hver dag og leverer ferske baguetter til alle de lokale småbutikkene som selger brød; den lokale minisuper’n, ost-, og skinke-butikken og andre butikker som selger brød i gata her vi bor.

Ute på kafé og restaurant synes jeg er dette ren og bra mat til frokost:

  • Egg (huevos).
  • Lokal skinke (jamon, serrano, Iberico).
  • Kyllingskinke (pechugo de pollo).
  • Kalkunskinke (pechugo de pavo).
  • Omelett (omelette) – er ofte laget av bare egg, mens tortilla er laget med poteter.
  • Sort kaffe/espresso (café solo / café americano)
Styr gjerne unna:
  • Churros. Små frityrstekte hvetemelstenger dyppet i sukker.
  • Croissanter. Mel, smør (eller margarin) og kanskje melk. Noen ganger med melisglasur.
  • Tortilla – omelett, jo da, men som regel med en raus mengde poteter. Ren og naturlig mat, men ikke så gunstig ved begrensning av karbohydrater eller på steinalderkost hvor poteter ikke er ”lov”.
  • Edulcorante – søtningsmiddel, som oftest laget med dextrose.

LUNSJ:

Midt på dagen når vi er sultne på lunsj kan det være vanskelig å finne åpne spisesteder på grunn av siestaen som er sånn cirka mellom klokka 14 og 16.30. Det kan være lurt å blinke seg ut noen steder man vet er åpne for å unngå lavt blodsukker og leting etter steder å spise. Dette er gjerne dagens hovedmåltid hvor vi har bestilt dagens meny.

SUNN-PÅ-FERIE-Salat.jpg

 

Kurven med hvitt brød som også alltid er følge pleier jeg å styre unna.

Dagens meny – menu del dia

De fleste restauranter har et tilbud om dagens meny (menu del dia). Denne står gjerne skrevet på tavlen utenfor restauranten. Dagens meny består av forrett, hovedrett og dessert pluss drikke. Menyen kan koste mellom 9 og 15 euro, hvor prisen er avgjørende for kvaliteten.

 

Vi har spist menu del dia for 9 euro besto forretten av en ganske kjip salat eller macarones, som var pasta med litt tomatsaus. Stekt ris var også et valg, men dette var de tomme for. Altså billig og enkel mat. Hovedretten en liten mengde kjøtt og fisk, og mye pommes frites. Der hvor vi har betalt litt mer for dagens meny har vi som regel fått bedre mat. Mindre raske karbohydrater og vomfyll. Mer kjøtt, fisk, grønnsaker og sunne saker.

SUNN-PÅ-FERIE-Pasta-forrett.jpg

Som forrett til dagens menyvalg kunne vi som regel velge mellom salat, gazpacho eller annen suppe, pasta eller noen ganger ris/paella.

Typiske hovedretter fisk, kjøtt eller paella.

SUNN-PÅ-FERIE-Pommes-frites

Fisk og kjøtt serveres med pommes frites, men det behøver man jo ikke spise.

Desserten kunne være flan/puddin (karamellpudding-ish), iskrem, kake eller frisk frukt. Fersk melon er typisk, og vi har også fått friske kirsebær servert i et glass med isbiter. Sunt, godt og forfriskende. Et tips er å gå for dagens meny selv om du ikke har lyst til å spise dessert. Du kan jo rett og slett droppe desserten eller spørre om å få kaffe isteden.

PS – Det kan være vanskelig å forklare en spansktalende servitør at du ikke vil ha dessert, det er liksom meningen at man skal velge en av hver rett. Noen ganger har jeg løst det ved å bestille, men la være å spise…

MIDDAG:

Middag inntas ofte av de lokale mellom klokka 21 og 22. Da er det livlig på restaurantene, så vil du sikre deg bord, er trikset å komme litt før.

Et annet tips er å styre unna turistspisestedene som befinner seg i hovedgater midt i sentrum og heller finne spisesteder der lokalbefolkningen spiser. Der er det best (og billigst) mat.

Før maten settes en skål oliven og/eller nøtter på bordet sammen med drikken vi har bestilt. Greit å putte i magen når man venter på maten.

Paella

I Spania, og spesielt her i Valencia hvor vi har tilbrakt ferien, serveres paella overalt. Den består av ris og en mindre mengde kjøtt, fisk eller sjømat. Vi har fått servert paella med kylling, med reker og med kanin (som er mye bein og lite kjøtt).

Tapas

SUNN-PÅ-FERIE-Dagens-høykarbo-tapas

Det er fort gjort å bli lurt til å tro at tapas er sunt, mettende og/eller lavkarbo. Når nordmenn spiser tapas hjemme er det ofte skinke, ost, chorizo eller kanskje reker. Det kan det jo være, men vi har også spist på tapasrestaruanter hvor rettene nesten utelukkende består av raske karbohydrater; brød, poteter og kroketter.

SUNN-PÅ-FERIE-Tapas-med-brød-med-potetgull-til.jpg

Da måtte vi bestille temmelig mange retter uten å klare å bli mette.

SUNN-PÅ-FERIE-Karbohydratrik-tapas

 

Frityrstekte kroketter (croquetas) er laget av hvetemel og melk, uansett om de heter skinke-kroketter, fiske-kroketter og lignende er det lite fisk og kjøtt i dem.

Men tapas kan også være pølser, som chorizo, skinke og ost. Fisk og blekksprut. Da bør to-tre retter per person holde til middag.

DRIKKE:

Rødvin/hvitvin/rosévin har som regel vært helt greie, selv om vi har bestilt husets vin.

For oss nordmenn som er vant til at det finnes lavkarbo-øl i butikken kan det kanskje være skuffende å komme til Spania og oppdage at det ikke finnes. Jeg har i hvert fall aldri funnet dette noen plass. Har du? Kom i så fall med tips!

Agua de Valencia er en drink som består av appelsinjuice, cava, vodka og noen ganger gin. Drikken blir ofte servert i en én liters mugge og den er frisk og deilig i varmen, men den er gjerne tilsatt sukker. Den er fast innslag her i Valencia, men du kan også få den andre steder i Spania. Tips: Det er mulig å be om å få den uten sukker.

Sangria er forfriskende og god, og typisk for Spania. En must have-drink når du er på ferie her. Den består av rødvin, Martini, cognac, mineralvann, oppskåret frukt – og igjen sukker. Selv på en fin restaurant lå det et tykt sukkerlag nederst i glassmuggen. Jeg spurte om å få den servert uten sukker og det var (nesten) uproblematisk. Jeg fikk da et eget glass, mens de andre drakk av muggen.

[Oppskrift på Sangria uten sukker]

De fleste drinker er som regel proppfulle av sukker. Bare et tips.

Litt om tipsing: Det er faktisk ikke vanlig å tipse her, men som nordmann gjør man jo gjerne det når man får god service. Du velger selv.

Og for de av oss som liker å vite hva vi spiser…

Utfordringen med språket kan spille oss et lite puss slik som da vi endte opp med nyrer til midag. Jeg har derfor laget en ordliste både over ord som kan være nyttig på diett og en spansk-norsk/norsk-spansk ordliste med ord og uttrykk som har med mat og drikke å gjøre. Håper listene kan komme til nytte.

Ønsker deg en fin sommerkveld,

Marianne-de-Bourg-Ingeniørfruen-skriver-om-helse-diett-kosthold-cocktails-drinker-bøker-kropp-matoppskrifter-sunn-mat-oppskrifter-sex-samliv-trening-skjønnhet-kosttilskudd-helsekost-økologisk-naturmedisin-kjerringråd-sukkerfri-lavkarbo-lavkalori

.
Likte du dette?
Du kan dele bilde og link på Facebook eller Pinterest, f
ølge meg på Pinterest og bli fan av bloggen på Facebook. Registrer du e-postadressen din i feltet “Følg bloggen via e-post” under bildet av meg, mottar du blogginnleggene mine på e-post. 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.