Hjem   Om meg   Kontakt
Aminosyrer | Marianne de Bourg
13298
post-template-default,single,single-post,postid-13298,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Aminosyrer

Hva er aminosyrer?
Aminosyrer er en fellesbetegnelse for en gruppe kjemiske forbindelser som inneholder grunnstoffene nitrogen, karbon, hydrogen og oksygen. Enkelte forbindelser inneholder i tillegg svovel. Aminosyrer betegnes ofte som kroppens byggeklosser fordi de inngår som grunnleggende byggesteiner i alle proteiner.

Ingeniørfruen---Marianne-de-Bourg-om-aminosyrer

8 esensielle aminosyrer
Totalt trenger kroppen 20 forskjellige aminosyrer som den nyttiggjør seg til proteinoppbygging.

Åtte av disse er essensielle, det vil si at de må tilføres gjennom kosten da de ikke produseres i kroppen. De resterende 12 kan kroppen under normale forhold produsere selv, blant annet med de essensielle aminosyrene som utgangspunkt.

De essensielle aminosyrene: valin, leucin, fenylalalin, tryptofan, lysin, isoleucin, metionin og treonin.

Proteiner + aminosyrer = sant
Når vi spiser proteiner brytes de ned i fordøyelsen til aminosyrer som kroppen igjen kan nyttiggjøre seg til oppbygging av egne proteiner. Aminosyrene passer inn i hverandre i mange forskjellige kombinasjoner.

De 20 aminosyrene vi kan nyttiggjøre oss kan settes sammen til et stort antall ulike proteiner. Proteiner kontrollerer nærmest alle biokjemiske reaksjoner i kroppen. De er viktige for å bygge opp og vedlikeholde blant annet muskler, skjellett og hud. Proteinene transporterer også oksygen og næringsstoffer i blodet, inngår i immunsystemet og fungerer som enzymer.

Totalt bygges det opp og brytes det ned ca 400 gram protein i kroppen hver dag.

De enkelte aminosyrene

Arginin
Cystein
Fenylalanin
Glutamin
Glutation
Karnitin
Lysin
Metionin

Taurin
Teanin
Tyrosin

Kilde: Solaray

✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️

Har du spørsmål, tanker eller erfaringer å dele? Skriv noen ord inn i kommentarfeltet under!

Marianne-de-Bourg-Ingeniørfruen-skriver-om-helse-diett-kosthold-cocktails-drinker-bøker-kropp-matoppskrifter-sunn-mat-oppskrifter-sex-samliv-trening-skjønnhet-kosttilskudd-helsekost-økologisk-naturmedisin-kjerringråd-sukkerfri-lavkarbo-lavkalori

Likte du dette? Du kan dele bilde og link på Facebook eller Pinterest, følge meg på Pinterest og bli fan av bloggen på Facebook. Registrer du e-postadressen din i feltet “Følg bloggen via e-post” under bildet av meg, mottar du blogginnleggene mine på e-post. 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.