Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Asparges, hva de passer til og hvordan lære seg å like dem
13229
post-template-default,single,single-post,postid-13229,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Asparges, hva de passer til og hvordan lære seg å like dem

Hva smaker asparges, hva passer de til og hvordan lære seg å like dem? Dette er nå testet på det mest profesjonelle vis av Norges eneste profesjonelle sensoriske dommerpanel som ikke bare bruker smaksløkene, men har alle sanser som er fininnstilt. De hører, ser, lukter, smaker og føler.

Dommerpanelet testet asparges via en blindtest. Når alle aktuelle
egenskaper er kartlagt kan de plasseres i en ordsky, som gjør det enkelt å se
hvilke smaksegenskaper som er de viktigste og hvilke som er mindre
fremtredende.

– De små tynne aspargesene fra Skallerud Gård på Jeløya
utenfor Moss smakte i følge smaksdommerne både bittert, søtt og syrlig. I
tillegg hadde de en fremtredende nøtteaktig smak, mens gress og grønt var andre
tydelige smakskjennetegn, forteller sensoriker Mats Carlehög i Nofima.

For asparges er mange av smaksegenskapene de samme uavhengig
om den er dyrket i Norge, Peru, Ungarn eller Italia. Norsk asparges smakte imidlertid
mer av nøtter og gress enn de øvrige, mens metallsmaken var mer fremtredende
hos de utenlandske. Den spanske aspargesen skilte seg ut ved at bittersmaken var
mer dominerende enn for annen asparges. Både norsk, italiensk og ungarsk
asparges var søtere enn den fra Peru og Spania.

Asparges smaker bittert, og det er sunt!
Det er ganske store smaksforskjeller mellom de ulike aspargesene som
smaksdommerne testet, men det som kjennetegner alle er at bitter er den mest
fremtredende grunnsmaken. Det er de helsebringende plantestoffene
(fytokjemikaliene) som gir den bitre smaken.

– En fremtredende bittersmak gjelder også for mange andre
grønnsaker og er en av grunnene til at barn ikke alltid er så glad i slike
grønnsaker, for bitter er en smak de fleste må lære seg å like, men når du
først har lært deg å sette pris på bitterheten får du en mer komplett
smaksopplevelse, sier seniorforsker Margrethe Hersleth i Nofima.

Slik lærer du å like asparges
Den beste måten å lære seg å sette pris på den bitre smaken er å kombinere den med for eksempel noe fett eller noe søtt. Som når du serverer asparges med smør, olivenolje eller hollandaise.

Mange synes det er utfordrende å velge vin til asparges da inneholder syrer som kan krasje med garvestoffene i rødvin, men Vinmonopolet har samlet en del gode drikketips (rød, hvit og alkoholfritt) til asparges.

✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️

Har du spørsmål, tanker eller erfaringer å dele? Skriv noen ord inn i kommentarfeltet under!

Marianne-de-Bourg-Ingeniørfruen-skriver-om-helse-diett-kosthold-cocktails-drinker-bøker-kropp-matoppskrifter-sunn-mat-oppskrifter-sex-samliv-trening-skjønnhet-kosttilskudd-helsekost-økologisk-naturmedisin-kjerringråd-sukkerfri-lavkarbo-lavkalori

Likte du dette? Du kan dele bilde og link på Facebook eller Pinterest, følge meg på Pinterest og bli fan av bloggen på Facebook. Registrer du e-postadressen din i feltet “Følg bloggen via e-post” under bildet av meg, mottar du blogginnleggene mine på e-post. 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits