Hjem   Om meg   Kontakt
Fett og karbohydrater i samme diett | Marianne de Bourg
12608
post-template-default,single,single-post,postid-12608,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Fett og karbohydrater i samme diett

Jeg holder meg ofte til lavkarbo i hverdagen, noen ganger også LCHF.

[Les om forskjellen på lavkarbo, lav GI og LCHF]

Samtidig elsker jeg vegetariske (les: høykarbo) måltider når jeg er ute og reiser. Og jeg elsker suppe med linser og grønnsaker. Hverdagsfrokost kan være en skive lavkarbobrød med sukkerfritt syltetøy. Og egg og bacon er en favoritt i helgen.

Men funker denne miksen av fett og karbohydrater? Ja, det gjør den.

Den er basert på prinsippet til franskmannen Michel Montignac om at fett og karbohydrater ikke skal blandes i samme måltid, samt at karbohydrater skal ha lav glykemisk indeks (GI), fordi et stabilt blodsukkeret gir bedre fettforbrenning og en lavere produksjon av fettlagringshormonet insulin.

Det vil si at jeg kan spise mye fett, men kun sammen med proteiner i samme måltid. Og – jeg kan spise måltider med mye karbohydrater, men da dropper jeg fettet. Dette virker fornuftig ut fra at mat vi finner i naturen enten er protein- og fettrike; som kjøtt, fet fisk og egg. Eller karbohydratrike, men helt eller nærmest helt uten fett; som frukt, bær og grønnsaker.

Det funker for meg!

Jeg følger disse hovedtrekken i denne kostholdsfilosofien, selv om jeg spiser mer protein-fett-mat og mindre karbohdyratrik mat enn Montignac foreslår. Jeg spiser sjelden kornvarer til frokost, men følger prinsippet en del når det gjelder middagsforslagene på dietten.

Det vil si at jeg samme dag kan spise lavkalori frokost (med mye karbohydrater) som skyr med blåbær fra 5:2-dietten med en lavkarbo lunsj (med fett + proteiner) som eggerøre, chilipølse og kalkunbacon.

Og det synes jeg er et bra tips. Man MÅ ikke nødvendigvis holde seg til lavkalori eller lavkarbo.

Hovedelementene i dietten

  1. Ikke bland karbohydratrike og fettrike matvarer.
  2. Spis karbohydrater med lav GI [Mer om GI – glykemisk indeks]
  3. Spis mest mulig fersk, naturlig og ubehandlet mat.
  4. Unngå raske karbohydrater som sukker, hvetemel og stivelsesrike grønnsaker.
  5. Spis så grove kornprodukter som mulig, og gjerne rå grønnsaker. Det gir lavere GI.
  6. Frukt skal spises på tom mage. Spis frukt som mellommåltid eller før frokost.
  7. Spis til du er passe mett og kos deg med maten.

Montignac begynte å studere ernæring i 1980-årene og regnes som en foregangsmann på området glykemisk indeks. Han mener at du kan spise det aler, aller meste av det du liker hvis du bare kombinerer matvarene riktig til hvert enkelt måltid. Dietten likner en del på Fedon Lindbergs, men tolererer høyere GI ved enkelte måltider, bare du ikke samtidig spiser fett.

Det som skille Montignacs filosofi fra andres, er at du både kan spise mat rik på karbohydrater, som brød, pasta og ris, samt mat som er rik på fett, som egg og bacon. Gourmetmat og treretters middager hører med til filosofien, og du kan drikke rødvin til middagen og spise ost til dessert.

Pluss og minus ved dietten

Pluss:

  • Du kan spise brød, pasta og ris.
  • Du kan spise fet mat.
  • Du kan drikke rødvin.
  • Mye antioksidanter fra frukt og grønt.
  • Fokus på sunt fett som omega-3.
  • Naturlig mat, framfor pulvermat og kunstige tilsetningsstoffer.
  • En mindre streng fase når trivselsvekten er nådd.

Minus:

  • Uvant og komplisert med utregnig av GI, fett og protiner.
  • Tidkrevende å lage tretters middager og varme lunsjer.
  • Høy gourmetfaktor i forhold til vanlig norsk kost.

Slik gjør du det

Fase 1 – Ned i vekt

Denne fasen er den strengeste, og kan vare fra 1-3 månder. Passer for deg som vil raskt ned i vekt eller har mange kilo og ta av.

Du skal:

  1. Spise proteiner, karbohydrater med lav GI og fett. Mest umettet fett.
  2. Fett skal bare spises med proteinrike matvarer og ikke sammen med karbohydrater.
  3. Unngå å drikke kaffe med koffein, te og melk. Du kan imidlertid drikke ren arabicakaffe (inneholder lite koffein) og bruke skummet eller lettmelk i kaffen.
  4. Velge så lavglykemiske matvarer som mulig.
  5. Vil du følge det franske opplegget, må du bruke tid både på planlegging og tilberedning. For mange nordmenn vil det være bedre å tenke enklere og mindre gourmet. Dropp forrett, og server heller en grønn salat pluss middag kjøtt/fisk sammen med grønnsaker. Da slipper du å lage egen suppe av grønnsakene.
  6. Tenk enkelt, men husk at du skal spise protiner sammen med enten fett eller karbohydrater. Ikke bland fett og karbohydrater til samme måltid.
  7. Balanser måltidene i løpet av dagen: Ved karbohydratrike frokoster, spise protein + fett til lunsj og ved protein- og fettfrokost spis karbohydratrik, men fettfattig lunsj.

FROKOST

Frokosten er det mest karbohydratrike måltidet. Velg grove kornprodukter til vanlig. Av og til kan du ta en fett- og proteinfrokost, som for eksempel egg og bacon.

Velg mellom disse alternativene.

  1. Havregrøt med lett-cottage cheese og usøtet syltetøy eller bær.
  2. Grovt ristet brød med sukkerfritt syltetøy. Lett yoghurt naturell med bær.
  3. Havregryn med skummet melk eller soyamlek og blåbær/bringebær.
  4. Smoothie av lettyoghurt og bær.
  5. Grov frokostblanding uten sukker.
  6. Egg og bacon.
  7. Omelett med ost, kjøttpålegg og løk.

LUNSJ

Spis proteiner og karbohydrater med en GI-verdi på 35 eller under. Alternativt velger du et fiberrikt måltid med karbohydrater med en GI-verdi på opptil 50, men uten noe mettet fett, spesielt hvis frokosten har vært rik på fett.

  1. Makrell i tomat, egg, salat, slangeagurk.
  2. Ostefat med grønnsaker. For eksempel Brie, paprika, stangselleri, slangeagurk.
  3. Røkelaks og eggerøre, asparges, salat og slangeagur,.
  4. Kyllingsalat med sennespdressing.
  5. Tunfisk, egg, tomat, squash, linser, salat, lettkesam.
  6. Linsesuppe.
  7. Salat av grov pasta og lavglykemiske grønnsaker som paprika (se tabell).

MIDDAG

Middagen skal være noe lettere enn lunsjen. Den bør inneholde mindre fett og mer lavglykemiske grønnsaker. Ett lite glass vin kan følge middagen, og litt mørk sjokolade eller bær og yoghurt er lov til dessert. Velg for eksempel en av disse rettene:

  1. Bønner, linser og grønnsaker.
  2. Kylling med fiken.
  3. Provencalsk laks.
  4. Grov pasta med grønnsaksaus.
  5. Wok med grønnsaker og fisk.
  6. Svinefilet med lett kokosmelk, karri og grønnsaker.
  7. Aspargessupper. Torsk med brokkoli og blomkål.

GLYKEMISK INDEKS – TABELL

Denne indeksen måler hvor raskt blodsukkeret øker ved inntak av ulike matvarer. Jo høyere tall, jo raskere blodsukkerstigning. Tallene er cirkaverdier, som kan variere avhengig av målemetode og ingredienser.

  • Øl 110
  • Poteter (skrelte, bakte) 95
  • Hurtigris 90
  • Hvitt brød 85
  • Puffet ris 85
  • Honning 85
  • Cornflakes 85
  • Riskaker 85
  • Knekkebrød/kjeks av hvitt mel 80
  • Potetgull 80
  • Baguette 75
  • Sukker 70
  • Melkesjokolade 70
  • Ris 70
  • Poteter (kokte, med skall) 65
  • Grovt brød 65
  • Bananer, modne 60
  • Hvit pasta av hvete (kokt lenge) 55
  • Eplejuice 50
  • Pasta (av durumhvete) 45
  • Aprikoser (tørkede) 35
  • Appelsiner 35
  • Yoghurt naturell 35
  • Epler 30
  • Gulrøtter (rå) 30
  • Kikerter 30
  • Grapefrukt 30
  • Syltetøy (uten sukker) 30
  • Linser 30
  • Melk (skummet og ekstra lett) 30
  • Tomater 30
  • Mørk sjokolade (70 prosent kakao) 25
  • Bringebær 25
  • Jordbær 25
  • Auberginer 20
  • Fruktose 20
  • Sitron 20
  • Mandler 15
  • Valnøtter 15
  • Hasselnøtter 15
  • Oliven 15
  • Asparges 15
  • Brokkoli 15
  • Blomkål 15
  • Slangeagurk 15
  • Squash 15
  • Purre 15
  • Salat 15
  • Løk 15
  • Paprika 15
  • Spinat 15
  • Avokado 10
  • Vin 0

Fase 2 – Stabilisering

Etter den strenge fase 1, kommer den mer liberale fase 2. Målet er å holde trivselsvekten, eller gå langsomt ned i vekt. Denne fasen er mer fleksibel og passer bra for deg som ikke har mange kilo og ta av eller bare vil spise sunn og god mat.

Du kan spise to høyglykemiske måltider, for eksempel sukkerrike, hver måned. Det betyr at du kan skeie ut til fest.

Balanser måltidets GI ved å kompensere med en matvare med GI under 35 dersom du vil spise en matvare med GI over 50. Dette kalles GGI-prinsippet og viser til måltidets gjennomsnittlige glykemiske indeks.

FROKOST

Samme som fase 1.

LUNSJ OG MIDDAG

I fase 2 kan fett og karbohydrater nytes sammen i større grad enn i fase 1.

Karbohydratene bør i hovedsak ha GI under 50. Dermed kan du spise pasta og grovt brød til lunsj og middag, uten at du i like stor grad som før behøver å passe på at måltidet er svært magert.

✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️

Hva mener du om å spise både fett og karbohydrater?
Har du spørsmål, tanker eller erfaringer å dele? Skriv noen ord inn i kommentarfeltet under!

Marianne-de-Bourg-Ingeniørfruen-skriver-om-helse-diett-kosthold-cocktails-drinker-bøker-kropp-matoppskrifter-sunn-mat-oppskrifter-sex-samliv-trening-skjønnhet-kosttilskudd-helsekost-økologisk-naturmedisin-kjerringråd-sukkerfri-lavkarbo-lavkalori

Likte du dette? Du kan dele bilde og link på Facebook eller Pinterest, følge meg på Pinterest og bli fan av bloggen på Facebook. Registrer du e-postadressen din i feltet “Følg bloggen via e-post” under bildet av meg, mottar du blogginnleggene mine på e-post. 

3 Comments
  • […] Diett med fett og karbohydrater […]

  • Linn

    12/12/2014 at 9:43 am Reply

    Hei! Dette synes jeg er veldig interessant, dette med å ikke blande fett og karbohydrater i samme måltid. Men jeg lurer på en ting, det sies jo også at hvis man spiser fett eller proteiner sammen med karbohydrat senker det karbohydratenes GI? Hvordan kan det da være at det er bedre å ikke spise fett sammen med karbohydrat? Eller er det helst proteiner man skal spise sammen med karbohydrat?

    • Marianne

      12/12/2014 at 12:00 pm Reply

      Ja, det ER interessant. Bra spørsmål. Jeg skal gjøre litt research og komme tilbake til deg!

      God helg!

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits