Hjem   Om meg   Kontakt
Norsk smak – Våre ville kryddervekster | Marianne de Bourg
12446
post-template-default,single,single-post,postid-12446,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Norsk smak – Våre ville kryddervekster

Jeg liker å bruke krydderplanter som medisin og nye ingredienser når jeg lager mat. Den nye boka Norsk smak av Kari Vetlesen gir tips til sanking og bruk av nye og spennende ville vekster, og anvendelse i medisin. Og når disse kan sankes helt gratis i naturen er det jo ikke noe å lure på. Da er jeg med!

Sjanger: Mat
Tittel: Norsk smak – Våre ville kryddervekster
Forfatter: Kari Vetlesen
ForlagVega Forlag
Veil. pris: Kr 349 (kr 305 hos AdLibris)

Norsk-Smak-våre-ville-kryddervekster

 

Forlagets omtale

Kari Vetlesen har hatt stor suksess med sin forrige bok om krydder – og nå følger hun opp en bok spesielt om de norske viltvoksende kryddervekstene.

Boka omtaler rundt 50 viltvoksende kryddervekster i Norge, både vekster som er opprinnelig hjemmehørende her, og innførte vekster som finnes forvillet og/eller naturalisert og som kan benyttes som krydder og smakstilsetning i mat og drikke. Med oppskrifter på bruk i mat, sauser og saft.

Plantene omtales med:

  •  vekstform og voksesteder
  •  bruksområder i mat, drikke og innen folkemedisinen
  •  historiske fakta

Plantene er satt opp i alfabetisk rekkefølge, etter norske navn.
I tillegg vil boken inneholde navn på nordiske språk: dansk, svensk, finsk, islandsk og samisk, samt engelsk og latin. Et eget kapittel om botanikk.
Boken er også rikt illustrert med tegninger og fotografier.

Fra omslaget


Norsk natur er full av spiseslige vekster. Rundt oss i skog og mark vokser planer som er utmerkede smakstilsetninger i både mat og dram. Einerbær og karve er kjente krydder for de fleste, men hva med vasspepper og ryllik? Vekster vi tenker på som ugras, kan skjule kraftig og spennende smak.

I denne boka presenteres 50 viltvoksende krydderplanter som kan gi nye smaksopplevelser. Her får du råd og tips om sanking, oppbevaring og bruk, i tillegg til vekstenes botanikk og kulturhistorie. Mange ville kryddervekster og urter har også en plass i folkemedisinen. I boka finner du tradisjonell anvendelse og forslag til bruk i det moderne kjøkken. 

Min omtale av boka

Har du et trangt matbudsjett eller er opptatt av helsa, da bør du ta med denne boka ut i skog og mark, hvor naturen er full av spiselige vekster, de fleste proppfulle av C-vitaminer og andre næringsstoffer som både smaker godt og gjør godt. Gå ut og plukk, ta det med hjem på kjøkkenet og putt det i grytene. Det er helt gratis!

Boka inneholder mange kjente og kjære vekster som brennesle, bjørk og tyttebær til spennende og nye vekster.

De fleste vekstene har forslag til oppskrifter.

Et eksempel er flere gode alternativer som kan erstatte basilikum i pesto; for eksempel løkurt og kjørvel:

Kjørvelpesto
  • 2 dl spansk kjørvel
  • 2 dl persille
  • 2 hvitløksfedd
  • en neve valnøtter
  • 1 dl olivenolje

Kjør urter, hvitløk og nøtter i en hurtigmikser, alternativt støt det i en morter. Tilsett olje og rør det sammen. Pestoen får en kraftig anissmak og smaker godt til hvit fisk.

Jeg liker at boka har mange forslag til bruk av krydderplantene:

Spansk kjørvel

Om spansk kjørvel kan vi lese at den kan brukes på samme måte som vanlig kjørvel og fennikel. Bladene er velegnet friske i salater, eggerøre og urtesmør, eller de kan tilsettes supper, kylling- og fiskeretter. Mye av anissmaken blir borte ved kokoing, så urten bør tilsettes mot slutten av koketiden eller rett før servering. Spansk kjørvel smaker også godt sammen med rabarbra, i fruktsalater, kompotter og syltetøy. Fordi urten er søt, reduserer man behovet for sukker i fruktdessertene. Stilkene kan også kandiseres og spises som godteri. Rota kan kokes og spises som grønnsak. Umodne frø har en kraftig anissmak og kan knaskes som godteri eller brukes i desserter og salater. Frøene benyttes også til smaksetting av akevitt, likør og krydderdram.

Krydderplantens bruk i folkemedisinen er tatt med i boka. Visste du for eksempel at løpestikke kalles kjærlighetsurt og skal i følge gammel folketro være et kraftfullt afrodisiakum?

Gjett om jeg har blitt inspirert til å ta turen ut i naturen og sanke krydderplanter. Einerbær (til dram), spansk kjørvel (til pesto), og løpestikke (som afrodisiakum).

Håper du ble inspirert også!

Marianne-de-Bourg-Ingeniørfruen-skriver-om-helse-diett-kosthold-cocktails-drinker-bøker-kropp-matoppskrifter-sunn-mat-oppskrifter-sex-samliv-trening-skjønnhet-kosttilskudd-helsekost-økologisk-naturmedisin-kjerringråd-sukkerfri-lavkarbo-lavkalori

✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️

Likte du dette? Har du spørsmål, tanker eller erfaringer å dele? Skriv noen ord inn i kommentarfeltet under!

Du kan dele bilde og link på Facebook eller Pinterest, følge meg på Pinterest og bli fan av bloggen på Facebook. Registrer du e-postadressen din i feltet “Følg bloggen via e-post” under bildet av meg, mottar du blogginnleggene mine på e-post. 

1 Comment

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits