Hjem   Om meg   Kontakt
MAT: Fem småretter med norsk fenalår | Marianne de Bourg
12254
post-template-default,single,single-post,postid-12254,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

MAT: Fem småretter med norsk fenalår

Småretter, koldtbord, buffet og fingermat. Tapas, meze, hors d’oeuvre og antipasto. Kjært barn har mange navn og mange sverger til smårettbord til fest. Skinke i mange varianter er gjerne fast gjest på smårettbordet og denne skinken behøver slett ikke komme langveisfra. Serrano- og parmaskinken kan mer enn gjerne erstattes med norsk fenalår.

Hva er fenalår?

Fenalår fra Norge er saltet, tørket og modnet og eventuelt røkt lår av lam og sau av norsk opprinnelse. Bruk av fenalår har lange tradisjoner i Norge, og er idag et fast innslag på mange spekematbord.

Fenalår fra Norge kan være smaksatt med krydder, urter, bær, honning, etc. Det kommer i to varianter, Tradisjonelt og Modnet. Forskjellen ligger i saltinnhold og modningstid. Dette gir en fin variasjon, som kan utnyttes når man skal bruke fenalår i matlagingen.

Ingeniørfruens-fem-retter-med-fenalår-til-smårettbordet

Fem småretter med fenalår

Jeg har laget fem smakfulle retter med fenalår i ny drakt til smårettbordet i forbindelse med at Matbloggsentralen og Matmerk inviterer til en utfordring fenalår som tema.

Alle rettene er svært enkle å lage, de er lekre som fingermat på smårettbordet samtidig som de like gjerne kan brukes som forrett. 

Tips: Jeg har brukt fenalår fra Stranda som er ferdig oppskåret i jevne og pene små skiver.

Ingeniørfruens-pære-ost-og-ruccula

Fenalår, pære og Jarlsbergost

Pære, Jarlsbergost og fenalår – tre ultranorske ingredienser som passer som hånd i hanske. Den friske og noe søte pæren er en god smakskombinasjon med fenalår.

 • Pære
 • Jarlsbergost
 • Ruccula
 • Urtesalt, gjerne med rosmarin

Del en pære i ca åtte båter på langs. Legg et blad ruccula på en skive Jarlsbergost,  en skive hver av Jarlsbergost og fenalår rundt pærebåten.

Ingeniørfruens-smårett-med-ost-fenalår-og-mandler

Fenalår, Taffelost og salte mandler

Her kan du skolde mandler selv, men jeg brukte ferdige mandler fra en nøtteblanding. Eventuelt kan du bruke en eller flere typer salte nøtter i retten. Og du kan bruke hvilken som helst ost, men norsk kan den jo gjerne være.

Legg skiver av fenalår pent i ring på et fat. Skjær tykke skiver av Taffelost og legg i en ring på skinken.  Dryss over mandler og ringle lett med olivenolje.

Ingeniørfruens-spyd-med-fenalår-melon-bringebær-og-mozzarella

Grillspyd med fenalår, melon, mozzarella og bringebær

Melon og skinke er en god smakskombinasjon, men det er litt jobb å skjære melon i firkantede biter. Bringebær fungerer like bra, så dropp eventuelt melon til fordel for bringebær – for en kjappere og mer norsk variant. Biter av norsk ost, som for eksempel Jarlsbergost kan også brukes istedenfor den mindre norske mozzarella.
Mange muligheter!

Skjær melon i firkanter og tre alle ingrediensene på et grillspyd. Dropper du melonen og bruker kun bringebær er disse laget på 1-2-3!

Ingeniørfruens-fiken-med-ost-og-fenalår-

Fenalår, fiken og blåmuggost

Om du ikke er så glad i blåmuggost kan du velge en annen type, for eksempel skinkeost. Fiken er friskt, men ganske søtt, så her gjør det seg med en litt salt ost som balanserer.

 • Fenalår
 • Ferske fiken
 • Ruccula fra Baby Leaf mix salatblanding
 • Smørbar blåmuggost eller annen smøreost
 • Olivenolje
 • Balsamico
 • Urtesalt

Skjær av toppen på og skjær et kryss i hver fiken. Legg litt smøreost i bunnen og en sammenrullet skinkeskiver og et rucculablad oppå.  Ringle lett med god balsamico og olivenolje over fiknene. Et ørlite dryss urtesalt på hver fiken er også godt.

Ingeniørfruens-lomper-med-rømme-fenalår-og-gressløk

Lomper med fenalår, rømme og gressøk

Her kan du også bruke lefser og kesam istedenfor lomper og rømme.

Smør rømme på hele lompa, legg deretter på grønne salatblader og skiver av fenalår slik at hele lompa dekkes. Strø raust over med gressløk. Rull sammen lompa og dryss gressløk over fatet. Ferdig!

Mengde

I følge Matoppskrift.no bør du beregne ca 500-600 gram mat pr person. Det kommer litt an på om gjestene er storspiste eller småspiste. Hvor mye du bør beregne av hver rett vil også være avhengig av hvor mange retter du velger å lage.

Les også om drikke til fenalår: Den beste vinen til spekemat og fenalår

Håper du ble inspirert!

– Marianne

PS – Jeg blir glad om du liker bloggen på Facebook :)

2 Comments
 • Frøken Larsen

  20/05/2014 at 8:46 am Reply

  Gratulerer som vinner av matmerks fenalår utfordring med dette flotte innlegget, kjempemange bra ideer, oppskrifter og bilder, vel fortjent :)

  Keep up the good work :)

  • Marianne

   20/05/2014 at 9:59 am Reply

   Åh, det var hyggelig – tusen takk! :0)

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits