Hjem   Om meg   Kontakt
[LØRDAGSGODT] Energibomber | Marianne de Bourg
12026
post-template-default,single,single-post,postid-12026,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

[LØRDAGSGODT] Energibomber – sukkerfrie konfektkuler på 1-2-3

Dette er en oppskrift ute i serien LØRDAGSGODT hvor jeg lager sunne alternativer til lørdagsgodt for store og små. Denne lørdagen serveres energibomber – som er easy peasy konfektkuler laget i food processoren på en fei.

Like deler frukt og nøtter = konfektkuler
Prinsippet mitt var å lage konfektkuler av LIKE DELER FRUKT OG NØTTER pluss stevia som søtningsmiddel og smaksforsterker. Jeg prøve med kombinasjonene MANDLER + APRIKOSER, CASHEWNØTTER + DADLER og VALNØTTER + FIKEN.

Slik gikk det:
Dadler fungerte best
, de er søte og seige som sirup og holdt nøttene godt sammen. Aprikoser ga en løs deig. Aprikoser er mindre myke og denne “deigen” ble løs og vanskelig å holde sammen. Her måtte jeg tilsette litt sirup og kokosolje for å få en fuktig deig som kunne trilles til kuler. Fiken fungerte greit. Denne ble også løsere i konsistensen, men var helt greie å trille til kuler.

Ingeniørfruens-lørdagsgodt-energibomber-eller-konfektkuler

Foto: Marianne de Bourg

Lakriskuler

(ca 12 kuler)

Disse kulene syntes vi smakte aller best av de tre variantene. Dette er ekte godteri!
Det smaker rett og slett tyrkisk pepper i myk versjon. Disse kan serveres til kresne barn som er vant til lørdagsgodt fra smågodthyllene i butikken. Og sannsynligvis med hell.

Bland alle ingrediensene i food processoren til deigen samler seg. Tilsett eventuelt litt mer stevia, men husk at stevia fort kan bli “too much”.  Rulles i  lakrispulver for ekte lakrissmak. Har du ikke lakrispulver, gjør anissmaken at de får smak med bare et hint av lakris.

Terningkast: 6

Kanel- og appelsinkuler

Disse kulene smaker søtt og godt, har et forsiktig hint av kanel og appelsin, og har disse deilige knasende fikensteinene som jeg liker så godt. Passer til voksne…og ikke altfor kresne barn.

(ca 12 kuler)

Bland alle ingrediensene i food processoren til deigen samler seg. Det tar litt tid, så vær tålmodig. Smak til! Mer kanel kanskje? Mer søtt eller mer appelsinsmak? Tilsett litt mer stevia, men husk at stevia fort kan bli “too much”.  Rulles i  kokosmel, SukrinMelis eller serveres som de er.

Terningkasst: 5

Nypekuler

(ca 12 kuler)

Disse kulene smaker friskt og syrlig, og jeg tenker de passer som godterikuler for voksne, som turmat når man trenger påfyll av rask energi, samt som tilbehør til frokostkaffen.

Kulene kan lages uten nypepulver, men pulveret tilfører tilfører syrlighet og antioiksidanter. Nype har anti-inflammatorisk effekt og reduserer betennelsestilstander i kroppen.  De inneholder lykopen og antioksidanter og har blitt brukt ved begynnende forkjølelser og influensa. Nypepulver skal dessuten redusere leddsmerter.

 • 1 dl mandler
 • 1 dl tørkede aprikoser (gjerne usvovlede, økologiske)
 • ½-1 ts malt ingefær
 • 10 dråper stevia med aprikossmak
 • 1 ss lønnesirup, yaconsirup eller eventuelt honning
 • 2 ts kaldpresset kokosolje
 • 1 ts nypepulver, hvis du har
 • Rulles i  nypepulver, SukrinMelis eller serveres som de er

Bland alle ingrediensene i food processoren til deigen samler seg. Det tar litt tid, så vær tålmodig. Deigen ser løs ut, men det går fint å trille den ut. Tilfør eventuelt mer lønnesirup som gjør deigen seigere og gjør at den samler seg lettere. Smak til! Tilfør eventuelt mer ingefær, lønnesirup og nypepulver. Rulles i nypepulver, SukrinMelis eller serveres som de er.

Terningkast: 4

Hvem er hvem…?

Ingeniørfruens-energikuler-eller-konfektkuler-med-smak-av-lakris-nype-appelsin-og-kanel

Foto: Mariannes blogg

Allergener:
Kulene er glutenfrie, vegetariske/veganske og laktosefri/melkefri. De inneholder ikke egg eller soya, og er tillatt på Paleo.

Sukkerfrie, men…
Kulene er sukkerfrie, det vil si uten hvitt raffinert sukker, men de inneholder mye fruktsukker fra den tørkede frukten og aprikoskulene inneholder lønnesirup. De øker ikke blodsukkeret like mye som smågodt og lignende, da fettet forsinker opptaket av sukkeret i blodet. De er altså ikke lavkarbo.  Fett fra nøttene er sunt, men gjør dem energirike og kaloririke.

Ha en super dag
Marianne-de-Bourg-Ingeniørfruen-skriver-om-helse-diett-kosthold-cocktails-drinker-bøker-kropp-matoppskrifter-sunn-mat-oppskrifter-sex-samliv-trening-skjønnhet-kosttilskudd-helsekost-økologisk-naturmedisin-kjerringråd-sukkerfri-lavkarbo-lavkalori

 

2 Comments
 • Hanne

  22/05/2014 at 8:00 pm Reply

  Jeg finner ikke stevia med smak noen steder! Hva kan jeg bytte det ut med? Funker stevia + karamell essens?

  • Marianne

   22/05/2014 at 8:50 pm Reply

   Hei, min stevia er her fra: http://butikk.funksjonellmat.no/products/steviadraaper-med-karamellsmak-sweetleaf-english-toffee, men om du ikke vil kjøpe på nett og ikke får tak i det i helsekost, foreslår jeg at du lager kulene uten stevia.

   For eksempel får lakriskulene den gode smaken fra anis og lakrispulveret, og jeg hadde oppi litt stevia med karamellsmak som “det lille ekstra”. Tror ikke det utgjør en kjempeforskjell. De to andre oppskriftene kan også lages uten stevia.

   Jeg foreslår at du rett og slett lager uten! Smak til mens deigen fremdeles er i food processoren, og juster eventuelt det du har av søtningsmidler hjemme dersom du ikke synes det er søtt nok. Jeg tipper de blir knallgode uansett. Lakriskulene var definitivt min favoritt. Kjempegode!
   Håper det ordner seg :0)

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.