Hjem   Om meg   Kontakt
Rose – den perfekte kvinneurt | Marianne de Bourg
11821
post-template-default,single,single-post,postid-11821,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Rose – den perfekte kvinneurt

Rosen har blitt brukt som legeplante siden antikken. I blomsterspråket symboliserer den kjærlighet og livsglede, noe som kanskje ikke er tilfeldig, da den som medisinplante er spesielt virksom for nervesystemet, søvnløshet, stress og depresjon. 

Den er også en perfekt kvinneurt som virker positivt på vårt hormonsystem, fruktbarhet og seksualdrift.

Ingeniørfruens urte- og medisinplantebibliotek - roser

Foto: Per Erik Jæger

Rose

  • Rose – Rosa spp.
  • Del av planten som brukes: Blad, blomster og nyper. Roseolje, rosenvann, nypepulver og nypekjerneolje.
  • Inneholder: Tanniner, pektin, karoten, fruktsyrer og oljer. Nyper inneholder vitamin B, E, K og mye C-vitaminer. Se oppskrift på: [Eplechutney med nype]
  • Dyrking: Solrikt eller lett skygge. Plukk blomsterknopper. Kronblader plukkes når blomstene er helt åpne, nyper når de er modne eller myke etter den første frosten.

Egenskaper/virkning:

Kjølende, hormonregulerende, menstruasjonsregulerende, generelt stimulerende, nervestyrkende, antidepressiv, betennelseshemmende, antimikrobiell, antiseptisk, avslappende, smertestillende, feberstillende, svettedrivende, luftdrivende, avførende, løser opp blodansamlinger, sammentrekkende, utrensende, vanndrivende, styrker immunforsvaret og øker blodsirkulasjonen.

Brukes mot:

Menstruasjonssmerter, PMS og hormonelle problemer, rastløshet, søvnløshet, depresjon, stressrelaterte problemer, hodepine, trette øyne, feber, snue, luftveisinfeksjoner, fordøyelseskanalinfeksjoner, syreoverskudd, magekatarr, betennelsesrelaterte problemer, kviser (akne), brennkopper, elveblest, psoriasis, forbrenninger og brannsår, tannpine, neseblod.

Mentalt:

Hvis du er engstelig, nervøs eller lider av søvnproblemer, kan du bruke nyper, rosenblad eller –olje. De roer kropp og sjel.

Kvinnehelse:

Den kan hjelpe mot underlivsplager som smertefull og kraftig menstruasjon og oppblåst underliv, og den kan gi økt seksualdrift.

Hvordan bruke rose:

Te kan dempe feber, fjerner giftstoffer, lindrer forkjølelse- og influensasymptomer og bidrar til å gjenopprette en normal bakterieflora etter antibiotika.

Utvortes:

Rosenvann renser huden og glatter ut rynker. Den bidrar til å helbrede vev og reduserer opphovning ved sår og forstuinger. Et uttrekk av roseblader er et effektivt munnvann og kan brukes mot utflod. Sprukne lepper kan behandles med roseolje.

Aromaterapi:

(olje av typen absolutt eller otto)

Eterisk olje av rose – rosenolje er kjølende, avslappende og styrkende. Rose er nyttig mot stressrelaterte lidelser og hyperaktivitet hos barn. Den er en utmerket massasjeolje for arr. Roseolje brukes mot tørr, sensibel og aldrende hud. Roseolje virker på forplantningen og seksualiteten. Den hjelper mennesker til å føle seg mer tiltrekkende og trygge. Den har en rensende og styrkende virkning på livmoren og er nyttig for kvinner i overgangsalderen og mot for sterk menstruasjon, PMS, ufruktbarhet og som et afrodisiakum.

Hvem skal ikke bruke rose:

Roser stimulerer livmoren og må unngås under graviditet.

Kilder: Aromaterapi, Den store urteboken, Frisk med naturens medisin, Husråd for vanlige plager, Kvinnens urtebok.

[HUSK AT DET SOM VIRKER, OGSÅ KAN HA BIVIRKNINGER. Ikke erstatt medisin foreskrevet av legen med urtemedisin, men bruk dem forebyggende og som supplement til skolemedisin. Urter kan ha innvirkning på andre medisiner du bruker. Spør derfor legen før du bruker urtemedisin dersom du bruker medisiner, er gravid eller ammer. ]

Har du prøvd roser som medisin? Fortell i så fall gjerne om din erfaring i kommentarfeltet.

[Mer roseinspirasjon]

 

2 Comments
  • […] Rosen har ikke bare blitt brukt som legeplante siden antikken, roseolje, rosenvann og nypekjerneolje er også mye brukt i hudpleie hvor den rosenvann renser huden og glatter ut rynker og bidrar til å helbrede vev. Den er også en perfekt kvinneurt som virker positivt på vårt hormonsystem, fruktbarhet og seksualdrift. [Les mer om rosens medisinske egenskaper] […]

  • […] Rose og nyper […]

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.