Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Karse, næringsinnhold og helsefordeler. Og slik sår du!
11627
post-template-default,single,single-post,postid-11627,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Karse, næringsinnhold og helsefordeler. Og slik sår du!

Karse er enkelt og morsomt å så, men hva skal vi bruke dem til, hva er egentlig karse og hvor sunn er den?

Karse er en type spirer eller hurtigvoksende urt som ofte brukes som pynt på maten. Den har en litt skarp pepperaktig smak og minner litt om gressløk eller sellerirot. Karsen brukes rå da smaken reduseres vesentlig ved oppvarming.

Den blir brukt på brødskiva og på salater, men kan også brukes i grønne juicer og smoothies og sammen med grønnsakretter.

Ingeniørfruen-sår-karse

Næringsinnhold og helsefordeler:

 Å spire korn, nøtter og frø gjør at næringsinnholdet økes, proteinet blir mer lettfordøyelig og fytinsyren brytes ned.

Vitaminer:
Karse inneholder både A-vitamin, B-vitaminer, C, E og K.

Mineraler:
Karse inneholder kalsium, folsyre, magnesium, mangan, molybden, fosfor, jod, jern, kalium, silisium, sodium og sink.

Egenskaper:
Karse er blitt brukt som blodrenser, særlig om våren, mot hodepine, depresjon og som afrodisiakum.

Sånn spirer du karse:

Så frøene på fuktet bomull eller et fuktet tørkepapir på en tallerken eller som jeg – i en eggekartong. Ha plast over til frøeen har spirt, karsen må ikke tørke. Etter noen dager spirer frøene og etter en ukes tid har du et fint grønt teppe av karse klart til bruk.

Tips: Lag urtesmør av 100 gram smør og en spiseskje hakket gressløk, persille og karse.

Karsefrø fås kjøpt hos MesterGrønn og på de fleste hagesentere. Hos AltShop kan du få økologisk frømiks med alfalfa, karse og bukkehornkløver. Meny og andre større matvareforretninger har ferdig karse på brett.

Da er det bare å så!

– Oppdatert: 22.02.16 –

Her er boka mi; KREATIVE BORD! Den inneholder også oppskrifter på drinker og annet morsomt til festen. Du kan lese om den og bestille den her:
Følg meg gjerne på Instagram  – og følg bloggen på Facebook.



3 Comments
  • Mabel

    22/02/2016 at 9:51 am Reply

    Jeg lurer på om du kan legge ut referanse til hvor du har funnet at karse inneholder B 12. Håper at det stemmer at hele b vit komplekset er med, men finner ikke info om det på de nettstedene jeg har vært på foreløpig, og siden man drømmer om å bli veganer, vil detnvære til stor hjelp å finne veganske kilder til bla b 12. Så, mao: takk for fin artikkel og krysser fingre for at infoen kan verifiseres☺

    • Marianne

      22/02/2016 at 10:00 am Reply

      Hei! Jeg skal gå igjennom kildene mine og sjekke, kommer med et svar i morgen. Takk for at du er innom og leser idemagasinet! :)

    • Marianne

      22/02/2016 at 5:04 pm Reply

      I følge vegana.dk inneholder grønne krydderurter mye B12-vitamin, særlig persille og karse: http://www.vegana.dk/blad/3-97/b12.htm

      Men følge tabellen over næringsinnhold i matvarer i matoppskrift.no inneholder ikke karse vitamin B12. Se http://www.matoppskrift.no/sider/VitaminB.asp?ID=K#axzz40ttKjmim

      Karse er ikke en av matvarene i Matvaretabellen, så jeg får ikke sjekket næringsinnholdet der. Se http://www.matvaretabellen.no/

      Sitat fra Chris Kesser:

      «A common myth amongst vegetarians and vegans is that it’s possible to get B12 from plant sources like seaweed, fermented soy, spirulina and brewers yeast. But plant foods said to contain B12 actually contain B12 analogs called cobamides that block intake of and increase the need for true B12.»

      Les mer her: https://chriskresser.com/what-everyone-especially-vegetarians-should-know-about-b12-deficiency/

      Jeg ville dermed ikke regnet med at det å spise karse, spirulina osv. vil gi B12, men passe på å ta tilskudd hvis jeg skulle spise utelukkende vegansk mat.

      Håper det var et greit svar :)
      Marianne

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.