Hjem   Om meg   Kontakt
Sitronmelisse | Marianne de Bourg
11362
post-template-default,single,single-post,postid-11362,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Sitronmelisse

Sitronmelisse er en aromatisk urt som hører hjemme i Mellom-Europa og Sør-Europa. Den kalles ”livseliksir” og har blitt brukt som legeurt mot depresjon og hjerteproblemer i tusenvis av år. Sitronmelisse på fastende hjerte om morgenen skal virke foryngende, styrker hjernen og gir nytt liv til svake og kraftløse personer.

Ingeniørfruens-sitronmelisse-i-urtepotte-fra-MesterGrønn

Tips: Urter holder lenger i grow-in selvvanningsbag fra MesterGrønn Foto: Ingeniørfruen

Sitronmelisse / Hjertensfryd (Melissa Officinalis)

Engelsk: Lemon balm

Del av planten som brukes: Blad og blomster

Inneholder: Eterisk olje, polyfenoler, tanniner, flavonoider, rosmarinsyre, trterpenoider.

Dyrking: Solrikt med skygge midt på dagen i vanlig hagejord. Bør tas inn om vinteren. Plukk blader etter behov (duften er best rett før blomstene åpner seg).

Egenskaper:

Antiviral, antimikrobiell, sirkulasjonsstimulerende, fordøyelsesfremmende (ved stress), kvalmedempende, antiseptisk, antiallergen/antihistamin, svettedrivende, slimløsende, antioksidant, krampeløsende, vinddrivende, bitterstyrkende, antidepressiv, avslappende, nervestyrkende, beroligende, løser opp spenninger.

Virkning:

Sitronmelisse er et utmerket middel for å roe nervene og få fart på humøret. Urten brukes mot stressrelaterte problemer, spenningshodepine, søvnløshet, angst, depresjon, tretthet, nervøs utbrenthet, eksamensnerver, dårlig hukommelse og konsentrasjonsevne. Mot angst og depresjon er andre lidelser som sitronmelisse har vist seg å virke mot. Både ved fødselsdepresjon og under overgangsalderen kan sitronmelisse lindre depresjon. Sitronmelisse er også et utmerket middel når nervøsitet eller depresjon påvirker hjertefunksjonen og resulterer i smerter, hjerteflimmer og arytmi.

Sitronmelisse kan sammen med lindeblomst redusere blodtrykket.

Urten er et utmerket middel ved hodepine, migrene, svimmelhet og øresus.

Som varmt uttrekk er sitronmelisse svettedrivende og febernedsettende og brukes mot forkjølelse og feber, samt influensa. Teen er antimikrobiell og slimløsende, ypperlig mot infeksjoner i brystet, astma og hoste, akutt og kronisk bronkitt.

Urten brukes mot virussykdommer som herpes, helvetesild og kusma – og er et av de beste midlene mot forkjølelsessår-virus.

Den virker ekstra godt på fordøyelsessystemet, hvor den roer og lindre kvalme, oppkast, dårlig appetitt, kolikk og stressrelaterte fordøyelsesproblemer. Den brukes mot kramper og luft i magen.

Sitronmelissens avslappende virkning kan lindre smerter og kramper i nyrer og urinveier.

I forplantningssystemet løser sitronmelisse kramper som resulterer i menstruasjonssmerter, og lindre irritabilitet og depresjon i forbindelse med PMS. Den medvirker også til å regulere menstruasjonen, og har tradisjonelt vært brukt både for å styrke og berolige kvinner under fødselen og for å fremkalle etterbyrden.

[HUSK AT DET SOM VIRKER, OGSÅ KAN HA BIVIRKNINGER. Ikke erstatt medisin foreskrevet av legen med urtemedisin, men bruk dem forebyggende og som supplement til skolemedisin. Urter kan ha innvirkning på andre medisiner du bruker. Spør derfor legen før du bruker urtemedisin dersom du bruker medisiner, er gravid eller ammer. ]

Hvordan bruke sitronmelisse?

Aromaterapi: Melisseolje har en behagelig sitronaktig, frisk, søt og urteaktig duft. Den blir brukt mot depresjon, hodepine, hjertebank, søvnløshet, kolikk og betent hud. (Aromaterapiolje får du kjøpt blant annet på iHerb).

Bad: Ha litt sterkt avkok i badevannet til barnet – det roer ned overstimulerte barn og gir rolig søvn.

Blader: Legg friske blader rett på instektstikk og sår, eller som grøtomslag.

Hud og hår: Bruk i skyllevannet mot fett hår.

Mat: Finhakkede, friske blader i salater, hvit saus til fisk, majones, fjærkre og svin. Ha i fruktsalater, gelé, vaniljepudding, fruktdrikker og vin. Ha bladene i vanlig te eller prøv sitronmelisse sammen med estragon i eddik.

Sitronmelisse-eddik: Ha friske blader i eddik.

Te: Trekk te på friske eller tørkede blader. (Te får du kjøpt i helsekost og på nett)

Tørkede blader. Kan brukes til te.

Kilder: Aromaterapi, Den store urteboken, Frisk med naturens medisin og Kvinnens urtebok.

Ha en sunn dag!

Marianne-de-Bourg-Ingeniørfruen-skriver-om-helse-diett-kosthold-cocktails-drinker-drikke-bøker-kropp-matoppskrifter-sex-samliv-trening-skjønnhet-kosttilskudd-helsekost-økologisk-naturmedisin-kjerringråd-sukkerfri-lavkarbo-lavkalori-hjemmelaget-naturlig-sunn-ma-og-oppskrifter

✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️

Likte du dette? Da kan du dele bilde og link med en venn på Facebook eller Pinterest! Følg meg gjerne på Pinterest , bli fan av bloggen på Facebook og registrer e-postadressen din i feltet “Følg bloggen via e-post” øverst til høyre under bildet av meg. Da mottar du blogginnleggene mine på e-post. Takk for lesing & deling! 

2 Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.