Hjem   Om meg   Kontakt
Kjerringrokk | Marianne de Bourg
11014
post-template-default,single,single-post,postid-11014,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Kjerringrokk

Kjerringrokk – eller åkersnelle er en vanndrivende urt som inneholder store mengder silisium. Den har tradisjonelt blitt brukt i urtemedisin for sterkere hår og negler, mot slapphet og anemi, mot urinveisinfeksjoner og betennelse i eller forstørret prostata.

Ingeniørfruens urtebibliotek - kjerringrokk

Foto via Pinterest

Kjerringrokk

Kjerringrokk / Åkersnelle – Equisetum arvense

Del av planten som brukes: Overjordiske deler

Inneholder: alkaloider (blant annet nikotin), silisium, saponiner, tanniner, flavonoider, fytosteroler, mineraler (bl.a. kalium, magnesium, mangan), bitterstoffer.

Egenskaper: Urindrivende, sammentrekkende, blodstillende, sårhelende.

Kjerringrokk er en etterkommer etter forhistoriske planter som ble så høye som trær, og er en rik kilde til silisium og andre mineraler, noe som gjør den verdifull, både som helbredende og nærende styrkemidddel.

Den er spesielt velegnet for urinveiene, hvor den fungerer mildt uridrivende, lindrende og legende ved irritasjoner og infeksjoner. Kjerringrokk benyttes ofte for å behandle betennelse I, eller godartet forstørrelse av prostatakjertelen. Den styrker nyrene og urinveiene. Urten virker også bra på forplantningssystemet, hvor den kan redusere kraftige blødninger, noe den også gjør I fordøyelseskanalaen, der den leger betennelser og sår. Den kan brukes mot sprø, skjøre negler og livløst, matt hår, ved slapphet og anemi. Kjerrinrokk-lotion kan brukes ved irritert hud, f eks eksem, for å lege kutt og sår, skurbbsår og leggsår, og også på frostknuter. Munn- og gurglevann av kjerringrokk kan brukes mot munnsår, blødende tannkjøtt og sår hals.
Kilde: Kvinnens urtebok

[HUSK AT DET SOM VIRKER, OGSÅ KAN HA BIVIRKNINGER. Ikke erstatt medisin foreskrevet av legen med urtemedisin, men bruk dem forebyggende og som supplement til skolemedisin. Urter kan ha innvirkning på andre medisiner du bruker. Spør derfor legen før du bruker urtemedisin dersom du bruker medisiner, er gravid eller ammer. ]
.

Hvordan bruke kjerringrokk?

Fordi kjerringrokk inneholder spor av nikotin, er den ikke anbefalt for små barn. Kjerringrokk er vanndrivende, pass derfor på å drikke nok væske.

  • Tinktur: 1-4 ml tas 3 ganger daglig .
  • Te: 2 – 3 teskjeer trekkes i kokende vann i 10-15 minutter. Drikkes 3 ganger daglig.
  • Kompresser (utvortes): 10 g urt per 1 liter vann daglig.
  • Kosttilskudd: 3 ganger daglig. Standardisert dose skal innehold 300 mg som tilsvarer 10 – 15% silisium.

Kilde: University of Maryland Medical Center
.

Hvem skal ikke bruke kjerringrokk?

Kvinner som er gravide eller ammer bør ikke ta kjerringrokk.

Personer med hjerte-eller nyresykdommer, diabetes, eller urinsyregikt bør ikke bruke kjerringrokk.

Har du lavt kaliumnivå bør du ikke ta kjerrinrokk, da urten kan tappe kroppen for dette mineralet.

Kjerringrokk kan også forårsake lave nivåer av vitamin B1 (tiamin). Hvis du tar kjerringrokk regelmessig, bør du også ta et B-vitaminsupplement daglig. Heller ikke bør du drikke alkohol jevnlig mens du tar kjerringrokk, da alkohol kan forårsake lave nivåer av tiamin.

Kilde: University of Maryland Medical Center
.

Her får du kjøpt kjerringrokk:

Kosttilskudd av kjerringrokk kr 84 hos Arnika.

Sjampo med brennesle og kjerringrokk, kr 95 hos Kjerringarden

Te (i fin boks!)

Ingeniørfruen tipser om økologisk kjerringrokk fra Helios

Økologisk kjerringrokk i løsvekt fra Helios kr 22 hos grønn livsstil.

Tinktur kr 60 hos iHerb. (Man tar 30-40 dråper tinktur i vann 3-4 ganger per dag).
.

Har du prøvd kjerringrokk? Fortell i så fall om din erfaring i kommentarfeltet!

Ha en fin dag!

Marianne-de-Bourg-Ingeniørfruen-skriver-om-helse-diett-kosthold-cocktails-drinker-drikke-bøker-kropp-matoppskrifter-sex-samliv-trening-skjønnhet-kosttilskudd-helsekost-økologisk-naturmedisin-kjerringråd-sukkerfri-lavkarbo-lavkalori-hjemmelaget-naturlig-sunn-ma-og-oppskrifter

✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️

Likte du dette? Da kan du dele bilde og link med en venn på Facebook eller Pinterest! Følg meg gjerne på Pinterest , bli fan av bloggen på Facebook og registrer e-postadressen din i feltet “Følg bloggen via e-post” øverst til høyre under bildet av meg. Da mottar du blogginnleggene mine på e-post. Takk for lesing & deling! 

1 Comment

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.