Hjem   Om meg   Kontakt
Oljeskylling (oil pulling) - skyll bort bakteriene! | Marianne de Bourg
10979
post-template-default,single,single-post,postid-10979,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Oljeskylling (oil pulling) – skyll bort bakteriene!

Oljeskylling – eller oil pulling på engelsk, er en tradisjonell ayurvedisk folkemedisin hvor bakterier elimineres når munnen skylles med olje. Det skal ikke bare gi bedre munnhygiene og tenner, men også kunne helbrede hodepine, migrene , diabetes m.m.

Ingeniørfruen om oljeskylling - eller oil pulling

Oljekaraffel Grand Cru, kr 319 fra Rosendahl

Kan noe så enkelt som olje fjerne bakterier – eller er det for godt til å være sant?

Det finnes en studie som viser at oljeskylling kan ha effekt på bakterier i munnen (mer om oil pulling på US National Library of Medicine). Studien viser at oljeskylling har effekt på god munnyygiene; for eksempel bakterier, plakk, munnsår,  tannkjøttbetennelse, dårlig ånde og at den generelt er bra for munnhygiene.

Studier som viser at den skal ha effekt på kroppens andre organer har jeg ikke funnet, men mange har hatt god effekt av oljeskylling. Da en avis i India spurte leserne om oljeskylling, skrev tusenvis av lesere til avisen om oljeskyllingens effekt på en hel mengde sykdommer.

Hvordan virker oljeskylling?

Oljen skal ha en chelaterende effekt hvor den skal virke som et kelat (en kjemisk forbindelse som binder seg sterkt til metall-ioner). Innen medisin er kelater brukes til å fjerne giftige metaller fra kroppen, i følge WikBio.

Den glatte oljen skal hindre bakterier å trenge inn i slimhinnene i munnen og dette skal ha en positiv effekt på hele kroppen. I følge Ayurveda skal oljeskyllingen rense hele systemet, fordi hver del av tungen er forbundet med kroppens organer, for eksempel nyre, lunge, lever, hjerte, tynntarm, mage, tykktarm, og ryggrad, på samme måte som fotsoneterapi.

[Les mer på nett: Dr. John Douillard om oljeskylling på YouTube  og What is Oil Pulling på Healthambition.com eller på oilpulling.com. Det finnes også en bok på Amazon om oljeskylling: Oil Pulling Therapy: Detoxifying and Healing the Body Through Oral Cleansing]

Oljeskylling på 1-2-3:

1. Finn fram en god olje og en spiseskje – og forbered deg på ikke å kunne snakke i fem minutter!

I Ayurveda blir det tradisjonelt brukt sesamolje, kokosolje og ghee, men du kan bruke hvilken som helst olje av god kvalitet: for eksempel kaldpresset olivenolje eller kaldpresset kokosolje. Jeg brukte en toppet ss og det ble alt for fullt og jeg ble nesten kvalm av å ha munne proppfull med olje . Det holder med en strøken/flytende spiseskje!

2. Ha oljen i munnen og svisj-svosj den rundt i hele munnhulen. Begynn med 5 minutter, men øk gjerne til 10-20 minutter.

3. Spytt ut oljen som nå nneholder en masse giftstoffer. Spytter du i vasken, kan det være lurt å skylle med varmt vann og eventuelt Zalo, slik at fettet ikke stivner i vasken.

Det skal være best å skylle med en gang man har stått opp, da vi har mest bakterier i munnen om morgenen. Én gang om dagen skal være nok, men skyll gjerne to eller flere ganger om dagen hvis du er syk, for eksempel når man  har vondt i halsen. Hva du kan gjøre mens du gurgler/skyller i 5-20 minutter? Tja, dusje eller lage frokost. Man trenger i hvert fall ikke stå foran speilen.

Min test av oljeskylling:

Jeg testet ut oljeskylling i går. Det var uvant og kvalmt fordi jeg tok munnen altfor full med olje, men det gjenstår å se, kanskje vil oljeskyllingen ha stor helseeffekt på sikt.

Har du tro på oljeskylling? Kunne du tenke deg å prøve? Det koster i alle fall ikke mer enn en spiseskje olje…

Ha en fin dag!

Marianne-de-Bourg-Ingeniørfruen-skriver-om-helse-diett-kosthold-cocktails-drinker-drikke-bøker-kropp-matoppskrifter-sex-samliv-trening-skjønnhet-kosttilskudd-helsekost-økologisk-naturmedisin-kjerringråd-sukkerfri-lavkarbo-lavkalori-hjemmelaget-naturlig-sunn-ma-og-oppskrifter

✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️

Likte du dette? Da kan du dele bilde og link med en venn på Facebook eller Pinterest! Følg meg gjerne på Pinterest , bli fan av bloggen på Facebook og registrer e-postadressen din i feltet “Følg bloggen via e-post” øverst til høyre under bildet av meg. Da mottar du blogginnleggene mine på e-post. Takk for lesing & deling! 

4 Comments
 • kristine

  26/03/2014 at 8:28 am Reply

  Spennende! Jeg har lest om det flere steder og kan tenke meg å teste det. Men følelsen av olje i munnen er det som gjør meg betenkt, kanskje jeg bare skal hoppe i det? Her blir det kokosolje :-)

  • Marianne

   26/03/2014 at 8:42 am Reply

   Jeg har kun prøvd to dager selv. Første dagen med alt for mye olje i munnen (kvalmt!) :D. Andre dagen svisjet og svosjet jeg mens jeg satt ved PC’n og tenkte ikke over det etterhvert. Verdt å prøve, tenker jeg. Kokosolje her også forresten…:)

   Takk for kommentar :0)

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits