Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Ingeniørens fototips: Blenderåpning
10847
post-template-default,single,single-post,postid-10847,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Ingeniørens fototips: Blenderåpning

Blogger du eller liker du bare fotografering? Vil du ha tips til hvordan bli en bedre fotograf, hvilken blenderåpning som er best for dine motiver eller valg av fotoutstyr? Da har du sikkert glede av denne gjestebloggposten om fototips.

Dette er en gjestebloggpost med fototips om blenderåpning fra ingeniøren som har ansvaret for foto og fotograferer med Canon EOS 400D på denne  bloggen.

Blenderåpning
Manuell justering av blenderåpningen er mulig på alle speilreflekskameraer. Hvorfor skal man da justere dette? Jo, den vanligste årsaken til å gjøre dette er for å påvirke dybdeskarpheten i et bilde.

Her er litt mere informasjon om hvordan blenderen fungerer og hvordan du kan gjøre innstillinger for å få den fotoeffekten du ønsker.

Irisblenderen er mekanisk og befinner seg i objektivet. Det er en sirkel med justerbare lameller som åpner og lukker seg om trent som iris-åpningen i øyet. Blenderåpning er én av to faktorer man justere for å kontrollere hvor mye lys som skal slipp inn i kameraet og bildebrikken. Den andre faktoren er lukkertiden, altså hvor lenge bildebrikken skal eksponeres for lys. Dette kommer jeg tilbake til senere.

Blenderåpning angis som f/x hvor x er størrelsen på åpningen. Jo lavere tall, jo større er åpningen.f/5,6

Bildet over tatt med et 100mm objektiv og blenderåpning f/5,6 Legg merke til hvordan skarpheten i bildet kun dekker noen få centimeter (i dybden).

f/45

I bildet over er alt identisk, med unntak blenderåpning.

blenderx3

Her er tre eksempler satt sammen for å illustrere variasjonene.

 

Tips
Alle digitale speilreflekskameraer har mange programvalg for landskap, portrett osv. Jeg bruker ofte et manuelt programvalg jeg kontrollere blenderåpning, mens lukkertiden justeres automatisk etter blenderåpning jeg har valgt – lukkerautomatikk. Manuell modus gir deg også mulighet til gjøre mange andre innstillingen og korrigeringer som fargetemperatur, ISO og muligheten til overeksponere. Alt dette kommer jeg tilbake til i senere gjesteposter.

De manualle programmene på vårt Canon-kamera.  Foto: UC Berkeley Graduate School of Journalism

De manualle programmene på vårt Canon-kamera. Foto: UC Berkeley Graduate School of Journalism

Håper du lærte noe!

Signatur - Marianne de Bourg, ingeniørfruen. Skriver om helse, diett, kosthold, cocktails, drinker, drikke, bøker, kropp, matoppskrifter, sex, samliv, trening, skjønnhet, kosttilskudd, helsekost, økologisk, naturmedisin, kjerringråd, sukkerfri, lavkarbo, lavkalori, hjemmelaget, naturlig, sunn, mat og oppskrifter.

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits