Hjem   Om meg   Kontakt
RS - resistent stivelse, fiber for slanking og god tarmhelse | Marianne de Bourg
10843
post-template-default,single,single-post,postid-10843,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

RS – resistent stivelse, fiber for slanking og god tarmhelse

Hva er den siste trenden på kostholdsfronten? Jo, det er å spise resistent stivelse i form av potetmel. Det skal nemlig både minske fettmasse og øke muskelmassen. Og ikke nok med det – 2-4 spiseskjeer om dagen skal være nok.

En ny hype, tenker du kanskje – men effekten av resistent stivelse er dypt forankret i forskning.

Forskning på fiber

Som skrevet om i den tidligere artikkelen [Mer effektiv diett med fiber] har for lavt fiberinnhold i kosten vært koblet til både overvekt, forstoppelse, diabetes 2, høyt blodtrykk, kolesterol, tarmkreft og hjerte- og karsykdommer. Forskerne mener at disse sykdommene sannsynligvis kan forhindres ved økt fiberinntak. For øvrig er det gjennomsnittlige fiberinntaket i Norge i dag 18 gram om dagen, mens anbefalt mengde er 30 gram.

Med andre ord er ikke viktigheten av fiber en nyhet,  men nå er det én spesiell type fiber som skal være ekstra interessant og det er den som heter resistent stivelse. Den er én av flere typer fibre.

Flere typer fiber

Fiber eller kostfiber er ufordøyelige karbohydrater i matvarer fra planteriket. Animalske matvarer som ost, fisk, kjøtt og melk inneholder ikke fiber.

ULØSELIGE FIBRE er cellulose, hemicellulose og lignin.

Ikke-vannløselig/uløselig kostfiber er ikke fermenterbar, men øker volumet på avføringen slik at den forebygger forstoppelse og hemoroider. Finnes i hele gryn, kli, (hvete, havre og ris), blomkål, belgfrukter, poteter og selleri, samt i mindre grad i frukt, bær og grønnsaker.

Cellulose er uløselig fiber og ufordøyelig for mennesker, men viktig for god tarmhelse. Finnes i jordskokk og pastinakk.jordskokk, skorsonnerrot, løk, hvitløk, artisjokk, asparges og sikorirot.

LØSELIGE FIBRE er pektin, inulin og oligofruktose (Fructooligosaccharides (FOS) = oligofructose/ oligofructan) også omtalt som fruktaner, psyllium og betaglukaner.

Vannløselig/løselig kostfiber bidrar til stabilt blodsukker, reduserer kolesterol og gir sunn bakterieflora i tarmen, noe som er svært viktig for et godt fungerende immunsystem. Finnes i fiberrike grønnsaker, frukt, bær, havre, bygg og belgfrukter (erter, bønner, linser, kikerter) og Fiberhusk.

Inulin er løselig fiber som det finnes mye av i stivelsesrike røtter som sikorirot, artiskokker og jordskokker, i rotgrønnsaker og i små mengder i løk og hvitløk. Du finner det også i grove kornprodukter.

FOS (fructo-oligosaccharider) et løselig fiber som finnes i bananer, løk, hvitløk, asparges, bygg, hvete og tomater, samt noe i honning.

RESISTENT STIVELSE

Resistent stivelse er en type stivelse som ikke fordøyes – et uløselig fiber. Den forer den gode bakteriefloraen i tarmen, det vil si at den er fermenterbar. Fnnes i grønne bananer, kokte kalde poteter, potetmel, maisstivelse (Maizena) og FiberFin.

Test av resistent stivelse

I flere amerikanske kostholds- og ernæringsblogger er det skrevet mye om bruk av potetmel som et daglig kosttilskudd. Blant annet har boggeren Richard Nikoley testet potetmel og skrevet om erfaringene. Han henviser til en mengde forskningsrapporter som omhandler resistent stivelse, og har skrevet mange innlegg om potetstivelse. Det finnes dessuten massevis av tilbakemeldinger fra lesere som også har testet potetmel, hvor temaet luft i magen og promping har fått en stor plass.

PS – I testen er det brukt potetstivelse og ikke potetmel. Amerikansk potetmel er mel og ikke stivelse, mens norsk potetmel inneholder 80% stivelse (og 20% vann). Her kan vi med andre ord bruke rimelig potetmel fra den lokale matbutikken.

Slank og sunn med resistent stivelse – her er oppskriften:

Begynn med 1 eller 2 teskjeer potetmel utrørt i kaldt vann og øk mengden etter hvert til maksimum 4 spiseskjeer pr dag.  Den eneste bivirkningen skal være en unormal stor produksjon av luft i magen, men bare til tarmene har vent seg til dietten.
Et tips: Har du fordøyelsesproblemer, kan stivelse irritere eller forverre disse problemene.

PS – LCHF kan ødelegge tarmfloraen

Et svært lavt inntak av karbohydrater på LCHF-diett føre til forstoppelse, men en annen risiko ved slike dietter er at de over lang tid kan ha en skadelig effekt på den gunstige tarmfloraen.

Siden animalske matvarer som ost, fisk, kjøtt og melk ikke inneholder fiber, vil både gode og dårlige tarmbakterier sultes ved lavt karbohydratinntak og selv om dietten kan ha terapeutisk effekter på tarminfeksjoner på kort sikt, kan den bidra til mangel på gunstige tarmbakterier på lang sikt.

Å få i seg tilstrekkelige mengder karbohydrater og løselig fiber for å mate de vennlige tarmbakterier er derfor viktig på denne dietten.

Interessant lesning om fiber! Noen som har prøvd potetmel for tarmhelsen eller slanking?

Herlig om du liker og deler på Facebook.  Tusen takk!

Marianne de Bourg er redaktør og sribent på idemagasinet.no

2 Comments
 • Ida

  28/03/2015 at 8:06 pm Reply

  Får man ikke i seg veldig mange kalorier ved å spise 3-4 ss potetmel hver dag?

  • Marianne

   30/03/2015 at 10:01 am Reply

   Hei Ida, godt spørsmål, dette må sjekkes! :0)

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits