Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Stille – Introvert styrke i en verden som aldri slutter å snakke
10643
post-template-default,single,single-post,postid-10643,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Stille – Introvert styrke i en verden som aldri slutter å snakke

HYSJ.
LYTT.
DETTE ER EN STILLE PROTEST.

Personligheten vår former de livene vi lever.
Hvor vi befinner oss på skalaen fra introvert til ekstrovert,
definerer hvem vi er og hva vi gjør.

 Men vi verdsetter det ekstroverte alt for høyt.
Idealet har blitt å være utpreget sosial og underholdende.

Det er på tide å løfte opp den introverte.
Stillferdighet gir styrke!

[Fra omslaget på boka Stille – Introvert styrke i en verden som aldri slutter å snakke]

BOKOMTALE-Stille-introvert-styrke-i-en-verden-som-aldri-slutter-å-snakke

[BOKOMTALE]

Dette er en bok alle burde lese. Det er en bok om barnet ditt, ektefellen, sjefen eller naboen…eller om deg.

Tittel: Stille – Introvert styrke i en verden som aldri slutter å snakke
Sjanger: Mental helse
Forfatter: Susan Cain
Forlag Pax Forlag
Pris:  Ordinær pris kr 349 (kr 305 hos Adlibris).

Forlagets omtale

Vi lever i en tid som dyrker selvrealisering og selvhevdelse. Det er den utadvendte, den som hever røsten, som blir tilgodesett oppmerksomhet. Det er dette som er idealet. Vi må vise oss frem, fortelle om bragder og ambisjoner, fremheve vårt potensiale, skaffe oss oppmerksomhet ved å bidra i alle slags diskusjoner eller konkurranser. Og, selvsagt, idealet er også å være helt og fullt til stede med sin selvfremstilling på twitter og facebook. Men ikke for alle, ikke for den innadvendte. Den innadvendte er kjennetegnet ved at hun foretrekker å jobbe alene fremfor i gruppe, hun lytter fremfor å snakke selv, vil heller ta et glass vin i stille omgivelser med noen få enn å gå på mottagelser og middager med mange. Den innadvendte søker ro og stillhet, og trenger mindre stimulanse enn andre. Men hun er nyskapende og kreativ, og veldig ofte en god leder!

Har vi egentlig mistet den innadvendte av synet, og verdsetter vi ikke lenger egenskapene de innadvendte representerer? I så fall har man forregnet seg. Noen av de fremste blant oss er innadvendte, som Picasso, Darwin, Ghandi, Rosa Parks, og J. K. Rowling – og selvsagt vår egen Einar Gerhardsen og mange andre i norsk politikk, kunst- og næringsliv. Faktisk er rundt regnet en tredjedel av oss innadvendte. Og vi klarer oss godt, om vi bare velger de riktige jobbene og øver oss godt når vi må være utadvendte.

Min omtale av boka

Forfatteren skriver at vi i dag gir plass til et bemerkelsesverdig innskrenket utvalg av personlighetstyper. Vi blir fortalt at storhet er freidighet og lykke utadvendthet. Mens én av to eller tre personer faktisk er introverte. Hvis du synes det er overraskende er det fordi mange later som de er ekstroverte. Noen lurer til og med seg selv.

Hva er introverthet?

Introverte trives i eget selskap, lader batteriene ved å være alene og føler en dragning mot en indre verden av tanker og følelser. De konsentrerer seg om å fortolke alt som hender rundt dem og har en preferanse for miljøer som ikke er overstimulerende. Introverte er gode lyttere og misliker konflikter.

Forskning har vist at introverte har en spesielt lettstimulert amygdala – den “emosjonelle” delen hjernen, den vil blant annet skille ut mer av stresshormonet kortisol ved mye stimulering.

Mange introverte er i tillegg også “høysensitive”, som betyr at de er mer disponert for å bli overveldet av både postive og negative inntrykk.

Hva er ikke introverthet?

Introverte er heller ikke nødvendigvis sjenerte. Sjenerthet er frykten for negative reaksjoner eller ydmykelser, mens introversjon er en preferanse for miljøer som ikke er overstimulerende. (Man kan selvsagt være både sjenert og introvert).

Forskjellen på introverte og ekstroverte

Introverte føler en dragning mot en indre verden av tanker og følelser.
Ekstroverte til den ytre verdenen av mennesker og aktiviteter.

Introverte konsentrerer seg om å fortolke alt som hender rundt dem.
Ekstroverte stuper ut i selve hendelsen.

Introverte lader batteriene ved å være alene
Ekstroverte trenger å få ladet batterienee når de ikke har vært sosiale nok.

Problemer med en verden som ser ned på introverte

Diskrimineringen av de stillfarende kan forårsake dyp psykisk smerte. Som barn har du kanskje hørt foreldrene dine unnskylde at du var så sjenert. Nå som du er voksen, får du kanskje fortsatt dårlig samvittighet når du avslår en middagsinnbydelse for å lese en god bok. Jeg har sett hvor vanskelig det er for introverte å verdsette sine egne talenter, og hvor sterkt det kan være når de til slutt gjør det, skriver forfatteren.

Barn og introverthet

Introverte barn er lettere å forme – på godt og vondt. Skilsmisser går for eksempel generelt hardere ut over introverte barn enn andre.

Er du introvert eller ekstrovert?

Ta denne testen fra boka, så får du en pekepinn. Svar SANT eller USANT på hvert spørsmål – velg det alternativet som stemmer oftest:

 1. Jeg foretrekker samtaler på tomannshånd framfor gruppeaktiviteter.
 2. Jeg foretrekker ofte å uttrykke meg skriftlig.
 3. Jeg trives i mitt eget selskap.
 4. Jeg bryr meg tilsynelatende mindre om rikdom, berømmelse og status enn mange rundt meg.
 5. Jeg misliker å småprate, men liker dype samtaler om temaer som er viktige for meg.
 6. Andre sier at jeg er en god lytter.
 7. Jeg tar sjelden store sjanser.
 8. Jeg liker arbeid jeg kan fordype meg i uten så mange avbrytelser.
 9. Jeg foretrekker å feire fødselsdager sammen med bare én eller to nære venner eller familiemedlemmer.
 10. Folk beskriver meg som ”lavmælt” eller ”rolig”.
 11. Jeg liker ikke å vise fram eller diskutere arbeidet mitt med andre før det er ferdig.
 12. Jeg misliker konflikter
 13. Jeg arbeider best alene.
 14. Jeg pleier å tenke før jeg snakker.
 15. Jeg føler meg tom innvendig etter å ha vært ute blant folk, selv om jeg har hatt det gøy.
 16. Jeg lar ofte anrop gå videre til telefonsvareren.
 17. Hvis jeg måtte velge, ville jeg foretrukket en helg med absolutt ingenting å gjøre framfor en helg med for mange ting på programmet.
 18. Jeg liker ikke å gjøre flere ting samtidig.
 19. Jeg har lett for å konsentrere meg.
 20. I klasseromssituasjoner foretrekker jeg forelesninger framfor gruppearbeid.

Jo flere spørsmål du svarte SANT på, desto mer introvert er du trolig. Hvis du hadde omtrent like mange SANT som USANT, kan det hende du er ambivert – ja, det er faktisk et ord…

Hvorfor du bør lese denne boka:

Har du noen gang sagt: “Han er så stille” og ment at det var dumt eller feil? Da vet du lite om personlighetstyper og er dårlig på å se verdien og styrken i en person som er introvert.

Har du noen gang tenkt “Hun er så sjenert”? Da er det mulig at du har tatt direkte feil. Personen var kanskje slett ikke sjenert, men introvert.

Denne boka kan lære deg å se disse menneskene på en ny måte, samt se verdien i dette såkalte sjenerte, stille eller rolige barnet, partneren din eller hvem det nå måtte være.

Derfor bør alle lese denne boka.

Om forfatteren

Susan Cain er amerikansk jurist, forfatter og foreleser. Og hun er en introvert, men i mange år prøvde å late som om hun var det motsatte: ekstrovert og utadvendt.

Forfatterens hjemmeside: The Power of Introverts

Forfatterens foredrag: The power of introverts (sett nesten 3 millioner ganger)

Her er boka mi; KREATIVE BORD! Den inneholder også oppskrifter på drinker og annet morsomt til festen. Du kan lese om den og bestille den her:
Følg meg gjerne på Instagram  – og følg bloggen på Facebook.5 Comments
 • Maria U

  14/03/2014 at 10:41 am Reply

  Husker den gamle arbeidsgiveren min snakket en del om introverte og ekstroverte personligheter. Ikke fordi hun diskriminerte noen av dem, men fordi vi ofte passer til forskjellige arbeidsoppgaver. Jeg er helt klart introvert, og synes det er dumt at ekstroverte blir foretrukket i mange situasjoner. Visste du at forskning fra USA typer på at introverte er bedre selgere enn ekstroverte? Det motsatte av hva man skulle tro, men det er fordi vi introverte virker mer ekte og fortrolige når vi presenterer et produkt. Vi er ikke sånn typisk pågående selgere som du helst bare vil gå rett forbi, eller slenge på røret til :P Hehe. Bare en funfact om det du skriver om.

  • Marianne

   14/03/2014 at 10:59 am Reply

   En arbeidsgiver som tar hensyn til dette virker uvanlig – men veldig klokt.

   Og nettopp dette du forteller her om gode introverte selgere står det mer om i denne boka. Jeg synes dette er et superinteressant, men også viktig tema. Tror at mange misforstår og undervurderer introverte. Det er fint å få det fram i lyset, og snart er det kanskje like vanlig å mene noe positivt når man sier “Han er så stille” som når man sier “Han er så sosial”…?

   Takk for fin kommentar!

   PS – Hilsen nok en introvert eller ambivert som jeg muligens er i følge boka (det skal være noe midt i mellom..).

 • silje

  08/04/2014 at 9:19 am Reply

  Jeg tror årsaken til at introverte blir misforstått, og tilsynelatende undervurdert, skyldes at kroppsspråket blir misoppfattet. Kroppsspråket utgjør langt over 50% av vår kommunikasjon til folk og omverdenen, og dersom noen oppfatter deg som svært rolig og lite deltakende, kan mange sidestille det med manglende engasjement og initiativ, noe som igjen er negativt.

  Det er synd at arbeidslivet i så stor grad fokuserer på introverte personligheter, det gjør at vi andre sliter med å kjenne oss igjen i beskrivelsene, samt at vi “tvinges” til å tilpasse oss dette mer foretrukne personlighetstrekket.

  • Marianne

   09/04/2014 at 10:09 am Reply

   Jeg har ikke tenkt på dette med kroppsspråket, men det høres riktig ut. Noe å tenke på…

   Det er synd at man må tvinges til å være noe man ikke er, men jeg tenker at en slik bok får satt fokus på nettopp at samfunnet trenger både ekstroverte og introverte og viktigheten av en introvert personlighet. Takk for kommentar :0)

 • Anna

  05/04/2015 at 11:31 pm Reply

  Jeg holder på å lese denne boka nå, og har lært en hel del nytt

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.