Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Mandelmel
9698
post-template-default,single,single-post,postid-9698,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Mandelmel

MANDELMEL er et fettredusert økologisk mel laget av mandler. Det er naturlig glutenfritt, har lav GI, høyt proteininnhold, lite karbohydrater og er rikt på vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter. Mandelmel gir svært lav blodsukkerstigning, og er dermed godt egnet for diabetikere og andre som vil spise mat som er snill mot blodsukkeret. Med mandelmel er det enkelt å lage lekre og næringsrike bakverk med mindre kalorier.

Ingeniørfruens mandelmel

Foto: Ingeniørfruen

I mandelmelet er over 80% av fettet fra mandlene fjernet ved kaldpressing, for å gjøre det bedre egnet som mel. Dette gjør at kaloriinnholdet blir redusert med hele 53% i forhold til vanlig mandelmel laget av malte mandler. Mandelmel har et høyt innhold av mineraler, bl.a. magnesium, jern, kalium, kobber, mangan og sink. Innholdet av proteiner er også høyt, hele 40%.

Bruk:

Alle steder hvor du bruker mel, kan du også bruke Mandelmel. I gjærbakst kan du erstatte 10-20% av hvetemelet med Mandelmel. Du bør da øke væskemengden med ca 5-10%.I annen bakst kan du erstatte opptil 100% av melet, men fordi mandelmelet har så høyt fiberinnhold vil det suge mer væske, opptil dobbelt så mye som annet mel. Du bør derfor redusere mengden mandelmel til 50-60% av opprinnelig mengde mel, eller øke væskemengden i oppskriften.

Mandelmel oppfører seg litt annerledes enn hvetemel, fordi det mangler gluten. Vær oppmerksom på at bakverk med 100% mandelmel vil henge dårligere sammen enn bakverk med hvetemel. Et tips er å tilsette et bindemiddel som fiberhusk eller johannesbrødkjernemel.

Tips:

Superenkel smuldrepai kan du lage slik: Bland mandelmel og smør i forholdet 2:1 sammen med litt vaniljepulver, 1 ts kanel og søtstoff etter smak. Ha over frosne søtede bær og stek i ovnen ved 180 grader i ca 20 minutter.

Ingeniørfruen om mandelmel

Mandelmel er vegetarisk, vegansk, laktosefri/melkefri, glutenfritt, Paleo og sukkerfritt.

Næringsinnhold per 100 g:

Kilde: Funksjonell Mat

Energi 315 kcal
Protein 40 g
Karbohydrat 4 g
Fett 11 g, herav 1 g mettet
Kostfiber 20 g

Mandelmel får du kjøpt i helsekost og i velassorterte matvareforretninger, blant annet på Meny, samt i mange norske nettbutikker, blant annet her.
.

Oppskrifter med mandelmel:

[Sunn oppskrift på krydderkake med mandelmel] Min på krydderkake med mandelmel

[Oppskrifter med mandelmel] 17 norske oppskrifter med mandelmel

[Oppskrifter med mandelmel] 163 oppskrifter med mandelmel på engelsk

1 Comment

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits