Omega-3 maksimerer fettforbrenningen
Omega-3 er en essensiell flerumettet fettsyre som kroppen må ha tilførsel av fordi den ikke lager den selv. Enkelte funn viser at ved å spise fisk forbedres vekttap og blodsukkeret reduseres hos overvektige og personer med høyt blodtrykk. For en optimal fettforbrenning er det derfor viktig at kosten inneholder nok omega-3-fettsyrer.
Kilde: MedlinePlus, Mat & Helse.no, Paulun.se, Soma.no
Pass derfor spesielt på å få nok omega-3 dersom du forsøker å gå ned i vekt ved å spise lavkalori, som i 5:2-dietten eller andre lavkaloridietter. Fett inneholder mye kalorier og det kan være lett å droppe nettopp fettet i kosten når man skal spare på kaloriene. Da kan det isteden være lurt å ta kosttilskudd med omega-3.
Nøtter og frø er gode i frokostblandingen, i yoghurt, i smoothier eller ha dem som dryss over salaten. Oljene har mange bruksområder. Du kan svelge en ss olje som kosttilskudd. De er også velegnet å bruke som salatdressing og i pesto, salsa og hummus. I smoothies, supper og i salaten. Husk bare å tilsette etter koking!
Omega-3 i planteriket: I planteriket finner vi mest omega-3 i raps, linfrø, hampfrø, chiafrø og valnøtter.
CHIAFRØ
Chiafrø er den beste kilden til omega-3. Den inneholder hele 62% omega-3 og det er 6 ganger så mye som i laks (som inneholder ca 1,0 g per 100 g). De små brune frøene fra planten. Chiafrø har også høyt innhold av fiber og protein som øker metthetsfølelsen.
Fås som:
Frø.
Bruk:
De smaksnøytrale frøene kan kombineres med nesten all mat. De er gode i frokostblandingen, ha dem i yoghurt sammen med andre nøtter og frø, i smoothier, lag grøt av dem eller ha dem som dryss over salaten. Chiafrø kan også spires. Knus gjerne frøene for å få tilgang på fettsyrene. 2 ss om dagen gir en anbefalt dagsdose omega-3.
Tips:
Bland frøene i fruktsalaten!
OBS – Peanøtt- og sesamallergikere kan kryssreagere med chiafrø.
HAMPFRØ/HAMPOLJE
Inneholder hele 54 % omega-3. Frøene inneholder de essensielle fettsyrene omega-3 og omega-6 i det ideelle forholdet 3/1.
Fås som:
Hampfrø, hampfrøolje, hampmel og hamproteinpulver.
Bruk:
Hamp har en nøtteaktig smak og kan brukes i smoothier, på frokostblandingen og som et dryss over salaten. Oljen kan brukes på samme måte som frøene og som salatdressing sammen med balsamicoolje, salt og pepper. Et supert tips er å ha frøene i hjemmelaget konfekt/issjokolade. For å unngå å ødelegge fettsyrene, må ikke oljen varmes opp.
Tips:
Lag en fløyelsmyk dessertlignende frokost av en halv boks lettkesam, 2 ss hampfrø og en neve valnøtter. Ha i litt søtt (Splenda, Stevia eller agavesirup) og gjerne en knivspiss vaniljekorn.
NB – Selv om både hampfrø og olje kommer fra Cannabis-planten, har verken frøene eller oljen narkotisk effekt.
LINFRØ/LINFRØOLJE
Linfrø/linfrøolje er en svært god kilde til omega-3 med ca 54% omega-3.
Fås som:
Hele og malte linfrø, linfrøolje.
Bruk:
Linfrøoljen skal ikke varmes opp, da ødelegges fettsyrene. Linfrø er supre å bruke i brød, rundstykker og bakverk. På frokostblandingen, i yoghurten og i smoothier kan både frø, knuste frø og linfrøolje brukes. Og i salatdressingen. Bland gjerne linfrøoljen med olivenolje for smakens skyld. Frøene kan også drysses over selve salaten. En god slump linfrøolje i suppen er både sunt og vakkert!
Tips:
Lag ditt eget smørbare smør ved å blande ca ¼ del linfrøolje med smør. Dette er mye sunnere enn margarin!
RAPS
Raps er også en svært god kilde til omega-3 med ca 54% omega-3. Rapsolje er forholdsvis smaksnøytral og er dermed en anvendelig olje som kan brukes til mye.
Fås som:
Kaldpresset og varmebehandlet rapsolje.
Bruk:
Kjøp den kaldpressede oljen. Den kan brukes til steking, men på lav til middels varme for ikke å ødelegge fettsyrene, for eksempel til steking av grønnsaker. Rapsolje kan også brukes som fettkilde i brød, rundstykker og i kaker. I smoothien kan 1 ss rapsolje gi et godt tilskudd av omega-3. I salatdressingen kan rapsolje blandes med olivenolje. Eller ha litt i suppen ved servering.
Tips:
Lag en supersunn – og supergod frokostpannekake av 3 egg, 1-2 ss cottage cheese, 1-2 ss havregryn, 11 ss linfrø, en slump melk og 1 ss rapsolje. Strø over kanel og Sukrin eller annen sukkererstatning.
Huskeregel: Kaldpressede oljer brukes til kald mat, blant annet salater og smoothies, ellers ødelegges fettsyrene.
.
Omega-3 i dyreriket: Makrell, ørret, laks og sardiner er gode omega- 3 kilder.
FISK
Fisk er en velkjent kilde til omega-3. Vi finner mest av den sunne fettsyren i torskelever, makrell, laks, sardiner, sild og ørret. Skalldyr er også en brukbar kilde til omega-3. Selolje og krillolje er kosttilskudd som inneholder omega-3.
Bruk:
Fisk kan brukes til mer enn middag! Husk å bruke fisk også i salater og som pålegg. Tunfisk er deilig pizzafyll, og røkt laks og ørret er utmerkede løsninger til kjappe hverdagsmiddager. Skalldyr er også kjapp hverdagsmat: Prøv salat med krepsehaler, marinerte reker eller reker og avokado som lørdagskos. Og ta gjerne tilskudd i form av oljer dersom du spiser lite fisk.
Tips:
Fiskesuppe er superenkel og god hverdagsmat. Og like rask som posesuppe. Fisketerninger skal ikke trekke mer enn i 5-10 minutter før suppen er ferdig!
OMEGA-3 KOSTTILSKUDD
Omega-3 fås som flere typer kosttilskudd. Den mest kjente, Udo’s Choice, består av unik kombinasjon av hele 9 forskjellige oljer fra plantefrø. Fordi den ikke kommer fra fisk er den fri for tungmetaller og PCB-giftstoffer fra havet.
Fås som:
Det finnes mange kosttilskudd på markedet. Her er noen: EPA-GLA +, HampOmega, LinOmega, Naturata Linfrøolje, Omega Balans, seljolje og krillolje.
Forhandlere:
Foruten helsekostforretninger føres også noen produkter i velassorterte dagligvareforretninger.
Omega 3 + blodfortynnende = ikke sant
Pass på! Tilskudd av omega-3 sammen bør ikke tas sammen med blodfortynnende medisiner som Warfarin og Marevan, da det kan føre til blødninger.
Ha en fin dag
Marianne :0)
✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️
Likte du dette? Da kan du dele bilde og link med en venn på Facebook eller Pinterest!
Følg meg gjerne på Pinterest , bli fan av bloggen på Facebook eller registrer e-postadressen din i feltet “Følg bloggen via e-post” øverst til høyre under bildet av meg, så mottar du blogginnleggene mine på e-post. Takk for lesing & deling!
[KOSTHOLD] Kokosolje lagres ikke, den forbrennes | Ingeniørfruen
28/02/2014 at 6:12 am[…] hjerne, hormoner eller huden det den skal -og vi ender opp med diverse sykdommer (og rynker!) Omega-3 er en svært viktig fettsyre , og det er også de mellomlangefettsyrene i […]
[KOSTHOLD] 25 tips som gjør 5:2-dietten enklere å gjennomføre | Ingeniørfruen
07/03/2014 at 4:02 pm[…] diettperioden til å utforske nye og spennende matvarer. Chiafrø og hampfrø for eksempel. Eller nye grønnsaker. Det må jo ikke være kjedelig å gå på […]
[MAT] FROKOST: Helbredende god morgen-smoothie med blåbær og banan | Ingeniørfruen
14/03/2014 at 6:06 am[…] 1 ss linfrøolje – fulle av omega-3 […]
[KOSTHOLD] Mine erfaringer med 5:2-dietten | Ingeniørfruen
26/03/2014 at 5:06 pm[…] har lenge ønsket å få i meg mer; acai (mot betennelse), omega 3-rike chia-frø, betennelsesdempende gurkemeie, kanel, grønne drikker med spirulina og sunne […]
[MAT] FROKOST: Frokostblanding med rød bær | Ingeniørfruen
12/04/2014 at 11:04 am[…] inneholder antioksidanter, B-vitaminer og E-vitamin. De er en god kilde til omega-3 (som øker fettforbrenningen) og folat (viktig i svangerskapet). Valnøtter inneholder også mye […]
[KOSTHOLD] MegaRed krillolje - et nytt omega 3-produkt | Ingeniørfruen
22/04/2014 at 10:00 am[…] Jeg tar tilskudd av omega-3 hele året. Omega-3 er ikke bare svært viktig mot infeksjoner og betennelser, den er også viktig for en optimal fettforbrenningen. [Hva demper betennelse?] + [Les mer om de gode omega 3-kildene] […]
[MAT] Sunn mat på budsjett - dette bør du ha i kjøleskapet | Ingeniørfruen
04/05/2014 at 9:43 am[…] Kaldpresset rapsolje er heller ikke dumt – inneholder mye sunn omega-3. […]