Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Omega-3 maksimerer fettforbrenningen
9502
post-template-default,single,single-post,postid-9502,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Omega-3 maksimerer fettforbrenningen

Omega-3 er en essensiell flerumettet fettsyre som kroppen må ha tilførsel av fordi den ikke lager den selv. Enkelte funn viser at ved å spise fisk forbedres vekttap og blodsukkeret reduseres hos overvektige og personer med høyt blodtrykk. For en optimal fettforbrenning er det derfor viktig at kosten inneholder nok omega-3-fettsyrer.
Kilde: MedlinePlus, Mat & Helse.no, Paulun.se, Soma.no

Ingeniørfruens guide til omega-3

Foto: Ingeniørfruen

Pass derfor spesielt på å få nok omega-3 dersom du forsøker å gå ned i vekt ved å spise lavkalori, som i 5:2-dietten eller andre lavkaloridietter. Fett inneholder mye kalorier og det kan være lett å droppe nettopp fettet i kosten når man skal spare på kaloriene. Da kan det isteden være lurt å ta kosttilskudd med omega-3.

 

Nøtter og frø er gode i frokostblandingen, i yoghurt,  i smoothier eller ha dem som dryss over salaten. Oljene har mange bruksområder. Du kan svelge en ss olje som kosttilskudd. De er også velegnet å bruke som salatdressing og i pesto, salsa og hummus. I smoothies, supper og i salaten. Husk bare å tilsette etter koking!

Omega-3 i planteriket: I planteriket finner vi mest omega-3 i raps, linfrø, hampfrø, chiafrø og valnøtter.

CHIAFRØ

Chiafrø er den beste kilden til omega-3. Den inneholder hele 62% omega-3 og det er 6 ganger så mye som i laks (som inneholder ca 1,0 g per 100 g). De små brune frøene fra planten. Chiafrø har også høyt innhold av fiber og protein som øker metthetsfølelsen.

Fås som:
Frø.

Bruk:
De smaksnøytrale frøene kan kombineres med nesten all mat. De er gode i frokostblandingen, ha dem i yoghurt sammen med andre nøtter og frø, i smoothier, lag grøt av dem eller ha dem som dryss over salaten. Chiafrø kan også spires. Knus gjerne frøene for å få tilgang på fettsyrene. 2 ss om dagen gir en anbefalt dagsdose omega-3.

Tips:
Bland frøene i fruktsalaten!

OBS – Peanøtt- og sesamallergikere kan kryssreagere med chiafrø.


HAMPFRØ/HAMPOLJE

Inneholder hele 54 % omega-3. Frøene inneholder de essensielle fettsyrene omega-3 og omega-6 i det ideelle forholdet 3/1.

Fås som:
Hampfrø, hampfrøolje, hampmel og hamproteinpulver.

Bruk:
Hamp har en nøtteaktig smak og kan brukes i smoothier, på frokostblandingen og som et dryss over salaten. Oljen kan brukes på samme måte som frøene og som salatdressing sammen med balsamicoolje, salt og pepper. Et supert tips er å ha frøene i hjemmelaget konfekt/issjokolade. For å unngå å ødelegge fettsyrene, må ikke oljen varmes opp.

Tips:
Lag en fløyelsmyk dessertlignende frokost av en halv boks lettkesam, 2 ss hampfrø og en neve valnøtter. Ha i litt søtt (Splenda, Stevia eller agavesirup) og gjerne en knivspiss vaniljekorn.

NB – Selv om både hampfrø og olje kommer fra Cannabis-planten, har verken frøene eller oljen narkotisk effekt.

LINFRØ/LINFRØOLJE 

Linfrø/linfrøolje er en svært god kilde til omega-3 med ca 54% omega-3.

Fås som:
Hele og malte linfrø, linfrøolje.

Bruk:
Linfrøoljen skal ikke varmes opp, da ødelegges fettsyrene. Linfrø er supre å bruke i brød, rundstykker og bakverk. På frokostblandingen, i yoghurten og i smoothier kan både frø, knuste frø og linfrøolje brukes. Og i salatdressingen. Bland gjerne linfrøoljen med olivenolje for smakens skyld. Frøene kan også drysses over selve salaten. En god slump linfrøolje i suppen er både sunt og vakkert!

Tips:
Lag ditt eget smørbare smør ved å blande ca ¼ del linfrøolje med smør. Dette er mye sunnere enn margarin!

RAPS 

Raps er også en svært god kilde til omega-3 med ca 54% omega-3. Rapsolje er forholdsvis smaksnøytral og er dermed en anvendelig olje som kan brukes til mye.

Fås som:
Kaldpresset og varmebehandlet rapsolje.

Bruk:
Kjøp den kaldpressede oljen. Den kan brukes til steking, men på lav til middels varme for ikke å ødelegge fettsyrene, for eksempel til steking av grønnsaker. Rapsolje kan også brukes som fettkilde i brød, rundstykker og i kaker. I smoothien kan 1 ss rapsolje gi et godt tilskudd av omega-3. I salatdressingen kan rapsolje blandes med olivenolje. Eller ha litt i suppen ved servering.

Tips:
Lag en supersunn – og supergod frokostpannekake av 3 egg, 1-2 ss cottage cheese, 1-2 ss havregryn, 11 ss linfrø, en slump melk og 1 ss rapsolje. Strø over kanel og Sukrin eller annen sukkererstatning.

Huskeregel: Kaldpressede oljer brukes til kald mat, blant annet salater og smoothies, ellers ødelegges fettsyrene.
.

Omega-3 i dyreriket: Makrell, ørret,  laks og sardiner er gode omega- 3 kilder.

FISK 

Fisk er en velkjent kilde til omega-3. Vi finner mest av den sunne fettsyren i torskelever, makrell, laks, sardiner, sild og ørret. Skalldyr er også en brukbar kilde til omega-3. Selolje og krillolje er kosttilskudd som inneholder omega-3.

Bruk:
Fisk kan brukes til mer enn middag! Husk å bruke fisk også i salater og som pålegg. Tunfisk er deilig pizzafyll, og røkt laks og ørret er utmerkede løsninger til kjappe hverdagsmiddager. Skalldyr er også kjapp hverdagsmat: Prøv salat med krepsehaler, marinerte reker eller reker og avokado som lørdagskos. Og ta gjerne tilskudd i form av oljer dersom du spiser lite fisk.

Tips:
Fiskesuppe er superenkel og god hverdagsmat. Og like rask som posesuppe. Fisketerninger skal ikke trekke mer enn i 5-10 minutter før suppen er ferdig!

OMEGA-3 KOSTTILSKUDD

Omega-3 fås som flere typer kosttilskudd. Den mest kjente, Udo’s Choice, består av unik kombinasjon av hele 9 forskjellige oljer fra plantefrø. Fordi den ikke kommer fra fisk er den fri for tungmetaller og PCB-giftstoffer fra havet.

Fås som:
Det finnes mange kosttilskudd på markedet. Her er noen: EPA-GLA +, HampOmega, LinOmega, Naturata Linfrøolje, Omega Balans, seljolje og krillolje.

Forhandlere:
Foruten helsekostforretninger føres også noen produkter i velassorterte dagligvareforretninger.

Omega 3 + blodfortynnende = ikke sant

Pass på! Tilskudd av omega-3 sammen bør ikke tas sammen med blodfortynnende medisiner som Warfarin og Marevan, da det kan føre til blødninger.

Ha en fin dag
Marianne :0)

✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️

Likte du dette? Da kan du dele bilde og link med en venn på Facebook eller Pinterest!
Følg meg gjerne på Pinterest 
, bli fan av bloggen på Facebook eller registrer e-postadressen din i feltet “Følg bloggen via e-post” øverst til høyre under bildet av meg, så mottar du blogginnleggene mine på e-post. Takk for lesing & deling! 

Her er boka mi; KREATIVE BORD! Den inneholder også oppskrifter på drinker og annet morsomt til festen. Du kan lese om den og bestille den her:
Følg meg gjerne på Instagram  – og følg bloggen på Facebook.



7 Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.