Marianne de Bourg | Vintips: Økologisk musserende Giol Prosecco Spumante 2009
9380
post-template-default,single,single-post,postid-9380,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Vintips: Økologisk musserende Giol Prosecco Spumante 2009

Skal du handle vin til helgen? Da har jeg et bra tips – en økologiske prosecco.

Giol Prosecco Spumante 2009

Ingeniørfruen-tipser-om-Giol-prosecco

Foto: Ingeniørfruen

  • Varenummer1572901
  • Basisutvalg
  • Land/distrikt: Italia, Veneto, Treviso
  • Druetyper: Prosecco 100%
  • Passer til: Lyst kjøtt, lam, sau, svinekjøtt og milde oster.
  • Alkohol: 11,00% Sukker: 7,00 g/l Syre: 5,60 g/lØk
  • Økologisk
  • Pris: kr 118

Giol Prosecco Spumante er strågul med noe grønnskjær og en fin vedvarende perle. Uttalende fruktig nese, med hvitt kjøtt fra frukt, epler og fersken, og blomsternoter av blåregn og akasieblomster, og med hint av ferskt brød og gjær. På tungen er den godt balansert og delikat tørr, preget av en syrlig smak og god struktur. Utmerket som aperitiff. Den går også godt sammen med grønnsaker, supper og forretter, pasta og risotto.
Serveres ved 8-10 ° C.

Giol har drevet vinproduksjon helt siden 1427 (!), økologisk siden 1987.

Giol sier nei til:
Plantevernmidler
Gjødsel
Ugressmidler
Genmodifisering
Allergener
Sløsing med ressurser

Det liker jeg!

Ingeniørfruens-tips-om-økologisk-prosecco-Giol

Foto: Ingeniørfruen

Hvorfor økologisk vin?

Vin kan føre til allergiske reaksjoner
Årsaken kan være histamin, fargestoffer, garvestoffer/garvesyre (tanniner), tyramin eller sulfitt (svovel) i vinen. Kunstgjødsel eller kjemiske/syntetiske plantevernmidler kan også være årsaken, og det kan være verdt å forsøke økologisk vin dersom man er plaget med allergi.

Sprøytemidler kan gi matallergier.
“Forskning viser at høye nivåer av diklorfenol-holdige sprøytemidler muligens kan svekke mattoleranse hos noen mennesker, og forårsake matvareallergi”, skriver Oikos.

Økologisk vin har lavest verdi av svovel
Svovel i ulike former blir brukt som konserveringsmiddel i vin. I følge Vinmonopolet kan svovelsammenbindinger forverre symptomene hos astmatikere og føre til astmatisk snue, samt elveblest og atopisk eksem kan forverres. Det er nesten umulig å lage vin som ikke inneholder noe svovel, men økologisk og biodynamisk vin har som regel de laveste  verdiene, skriver Vinmonopolet.

Om du søker på økologisk på Vinmonopolet får du hele 813 treff. Det er altså mye å velge mellom, også andre produkter enn musserende.

Mer økologisk på Vinmonopolet

Alkoholfri, allergivennlig, lavkarbo, glutenfritt, Fairtrade og økologisk på polet.

Økologisk musserende (Fongaro Brut 2009)

Økologisk cognac: Braastad Organic

Litt mer om vin, allergi og histaminer, samt et par lavhistaminviner til finner du her.
.

Drikker du forresten økologisk? Tips?
.

Her er boka mi; KREATIVE BORD! Den inneholder også oppskrifter på drinker og annet morsomt til festen. Du kan lese om den og bestille den her:
Følg meg gjerne på Instagram  – og følg bloggen på Facebook.



1 Comment

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.