Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Hjemmelaget vegansk, allergivennlig pesto på budsjett
9270
post-template-default,single,single-post,postid-9270,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Hjemmelaget vegansk, allergivennlig pesto på budsjett

Pesto er en italiensk urtesaus eller puré som inneholder blant annet basilikum, olivenolje og parmesanost. 

Ferdigkjøpt pesto er gjerne ikke er særlig allergivennlig da den kan inneholde både egg, melk og nøtter, som du kan se her av innholdsfortegnelsen på Eldorado pesto.

Den inneholder basilikum, solsikkeolje, fast ost (kumelk, salt, osteløpe  (inneholder lysosym fra egg)), vann, cashewnøtter, Pecorino-ost (sauemelk, salt, osteløpe), salt, sukker, pinjekjerner, potetflak, surhetsregulerende middel E575, olivenolje, aromaer og hvitløk.

Det er pinjekjerner (frø) i pesto og de fleste nøtteallergikere tåler pinjekjerner. Imidlertid finnes det billige pestovarianter hvor peanøtter eller cashewnøtter er brukt i stedet for pinjekjerner, så husk å lese ingredienslisten, råder Astma- og Allergiforbundet

Her har jeg laget en vegansk pesto som er mer allergivennlig. Den er melkefri, glutenfri, vegansk og den inneholder verken nøtter eller egg. Passer bra for de som spiser Paleo (steinalderkost) også.

Ingeniørfruens hjemmelagde veganske pesto

Denne pestoen er ikke bare vegetarisk/vegansk, men også budsjettvennlig og passer for eksempel på et studentbudsjett. Gresskarkjerner erstatter nemlig halvparten av pinjekjernerne og næringsgjær erstatter parmesan. Og både pinjekjerner og parmesan er forholdsvis dyre matvarer.

Prisen på pinjekjerner vs gresskarkjerner: På Meny koster gresskarkjerner kr 28,50 pr 200 g, og pinjekjerner kr 19,90 for 30 g. Altså har gresskarkjerner en pris på 142,50 pr kg, mens pinjerkjerner koster kr 663,30 pr kg. Næringsgjær koster 62 kroner for 284 g boks som varer leng når man bare bruker en spiseskje eller to pr rett. Lengre holdbarehet enn parmesanost har den jo også.

Vegansk pesto

Tips – Du kan også lage en klassisk pesto av denne oppskriften ved å utelate gresskarkjernene og erstatte næringsgjær med 50 g revet parmesan.

(4 porsjoner)

Ingredienser

  • 1 potte basilikum
  • 0,5 dl olivenolje
  • 1 pakke pinjekjerner (30 g)
  • 30 g gresskarkjerner (eller prøv med halv mengde først om du ikke er så glad i gresskarkjerner)
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss næringsgjær (nutritional yeast)
  • 2 ss sitronsaft
  • 0,5 ts havsalt
  • 0,5 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Ha ingrediensene i en food processor eller bruk en stavmikser.
  2. Du kan også blande den på den tradisjonell metoden – med morter.

Pestoen får litt nøttesmak fra gresskarkjernene, så prøv eventuelt med halve mengden først dersom du ikke er så glad i gresskarkjerner. Eventuelt kan du ha i litt mer olivenolje. Altså – smak til!

Dette er bra med basilikum
Ikke bare er basilikum en utrolig smakfull urt, men den skal også ifølge MedicalNewsToday redusere betennelse og hevelse, ha anti-aldringsegenskaper da den dreper skadelige molekyler og hindrer skade forårsaket av frie radikaler i lever, hjerne og hjerte. Basilikum er også rik på antioksidanter da den inneholder flere antioksidanter enn i standard dose antioksidant-kosttilskudd. Urten er også en god kilde til betakaroten – forstadiet til A-vitamin, B-vitaminet folat, vitamin C og vitamin K.

Hva er næringsgjær?
Næringsgjær – eller nutritional yeast på engelsk er B-vitaminrik gjær, som smaker litt som ost og er mye brukt av veganere blant annet som erstatning for ost. Næringsgjær er en vegansk kilde til vitamin B12 og inneholder 18 aminosyrer og er dermed en komplett vegansk proteinkilde. Næringgjær er inaktiv gjær og skal kunne spises selv om man har candida/sopprelaterte helseplager. Du får kjøpt den i helsekost under navnet “bjäst” eller på nett, for eksempel hos Helsekost.no. Jeg kjøpte min på iHerb.

Middagstips: For en kjapp og enkel middagsrett, servér pestoen med fiskekarbonader fra Lofoten med 80% fisk. Salat av økologisk rapidsalat, persille, slangeagurk og eple i terninger er godt til.

Bruk den også…

  • …til tapas
  • …på salaten
  • …på nykokt pasta
  • …som topping på suppa
  • …bland den i majones
  • …fyll den i kyllingfileten
  • …bruk på pizza istedenfor tomatsaus
  • …som smør på brødskiva under kjøttpålegg
  • …som smaksforsterker på tomatbaserte pastasauser

Bon appétit!

3 Comments
  • Lea

    06/05/2015 at 9:15 pm Reply

    Denne ble supergod, takk for oppskriften! :)

    • Marianne

      06/05/2015 at 10:00 pm Reply

      Åh, så gøy å høre! Tusen takk for at er innom og forteller :0)

  • Erica

    25/06/2016 at 11:20 am Reply

    He :)
    Noe erfaring om hvor lang holdbarhet den har?

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits