Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Hjemmelaget sukkerfri mangochutney
9094
post-template-default,single,single-post,postid-9094,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Hjemmelaget sukkerfri mangochutney

Hvem elsker ikke duften og smaken av indisk mat med alt sitt smakfull tilbehør; papadums, raita, pickles. For ikke å snakke om mangochutney. Tradisjonelt inneholder chutney mye sukker og det kan derfor være en god idé å lage den selv.

Ingeniørfruen-lager-mangochutney-fra-boka-Chakramat

Foto: Ingeniørfruen

Denne oppskriften på mangochutney er fra boka Chakramat – en hjemmelaget sukkerfri variant.

Den inneholder agavenektar istedenfor sukker, men den kan du erstatte den med ditt foretrukne søtningsmiddel, f.eks Sukrin, Stevia, Tagatesse eller Xylitol. Eventuelt honning eller lønnesirup for en mindre lavkarbo, men naturlig variant.

Se Den store sukkerguiden for flere tips om søtning.

Ingeniørfruens-sukkerfrie-mangochutney

Oppskriften er fra boka Chakramat  – som handler om matens virkning på energisentrene våre.

Mangochutney

(ca 1 liter)

  • 1 ss rapsolje
  • 1 ts kajennepepper
  • 1 ss karripulver
  • 1,8 dl løk skåret i terninger
  • 2 ss finhakket fersk ingefær
  • 1,25 dl oransje paprika skåret i terninger
  • 1,25 del lyse rosiner
  • 7,5 dl fersk moden mango (2 store), skrelt og skåret i strimler
  • 1,25 dl usøstet ananasjuice
  • 1,25 dl eplecidereddik
  • 2,5 dl agavenektar

Slik gjør du:

Varm olje og ha kajennepepper, karripulver og løk i en liten kjele.

Når løken er blitt myk, har du i ingefær, rosiner og paprika og fortsetter å sautere i 1 minutt.

Ha i mangoen og la koke i 1 minutt til.

I en liten bolle blander du ananasjuice, eddik ag agavenektar. Hell denne blandingen over i kjelen.

La småkoke på lav varme, rør om ofte, i 20-25 minutter, eller til massen har tyknet litt. Avkjøles og helles over i glasskrukke for oppbevaring.

Ingeniørfruens-mangochutney

Foto: Ingeniørfruen

PS – 1 liter chutney er mye. Frys ned og du har til flere måltider. Eller lag den når du har gjester.

Mango er en ypperlig kilde til:

  • Betakarotener, forstadiet til det antivirale (= bekjemper virus) vitamin A.
  • Den har også høyt innhold av vitamin C, som er livsviktig for et velfungerende immunsystem.
  • Den er en av de få fruktkildene til vitamin E, som er en viktig antioksidant som er med på å bekjempe de frie radikalene i kroppen, og det styrker også virkningen av sykdomsbekjempende antistoffer.
  • Mango inneholder også vitamin B3 og fiber.

Kilde: Boka Styrk ditt immunforsvar

Mango mot rynker

Mango renser ut giftstoffer på et dypt nivå i kroppen. Det viser seg ved at huden blir strammere, rynker glattes ut og hudfargen får en dypere glød, ifølge boka Mirakelmat – En kokebok fro helsens skyld. (Sjekk også tipset om nytt økologisk anti age-produkt!).

Flere fine oppskrifter med mango

.
Hva er din favorittrett med mango? Både tips og oppskrifter tas gjerne imot. 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits