Hjem   Om meg   Kontakt
Ingeniørens fototips: Brennvidde | Marianne de Bourg
6834
post-template-default,single,single-post,postid-6834,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Ingeniørens fototips: Brennvidde

Blogger du eller liker du bare fotografering? Vil du ha tips til hvordan bli en bedre fotograf, hvilket objektiv du skal bruke eller valg av fotoutstyr? Da har du sikkert glede av denne gjestebloggposten om fototips:

Ingeniørens fototips

Brennvidde og objektiver
Lurer du på hva slags objektiv/brennvidde du bør velge til din fotografering?

Teknisk info
Brennvidde (eller fokallengde/focal length) angis i millimeter (mm) og forenklet kan man si at jo høyere tallet er, jo mer forstørrer objektivet.

De fleste kamerapakker leveres med det som kalles “normalobjektiv”, eller zoom-variant av dette. Et normalobjektiv vil normalt være 50mm, som tilsvarer den størrelsen vi ser med øynene.

Lavere brennvidde enn 50mm (vidvinkel) forminsker det du ser igjennom kameraet slikt at du får bilde som dekker et større område.

Høyere brennvidde enn 50mm (teleobjektiv) forstørrer og gir et mindre bildeutsnitt.

Marianne-de-Bourg-Ingeniørfruen-redder-verden-med-fototips-zoom

Praktisk bruk
Alle bildene over er tatt med samme avstand fra fotoobjektet til kamera. Hva skjer så om jeg for eksempel bruker et 50mm objektiv og flytter meg nærmere fotoobjektet for å få samme utsnitt, blir resultatet det samme?

Marianne-de-Bourg-Ingeniørfruen-redder-verden-med-fototips-liljer

Bildeserien over er tatt med minkende brennvidde mens jeg flytter meg nærmere fotoobjektene, for på den måten forsøke å holde omtrent samme bildeutsnitt.

Ved første øyekast kan kanskje bildene se ganske like ut, men om du ser nærmere på detaljene så er det ganske store forskjeller.

Det fire ting som er verdt å legge merke til når jeg endrer avstand til fotoobjektet samtidig som jeg endrer brennvidde:

  • Lav brennvidde gir puteforvrengning, og rette linjer i ytterkanten av bildet buer
  • Lav brennvidde og kort avstand gir større dybde i bildet
  • Høy brennvidde og lang avstand gir et “flatere” bilde
  • Høy brennvidde og lang avstand gir rette linjer over hele bildet

Dette er en tilsvarende bildeserie som viser hvordan et motiv virker «flatere» når man øker brennvidden.

Marianne-de-Bourg-Ingeniørfruen-redder-verden-med-fototips-tomater

Hva er så den ideelle brennvidden?
Ideell brennvidde er selvfølgelig avhengig av hva du tar bilde av, og for min del avhenger det også av lyset. Min nomal-zoom er mere lyssterk enn teleobjektivet (rimelig 10 år gammelt Canon-utstyr) Blir det for mørkt må derfor gå ned i brennvidde og gå nærmere.

Dette er mine erfaringer og valg:

Interiør/rom
35-40mm syntes jeg fungerer best. Går jeg lavere enn 35mm har vegger og linjer i kantene på bildene en tendens til å krumme.

Bursdag/blits
50mm. Mitt Canon EOS400 har en innebygget blits som dekker greit 50mm hvis ikke avstanden er for stor. Lengre avstander og lavere brennvidde gir mørke hjørner.

Portrett
80-100mm er det generelt anbefalte brennvidden for portrettfotografier. Det finnes faste objektiver (ikke zoom) på 85mm som produsentene kaller “portrettlinse”, som sikkert er den helt ideelle brennvidden. Jeg er verken studio- eller portrettfotograf, så jeg bruker en zoom-linse i området 80-150mm avhengig av hva/hvem jeg tar bilde av. Barn for eksempel er spontane og innen du får justert alt korrekt, kan både situasjonen og ansiktstuttrykkene være borte. Da er det bedre å bruke kamera i full auto og zoome inn selv om det “bryter regler”.

Her er et eksempel på et spontan-portrett av kokken som ser ganske skyldig ut når hun blir tatt på fersken i å smake på kakeingrediensene..
ingeniørfruen prøvesmaker

Mat/stilleben
50-200mm. Det er nok her jeg vingler aller mest, og bruker forskjellige objektiver ut fra både lys og hvilket utsnitt jeg ønsker meg. Er lyset godt og jeg ønsker et “flatt” oversiktsbilde, setter jeg opp kamerat litt unna og gjør forskjellige utsnitt i området 80-200mm. Tett på går jeg med 55mm, et mere lyssterkt objektiv, som gir bedre fargesmell og mere dybde. Visuelt ser det da ut som objektene i bakgrunnen står plassert lengre unna.

Tips
De fleste kameraer lagrer informasjon om hvilken brennvidde du har brukt i bildefilen. Du kan da finne ut hvilken brennvidde du har brukt på dine favorittbilder, og kanskje like nyttig, de mislykkede bildene.

2013-11-18_1625

2013-11-18_1630

Ble du klokere? Eller var det avansert? Skriv gjerne i kommentarfeltet om du ønsker andre type fototips.

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.