Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Vintips – Økologisk musserende (Fongaro Brut 2009)
8090
post-template-default,single,single-post,postid-8090,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Vintips – Økologisk musserende (Fongaro Brut 2009)

Det er veldig hyggelig når det dukker opp økologiske nyheter i hyllene på Vinmonopolet, så da denne dukket opp som nyhet på mitt lokale Vinmonopol, måtte den selvfølgelig testes.

Ingeniørfruens vintips - økologisk musserende Fongaro

Perfection cocktailglass fra Holmegaard. Champagnebolle fra MesterGrønn Foto: idemagasinet.no

Hvorfor økologisk vin?

Vin kan føre til allergiske reaksjoner
Årsaken kan være histamin, fargestoffer, garvestoffer/garvesyre (tanniner), tyramin eller sulfitt (svovel) i vinen. Kunstgjødsel eller kjemiske/syntetiske plantevernmidler kan også være årsaken, og det kan være verdt å forsøke økologisk vin dersom man er plaget med allergi.

Sprøytemidler kan gi matallergier.
“Forskning viser at høye nivåer av diklorfenol-holdige sprøytemidler muligens kan svekke mattoleranse hos noen mennesker, og forårsake matvareallergi”, skriver Oikos.

Økologisk vin har lavest verdi av svovel
Svovel i ulike former blir brukt som konserveringsmiddel i vin. I følge Vinmonopolet kan svovelsammenbindinger forverre symptomene hos astmatikere og føre til astmatisk snue, samt elveblest og atopisk eksem kan forverres. Det er nesten umulig å lage vin som ikke inneholder noe svovel, men økologisk og biodynamisk vin har som regel de laveste  verdiene, skriver Vinmonopolet.

Mer om histaminer her: Vin og allergi og i en champagneoversikt som inneholder blant annet champagne med mindre histaminer.

Ingeniørfruens vintips - økologisk musserende Fongaro 3

Foto: idemagasinet.no

Her er altså et bra valg dersom du skal velge økologisk til nyttårsaften:

Fongaro Lessini Durello Brut 2009

 • Varenummer: 5321501
 • Farge: Middels dyp strågul
 • Duft: Moden aroma med fint preg av eple og sitrus, hint av kjeks
 • Passer til: Apertiff, fisk og skalldyr, fingermat.
 • Pris. kr 125,50
 • Drue: Durella 100%
 • Land/distrikt:  Italia, Veneto
 • Årgang:  2009
 • Alkohol: 12,50% Sukker: 5,10 g/l Syre: 6,50 g/l

Drikkeklar nå, men kan også lagres.

Serveres ved 4-6 °

Ingeniørfruens vintips - økologisk musserende Fongaro B

Perfection cocktailglass fra Holmegaard. Foto: idemagasinet.no

Vinprodusenten Fongaro er tredje generasjon vinprodusent som har drevet sertifisert økologisk landbruk siden 1985. Typisk for området som skiller provinsen Verona og Vicenza er jordsmonnets høye naturlige surhetsgrad og der druestokkene vokser på vulkansk terreng, noe som gir druene Durella sin distinkte mineralske smak.

Vinen dufter ungdommelig og mineralsk. Den er frisk og har en del syre. Jeg ville servert den som aperitiff i høyt og smalt champagneglass for å bevare boblene. I tillegg til å passe til fingermat, fisk og skalldyr, ville jeg også servert den til pasta og til hvitt kjøtt.

Om du søker på økologisk på Vinmonopolet får du hele 798 treff. Det er altså mye å velge mellom, også andre produkter enn musserende.

Nå er nyttårsaften også den store dagen for severing av champagne, så er det champagne som gjelder i morgen, kan du få tips om champagne og champagnefrokost her.

Tips til dekking av nyttårsbordet kommer senere i dag, og noen tips om blomsterdekorasjoner og serviettbretting i morgen.

PS – Vinmonopolet er stengt nyttårsaften.

Likte du dette? Lik og del gjerne på Facebook!

2 Comments
 • Maria U

  30/12/2013 at 1:14 pm Reply

  Så interessant innlegg! :) Typen sliter mye med allergi og eksem, som helt klart blir forverret av alkohol. Dette med økologisk vin visste jeg ikke, det skal jeg huske på å fortelle han om.

  • Marianne

   30/12/2013 at 1:40 pm Reply

   Jeg sliter med det samme (eksem og allergi) og har funnet ut jeg i hvert fall reagerer på histaminer. Dette fordi jeg også reagerer på sitrusfrukter, som er histaminrike.

   Du kan også tipse han om å kjøpe Ken Creek eller Falling Feathers dersom han skal kjøpe rødvin. Disse inneholder mindre histaminer/garvestoffer. Skal man velge musserende, kan Prosecco fremkalle mindre allergi/reaksjoner, da denne er laget av kun hvite (grønne) druer. Annen musserende, som for eksempel Cava, kan inneholde en blanding av hvite og røde druer, selv om den er hvit. Druekjøttet er jo hvitt selv om drueskallet er rødt…

   Hvitvin skal inneholde lite histaminer, så her er det flere valgmuligheter.
   (Jeg har skrevet mer om vin og allergi flere steder i bloggen, du kan søke på “vin” og “allergi” i søkefeltet. Eller under VIN øverst i menylinja).

   Siden jeg leste at økologisk vin kan være mer gunstig om man er allergisk, skal jeg teste ut mer av dette fremover. I går smakte vi på den Fongaro-en som jeg har skrevet om i denne bloggposten, og merket ingenting til kløen – hurra! Kanskje det kan være en løsning.

   Men et spørsmål til deg: Reagerer han på absolutt all alkohol? Hvitvin skal jo inneholde lite/ingen histaminer og heller ikke rene sprittyper som for eksempel vodka. Reagerer han på alle typer alkohol, tenker jeg at man kan mistenke at gjæren er årsaken. Man skal jo for eksempel ikke drikke alkohol på en candidadiett eller ved andre soppinfeksjoner…

   Håper han kan bruke tipsene!
   klem

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits