Hjem   Om meg   Kontakt
Hva er egentlig champagne? | Marianne de Bourg
8067
post-template-default,single,single-post,postid-8067,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Hva er egentlig champagne?

All musserende vin er ikke champagne. Cava og Prosecco er ikke champagne. Bare champagne fra Champagne i Frankrike kan kalles champagne.

Champagne er en hvit, musserende vin fra distriktet Champagne i regionen Champagne-Ardenne i Nord-Frankrike, 10-15 mil nordøst for Paris, rundt de store byene Reims og Epernay.

Vin fra andre distrikt og land omtales iblant feilaktig som champagne.

“Prosecco er musserende vin fra Italia og Cava er musserende vin fra Spania”

Vanligvis er champagne lys grønn eller gul av farge, men også rosa champagne forekommer. Det rosa skjæret kommer som oftest av at champagnen tilsettes rødvin når den er nesten ferdig. Dette til forskjell fra rosévin, der fargen skyldes at mosten inneholdt skall fra blå druer i tillegg til grønne.

Ingeniørfruen tipser om søt og musserende vin

Perfection cocktailglass fra Holmegaard / Foto: Per Erik Jæger

Det er laget champagne i bortimot 300 år. Benediktinermunken Dom Pierre Pérignon (1639-1715) hylles ofte som “champagnens far”. Allerede i hans samtid ble han berømt for sitt nitidige arbeid med å forbedre rutiner i vinmark og kjeller. Dom Pérignons vin, og etter hvert vinen fra flere klostre i Champagne, var av høy kvalitet.

I hovedsak lages vinen av tre druetyper: Den grønne Chardonnay og de blå Pinot Noir og Pinot Meunier. Druene presses, og produsentene må være ytterst forsik­tige for å unngå at de blå skallene setter farge på vinen.

Sødme/sukkerinnhold

Sukkerinnholdet i champagne varierer fra helt søt til helt tørr. Det er viktig å legge merke til at i champagnens verden er «sec» langt fra den tørreste. For champagne brukes egne betegnelser for søthetsgradene:

  • Doux – søtest, mer enn 50 g restsukker/liter
  • Demi-sec – halvtørr, 35-50 g restsukker/liter
  • Sec – tørr, 17-35 g restsukker/liter
  • Extra sec, Extra dry – enda litt tørrere, 12-20 g restsukker/liter
  • Brut – nesten helt tørt, 0-15 g restsukker/liter
  • Extra brut – helt tørt, 0-6 g restsukker/liter
  • Ultra brut, Brut nature, Brut integral – 0-3 g restsukker/liter

Andre musserende viner har kopiert betegnelsene som brukes for champagne.

Riktig serveringstemperatur for champagne er 7-9°C, da det er her lukten og smaken kommer til sin rett. Riktig temperatur kan oppnås ved å la den uåpnede flasken ligge i en champagnebøtte med is og vann i omtrent 20 til 30 minutter, eller eventuelt ved å legge den i kjøleskap i et par timer. Man bør aldri bruke fryser til å kjøle ned champagne.

Når flasken åpnes skal man ikke poppe korken, da dette lett fører til søl og bortkastede bobler.

Champagne på budsjett

Det finnes flere gode alternativer til dyr champagne – her kan du lese om blant annet en rimelig Cava, en litt dyrere Cremant, en musserende nærmest uten sukker, en allergivennlig variant og Vinmonopolets aller rimeligste champagne.

Et romantisk og rimelig alternativ til champagne – er den søte rosa musserende vinen Pink.

I filmen Breakfast at Tiffany’s fra 1961 drikker Holly Golightly (spilt av det legendariske stilikonet Audrey Hepburn) champagne ikke bare til frokost, men før frokost. Dette er kanskje ikke å anbefale, men en champagnefrokost kan anbefales – det er både romantisk og glamørst.

Les mer om champagnefrokost: [Hva er champagnefrokost?]

Kilder: Vinmonopolet og  Wikipedia

✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️

Likte du dette? Lik og del gjerne på Facebook!

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits