Hjem   Om meg   Kontakt
Mine favorittkjøkken | Marianne de Bourg
6392
post-template-default,single,single-post,postid-6392,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Mine favorittkjøkken

Hva er ditt favorittkjøkken? Er det feiende flott fransk cuisine eller norsk tradisjonskost? Taco og sushi eller kanskje alt som er italiensk…? Og hva slags kokebøker liker du? Et morsomt tema for alle som er glad i mat og liker å lage mat. Og for alle kokeboknerder som meg. 

Her får du en titt i mine favorittkjøkken og favorittkokebøker.

Ingeniørfruens favorittkjøkken

Photo: Per Erik Jæger

Her er noen av mine favorittkjøkken:

Amerikansk mat
Nå liker jeg også godt amerikansk mat. Synes dette kjøkkenet (i likhet med britisk) er undervurdert. Cajun, creolsk, pulled pork, søtpotet fries, key lime pie, coleslaw og mye mer. Vi har også erfart på våre reiser rundt i USA å ha fått veldig god mat også på budsjett. Vi er jo fire sultne som skal spise og på en road trip som varer i tre uker, ja da blir matbudsjettet heftig.

En av mine kanskje fineste matminner fra USA er fra en typisk amerikansk diner i Miami, 11th St. Diner, hvor jeg spiste søtpotetfries, coleslaw og BBQ-ribs. På grunn av beliggenheten, interiøret, stemningen og maten. Vi har også spist utrolig mye god grillmat i USA. Retter med BBQ-saus, og med smak av grill, eller røyk – som hickory og chipotle. Pulled pork med BBQ-saus er også en av mine favorittretter. Oh la la, eller OMG (Oh my God), som amerikanerne ville sagt det. Andre gode BBQ-retter som er typiske for USA er kyllingsandwich, kyllingvinger eller burgere, alle med BBQ-saus over. Pizza med BBQ-saus har vi også fått servert flere steder.

Og et tips. Hvis du ikke har kokeboka Jamies Amerika, og liker amerikansk mat, er den gull! Boka har fantastiske bilder og layout, og 350 sider med noe som ser ut til å være fabelaktige oppskrifter. Ikke bare grill, men amerikanske klassikere som gumbo, coleslaw, cobbler, cajun-retter, doughnuts, og hush puppies. Fotograf David Loftus tar ikke bare fabelaktige bilder, men lager også fine collager. Bra bok bare å sitte og bla i…

Indisk
Jeg liker også indisk og pakistansk mat, men også andre som typisk bruker mye «søtt» krydder. For eksempel afrikansk mat med bruk av nellik, kanel, vanilje. Og kinesisk mat med five spice powder. Søtt og sterkt, synes jeg er godt.

Pakistansk
Her er Shah Jahan – matgledens hus er en av favorittbøkene i bokhylla mi. Den inneholder foruten oppskrifter på nydelig pakistansk mat også historier omkring mat og måltider. En bok å anbefale!

Tex Mex
…er jeg også glad i. Som mange andre nordmenn står taco innimellom på menyen, men også chili-gryter, fajitas (og Margaritas ;0)

Fransk
Vi har spist mye i andre land og det landet som kanskje imponerer mest når det gjelder mat er Frankrike. Jeg har aldri opplevd å få servert noe som ikke smaker godt der. Sist vi var i Paris fikk vi servert en enkel porsjonsgryte med kjøtt og bønner ved det lille bordet på fortauet. Kjøtt og bønner. That’s it. Og vet du hva? Det smakte himmelsk. Lammekjøttet var mørt og de hvite bønnene perfekt kokt. Retten hadde ganske sikkert kokt en god stund og kraften var garantert kokt på kjøttbein og grønnsaker, samt franskmennenes urtekvast bouquet garni. Selv om det ikke var fast food, var det enkel mat, det var rimelig mat og det var sunn mat. Fransk kjøkken på sitt beste. Jeg ønsker meg kokeboken Et lite kjøkken i Paris.

Gresk
Jeg liker også den enkle greske maten og evnen til å få mye smak ut av enkle råvarer. Jeg er  glad i de to greske kokebøkene mine Vidunderlig Gresk og Mitt Greske KJøkken, som er en favoritt som jeg heller leser og ser på bildene i enn å lage maten. En supersjarmerende bok med bilder som vekker minner om gresk øyhopping en sommer for noen år siden.

Thai-mat
I hverdagen blir det nok allikevel mest krydret mat her hjemme hos oss. Min mann liker det best og da kanskje aller helst thai. Der er som oftest han kokken også. Og hvis du er glad i og vil lage ekte Thai-mat er Thamani en bok du bør ha. Mye bra både av lørdagsmat og gjestemat her.

Nytt, ukjent og uprøvd!
Jeg vil til slutt si at jeg liker aller best å lage mat jeg ikke har laget før. Med smakskombinasjoner jeg ikke har hørt om før. Jo mer ukjent og spennende det høres ut, jo mer får jeg lyst til å lage det.

Hva med deg? Hva er ditt favorittkjøkken?

– Hva er ditt favorittkjøkken og hvorfor?

– Er det ingredienser du er spesielt glad i?

– Kan du anbefale kokebøker fra ditt favorittkjøkken?

– Hvor leser du ellers om mat? (magasiner, kokebøker, nettsteder, blogger m.m.).

– Kan du gi oss en oppskrift i denne sjangeren fra bloggen din?

Send gjerne noen ord om dette, samt noen bilder. Eventuelt også link til oppskrifter i egen blogg.

Likte du dette? Lik og del gjerne på Facebook!

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits