Hjem   Om meg   Kontakt
Eplechutney med nype - Marianne de Bourg | Marianne de Bourg
6501
post-template-default,single,single-post,postid-6501,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Eplechutney med nype

Det er fargefest i naturen med gustne blader, klarblå himmel mot lav sol som fremdeles varmer og søndager med innevær og regn mot ruta…

Det er høst og det frister med mat og drikke som varmer.

Epler, nyper, honning og varmende krydder som anis, kanel, nellik og kardemomme. Oransje og krydderfarget mat og varm te med kryddersmak. Og til middag vil jeg ha comfort food, eller trøstemat som det heter på norsk (gjør det ikke?). Jeg vil ha søtpoteter, gulrøtter, gresskar, og alt som er most, indisk eller krydderduftende…

Til søndagsmiddagen ble det eplechutney. Veldig enkelt og veldig godt. I utgangspunktet ville jeg lage eple- og tranebærchutney fra i fjor høst, men manglet en del av ingrediensene. Det ble isteden chutney med nypepulver som tilfører syrlighet og antioiksidanter. [Les mer om nype]

Jeg er veldig glad i nyper og husker godt (og med lengsel) barndommens smak av nypesuppe og nypemarmelade. Det er enkelt å gjenskape noen av disse rettene med nypepulver.

Svenske Risenta fører nypepulver, eller nyponskalmjöl som det heter, men jeg har kun sett det i Sverige. iHerb fører også nypepulver, og dette er økologisk. På Bondens Marked, sist lørdag lette jeg etter nypeprodukter uten hell. Vet du om norske leverandører som fører tørkede nyper eller nypepulver?

Oppskrift på eplechutney med aprikos og nype

Foto: idemagasinet

Eplechutney

(1 lite glass/bolle)

Dette er en liten porsjon, akkurat nok til en middag til fire. (Og dessuten akkurat passe når du kun har et eple, som jeg hadde). Bruk gjerne smakssatt balsamico i oppskriften, for eksempel kirsebærbalsamico fra Oliviers&Co

 • 1 eple
 • 3 tørkede aprikoser
 • ½ sitron, saften
 • 1 ss balsamico
 • 1 strøken ss nypepulver
 • 3 ts SukrinGold
 • ½ ts kanel
 • ¼ ts malt ingefær
 • 1 klype allehånde
 • 1 klype malt stjerneanis
 • 1 liten klype havsalt
 • Litt vann, slik at det dekker eplene
 • 1 ts honning

Skrell eplet og skjær det i små biter. Hakk aprikosene smått og ha alle ingrediensene foruten honning i en liten kjele. Ha i vann slik at det såvidt dekker.

La putre på middels/svak varme i 10-15 minutter til eplene er møre.  Jeg rørte i en teskje honning når chutney’en var ferdigkokt og litt avkjølt, slik at de gode enzymene i honningen ødelegges minst mulig.

Smak deretter til om chutney’en er passe søt, passe syrlig og passe sterk. Juster eventuelt med SukrinGold/honning, mer sitronsaft eller krydder.

Likte du dette? Lik og del gjerne på Facebook!

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.