Hjem   Om meg   Kontakt
Intervju med bartender Monica Berg | Marianne de Bourg
5724
post-template-default,single,single-post,postid-5724,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Intervju med bartender Monica Berg

Hei – det er fredag!

Har du lyst til å bli kjent med en av verdens fremste kvinnelige bartendere?

World Class-bartender Monica Berg

©FOTO: Diaego

Monica Berg, tidligere barsjef i Aqua Vitae Bar i Oslo, nå bosatt i London, er nemlig en av Norges fremste bartendere. Hun vant den norske finalen av den prestisjefylte bartenderkonkurransen Diageo World Class i mai i år.

Hun representerte også Norge på World Class Bartender of the Year-finalen 2013, hvor hun nesten klatret helt til topps. Monica kom til den avgjørende finalen i Barcelona og ble til slutt beste kvinnelige bartender i den globale konkurransen.

Nå har Monicas vinner-cocktail Top of the Hops kommet med på den prestisjefylte listen World Class 50: the guide to the best fine-drinking experiences around the world 

Tidligere i høst var Monica tilbake i Oslo for å mikse sin finale-cocktail på en av hennes favorittbarer, No. 19 på Youngstorget.

Jeg fikk muligheten til å følge med og få intervjue Monica om bartenderlivet.

Her er Monica:

Hvorfor og hvordan ble du en bartender?

– Jeg har alltid jobber i serviceindustrien, og startet som servitør veldig tidlig. Etter en kveld der vi var underbemannet fikk jeg muligheten til å jobbe bak baren, og siden har jeg blitt der. Det finnes ingen formell utdannelse for å jobbe i bar i Norge, og derfor er det mye “ansvar for egen læring”. Jeg er veldig heldig som får reise mye i forbindelse med jobb, og jeg lærer nye ting hele tiden.

Hva liker du mest med jobben?

– Variasjonen. Man vet aldri hvordan en dag blir, selv om den som regel starter og slutter noenlunde identisk. Før “service, prep og set up”, etter service vasking og “breakdown” av baren. Alt som skjer under service vil variere fra dag til dag, sted til sted og gjest til gjest.

Hva er du best på?

– Fra den tilbakemeldingen jeg får, vil jeg vel si at min styrke ligger i smaker, og kombinasjonen av smaker. Gjennom årene jeg har jobbet som bartender har jeg fått et ganske stort smaksspekter, og det gjør at det blir letter å kombinere de i drinkene. Jeg forsøker alltid å inkludere så mange av basis smakene og sansene i drink-opplevelsen, samt jeg er alltid veldig fokusert på detaljene.

Hva liker du best – søtt eller surt?

– Noe midt i mellom. Personlig heller jeg nok mer mot surt og bittert enn søtt, men drinkmessig er nok balansert stikkordet. For mye av det ene eller det andre er sjeldent godt.

Hvor får du inspirasjon fra til å lage nye cocktails?

– Det kan være så mye: alt fra en farge, en smak, en følelse, til en spesiell setting eller anledning. Det kan starte med en ny ingrediens jeg aldri har jobbet med tidligere, eller et glass jeg har lyst til å bruke. Jeg mener det er viktig å alltid utfordre seg selv til å tenke nytt, og ikke låse seg fast i det man allerede har gjort.

Hva er din signaturdrink?

– Opp gjennom årene så har jeg laget flere signaturdrinker, men dersom jeg skal nevne de jeg er mest stolt av, vil det nok være Holy Smokes (Lagavulin 16 + Dubonnet + Mozart Chocolate Bitters) og Swanky Hanky Panky (Tanqueray Gin + Vermouth Rosso + Fernet Branca + Champagne)

Hvor er du om ti år?

– Vanskelig å si. Jeg har alltid vært eventyrlysten, så om jeg er i London (hvor jeg bor nå) eller om jeg er et annet sted aner jeg ikke. Det fantastiske med denne bransjen er jo nettopp det at man kan jobbe hvor som helst i verden.

Hvilken type brennevin/sprit synes du er mest anvendelig til å lage drinker av?

– De aller fleste brennevin er ganske anvendelige i drinker, så lenge man vet hvordan man skal jobbe med de. Personlig er jeg fan av særpreg, og jeg forsøker alltid å fremheve de egenskapene et brennevin har, fremfor å skjule de. Hvorfor bruke en tequila som base, dersom man skal gjemme agavepreget? Når det er sagt, så er det selvfølgelig viktig å ha brennevin av bra kvalitet – på samme måte som det er viktig å ha gode råvarer når man lager mat. Kjøper du den billigste mixto tequilaen (blandingsprodukt) på polet vil det sjeldent bli like godt som når du bruker en 100% agave tequila.

Hva er din personlige cocktailfavoritt?

– Jeg er veldig glad i “rene” drinker der brennevinet er i fokus. Som regel holder jeg meg til varianter av Negroni, Old Fashioned eller Martini, men når det er sagt, elsker jeg selvfølgelig også en vellaget Daiquiri eller Sherry Crusta.

Er det forskjell på hvilke drinker menn og kvinner bestiller?

– Etter min oppfatning er menn ofte mer eventyrlystne enn kvinner. De er ofte mer villig til å prøve nye drinker eller smaker, og finner derfor letter ut hva de i generelle trekk foretrekker. Kvinner har en tendens til å være mer fastlåst på 2-3 spesifikke drinker, uavhengig av stiler eller smaker. Dette er selvfølgelig helt generelt, og det er alltid unntak.

Kan du gi oss en enkel oppskrift på en cocktail som vi kan lage hjemme?

Sherry Crusta
(1 vinglass)

6 cl sherry (for en frisk og lett drink, bruk sherry av typen Fino – for litt mer karakter, bruk Amontillado)
2 cl frisk presset sitronjuice
2 cl sukkersirup (lages ved å blande sukker og vann 2:1)
1 dash Angostura bitter

Shakes med is, siles over i vinglass med bred sukkerkant og en sitrontwist

Sjekk også ut Monicas vinnerdrink Top of the Hops, en drink laget for å passe sammen med tapas. Den er laget med hjemmelaget sedertresirup (superkult – jeg elsker essensielle oljer!)

Denne og de andre vinnerdrinkene finner du i World Class 50: The Definitive Drinking Guide. Der kan du også få Monicas innsidetips til hvor du kan spise, drikke, shoppe og besøke i Oslo.

 

Summary in English: An interview with Monica Berg, who represented Norway at the World Class Bartender of the Year final, 2013. Take a look at Monica’s winner drink Top Of The Hops here.

You might also want to take a look at The Definitive Drinking Guide features 50 of the most innovative and talented bartenders from across the globe. 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits