Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Mine kokebøker
5405
post-template-default,single,single-post,postid-5405,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Mine kokebøker

Har du dilla på kokebøker? Jeg har alltid hatt dilla og begynte å kjøpe dem allerede da jeg bodde hjemme som tenåring.

Ingeniørfruens rikholdige kokebokhylle

Foto: Per Erik Jæger / Styling: Marianne de Bourg

Deretter ble det flere og flere. Jeg har fremdeles kokebøker som jeg kjøpte da jeg var tenåring, og jeg har kokebøker jeg har fått i gave. Jeg har også kokebøker som jeg har fått fordi jeg skulle skrive om dem. Og jeg har kjøpt mange. Veldig mange.

Når jeg teller nå kommer jeg til 135 i bokhylla, men jeg har også en bunke liggende på gulvet ved siden av sofaen. Både kokebøker og andre bøker. Jeg leser eller titter alltid i 10-20 bøker av gangen parallelt, som skiftes ut jevnlig.

Her er mine fargesorterte kokebokavdeling i bokhylla:

Nesten en historisk reise i mattrender dette her, fra 80-90-tallets tradisjonelle rødrutete kokebok og hjemmebakst, via 2000-tallets lav GI-mat til mer moderne LCHF og økologisk. Jeg fulgte filosofien i den gule Spis Deg Glad-boka for en del år siden og spiste kun frukt fram til lunsj. I følge boka skal frukt kun spises på tom mage og har da en rensende effekt på kroppen. Resultatet ble blodsukkersvingninger de luxe med kvalmeanfall på jobben før lunsj hvor jeg måtte hive i meg en banan eller to. Bra for vekta var det, men ikke for energien!

 

Her er Shah Jahan – matgledens hus helt til høyre en av favorittbøkene. Den inneholder foruten oppskrifter på nydelig pakistansk mat også historier omkring mat og måltider. En bok å anbefale! Jeg elsker krydderne i pakistansk og indisk mat, og boka Smak Av Krydder (nr 2 fra venstre – beklager det uklare bildet!) som er en kombinert kokebok og reisebeskrivelse fra Det indiske hav.

 

Jeg har mange bøker i kategorien lav GI, GB og lavkarbo, da dette kostholdet gir meg stabil energi og hindrer ekstremt lavt blodsukker, som jeg ellers får av “vanlig” mat, for eksempel brød, ris og pasta. Men av disse bøkene er nok Reneé Voltaire sin kokebok Salig Blanding  (nr 4 fra venstre) min favoritt. En vakker kokebok med oppskrifter på vegetarisk, helsekost, supermat og raw food. Hvis du skal kjøpe én bok i en av disse kategoriene, er dette boka! Avoca – A Year at Avoca (nest til høyre) er også en favoritt som jeg kan sitte å bla og bla i. Vakre bilder! Boka fås kjøpt via Amazon.

 

Ikke så overraskende er det mange kakebøker, samt bøker om cupcakes og sånt i den rosa avdelingen. Jeg spiser ikke hvitt sukker, men baker lavkarbo, og favorittkokebøkene i lavkarbo kake-sjangeren er Kakefest av Sofie Hexeberg og Fristende Lavkarbo (helt til høyre). Jeg digger også sjarmøren Jamie Oliver og boka hans Den Nakne Kokken, mens også britiske Sophie Dahl og kokeboka Miss Dahl er en ikke-favoritt. Jeg trenger ikke lese om hennes modellhistorier (og fotomodellkropp!)  når jeg er i kokeboklese-modus :D

 

Her har vi enda flere diettbøker, da jeg elsker å lese om virkningen maten har på kropp og helse. Jeg har også skrevet en del om mat og kosthold i jobbsammenheng. Her er favorittene Fedon Lindberg’s KOKEBOKEN Naturlig Slank – inneholder så utrolig mye bra mat, samt de to greske kokebøkene mine Vidunderlig Gresk. Jeg liker den enkle greske maten og evnen til å få mye smak ut av enkle råvarer. Mitt Greske KJøkken er en favoritt som jeg heller leser og ser på bildene i enn å lage maten. En supersjarmerende bok med bilder som gjør at jeg får lyst til å reise på gresk øyhopping.

 

Mye dietter her, samt raw food og superfoods. For meg er det et bra supplement til et lavkarbo kosthold. Jeg liker ikke tanken på å begrense grønnsaker i kostholdet som ved ekstrem lavkarbo. Jeg vil dessuten ha i meg de vitaminene, mineralene og fytnæringsstoffene som finnes i frukt og bær, også superfood-bær som gojibær o.l. Jeg spiser ikke frukt og bær alene, men i mat, for eksempel mango til indisk mat, ananas til Thai-mat osv. Favorittboka her er Asia – en kokebok av Anna Røer. Den inneholder mange enkle og gode oppskrifter på asiatisk mat. Og fin lay-out!

 

Igjen. Beklager det dårlige bildet. Her er favorittene Kjøttfrie Dager av Yngve Ekern. Ved siden av denne Vegetarisk Kokebok fra 2002 – en klassisk grunnbok i vegetarisk kosthold. Den nye Kjøttfrie Dager inneholder mer moderne retter. Jeg er veldig glad i begge. Og jeg elsker å sitte og bla i Afrodite – fortellinger, oppskrifter og andre afrodisiaka av Isabel Allende.

 

Her er det mange favoritter. En av de vakreste kokebøkene jeg har er Naturens Spiskammer. Ville vekster brukt i matlaging. Bildene er helt fantastiske! Den beste boka å ha i bokhylla når jeg skal be til fest er Ole Martin Alfsen’s Ole Martins Beste Tips. En bok bok med over 100 tips til hvordan lage festmiddag uten stress. Han er også forfatter av familiekokeboka. Denne tyr jeg ofte til når jeg skal lage hverdagsmiddager. Og det er også en grunnleggende kokebok alle bør ha. Jeg kjøpte den til gutta våre til jul i fjor. Denne boka er et supert gavetips til litt større barn! Og hvis du er glad i og vil lage ekte Thai-mat er Thamani en bok du bør ha. Mye bra både av lørdagsmat og gjestemat her.

En liten omtale av noen av kokebøkene mine, men jeg er superglad i alle kokebøkene mine og kunne tenke meg å lage en kokebok en gang selv. Nok et prosjekt “på vent”…

Hva slags kokebøker liker du best?

Vil du vise fram kokeboksamlingen din? Skriv en kommentar i denne bloggposten dersom du lager et innlegg om din samling, da vel!

Marianne :)

12 Comments
  • Anonymous

    15/09/2013 at 11:40 am Reply

    Hei!
    Likte farge-sorteringen av bøkene:-) Hadde vært moro å se hele bokhyllen isin helhet også:-)

    Klem- Marte.

    • Marianne de Bourg

      15/09/2013 at 12:28 pm Reply

      Fargesortering er pent, men ikke fullt så praktisk ;) Jeg kan sikkert vise hele bokhylla en gang også:)

  • greatgreekfood

    15/09/2013 at 11:55 am Reply

    Kjekt!
    Som nevnt før, kan godt lage en sånn :-)

  • Camilla

    15/09/2013 at 12:58 pm Reply

    Jeg er glad i å bake, og elsker bøker med oppskrifter på brød og gjærbakst. Tenker alltid at jeg skal bake meg gjennom alle oppskriftene, men så ender jeg som regel opp med å bruke de samme to-tre oppskriftene hver gang. Ellers er mine favoritter i kokebokhylla The Little Paris Kitchen av Rachel Khoo, og Skafferiets kokebok, så klart! (engang hedmarking, alltid hedmarking!) :)

    • Marianne de Bourg

      15/09/2013 at 1:14 pm Reply

      Ah, takk for tips! Ingen av disse bøkene har jeg, Camilla.

      The Little Paris Kitchen fant jeg her: http://www.amazon.co.uk/gp/product/0718158113/ref=as_li_qf_sp_asin_tl?ie=UTF8&tag=rkh-21&linkCode=as2&camp=1634&creative=6738&creativeASIN=0718158113 og jeg ser at dette er en bok jeg også vil elske! En virkelig fordel med Amazon er at man kan bla i bøkeneR Jeg er glad i fransk mat og drikke; biffgryter, gåselever, Champagne, kjøtt og bønner, and, en perfekt omelett til frokost…mmm..you name it. Og jeg elsker den røde leppestiften og sideskillen hennes også! :D La forresten til bloggen hennes i lenkelista mi :)

      Skafferiets kokebok ser også veldig koselig ut av omslaget.

      Moro å høre om andres favoritter. Kanskje du kan skrive om dine favorittbøker innenfor andre temaer på bloggen. Mote…?

      Ha en fin søndag, Camilla!

  • Anette Willemine

    15/09/2013 at 5:21 pm Reply

    Nå har jeg sittet med hodet skjevt for å lese tittelen på alle kokebøkene dine. Noen kjente for meg, andre jeg har hørt om og noen helt ukjente. Gøy å se hva du liker.

    Hos oss er det nok Mr. Sunhome som leser flest kokebøker, jeg er nok mer utålmodig etter å komme i gang. Men, vi sitter gjerne å snakker om mat og oppskrifter, og planlegger hva vi skal lage i helgene. Det er hyggelig å ha den interessen til felles, også at vi lager maten sammen. :)
    Alle tre barna har arvet interessen for god og sunn mat (bombe!), og det var morsomt å se bilder fra da de to eldste studerte sammen i Spania, i fjor. Der var det jo en glede å raide frukt- og grønnsakshandleren, og de lagde seg “mye digg mat” (sitat). De er, som oss andre her hjemme, veldig glad i å lage slow-cooked mat, og da tar det gjerne 8 timer før maten er klar. Den som venter på noe godt, ja den venter ikke forgjeves, som det heter. Men vi er også glad i det som jeg pleier å kalle “her og nå-mat”, det som er fresht, enkelt og smakfullt, gjerne med en snert av den beste olivenoljen og en velsmakende basamico. Altså… jeg tror jeg kunnet snakket lenge om mat. ;) Hihi.
    Ha en fin kveld!
    Klem

    • Marianne de Bourg

      16/09/2013 at 5:57 am Reply

      Ja, mat er gøy! Jeg tror forresten vi har kommet inn på mat også i tidligere “diskusjoner”:D

      Men stakkars deg som har sittet med hodet på skakke! Tenkte ikke på den konsekvensen av å legge inn bokhyllebildene altså. Kanskje burde jeg lagt bildene på siden, for å unngå stive nakker hos dere lesere…hmmm, det er jo mulig.

      I hverdagen kan middagsplanleggingen foregå sånn: “i dag har jeg lyst på”, “nå er det lenge siden vi har hatt fisk” til “skal vi rett og slett bare grille pølser i dag…?” Altså ikke alltid som veldig planlagt.

      I helgene derimot planlegger vi mer og vi lager også mat sammen, men som regel er det en av oss som har “bestemt” hva som skal lages heller enn at planleggingen foregår sammen. Min kjære får lyst på noe, og det kan jeg også få, men jeg kan sitte i evigheter å bla i kokebøker eller på matblogger på nett. Helt uten en tanke eller plan på forhånd – men plutselig dukker det opp en smakskombinasjon eller nasjonalitet jeg får veeldig lyst på. For eksempel amerikansk, eller komboen appelsin og spisskummen. Andre ganger kan jeg ha en tanke før jeg begynner letingen, for eksempel at jeg har skikkelig lyst på en fransk putrende gryterett – eller “noe med skalldyr”. Vi kjøper aldri inn mat ukentlig – eller planlegger ukas mat. Litt fordi vi har lite kjøleskap og liten fryser, men også det at vi bor i gangavstand fra Meny og handler sammen før vi lager middag hver dag.

      Og jeg har sansen for planlegging der og da, fordi jeg har tro på at vi ofte har lyst på det kroppen trenger (her snakker jeg ikke melkesjokolade men middag!). På en kjølig høstdag hvor jeg fryser, kan jeg ha lyst på supper. Når jeg har vondt i halsen, får jeg lyst på at mannen min lager sykt sterk Thai-mat til meg og i sommer i 40 grader i Kroatia hadde jeg lyst på lette salater og kald mat. Og – jeg kan få sug etter grønnsaker, og lager en diger putrende gryte full av kun grønnsaker.

      Oi, det var visst ikke måte på hvor lenge jeg kunne snakke om mat. Her har kaffen blitt kald.

      Koselig å “snakke” med deg, Anette :0)

  • Turid van Unnik

    04/10/2013 at 12:05 pm Reply

    For en utrolig flott blogg du har! Er så glad for å ha funnet deg. Skal prøve flere av de oppskriftene dine, da vi er to her i heimen med cøliaki. Og denne boksamlingen ble jeg virkelig imponert over. En ting er at de er innholdsrike, disse kokebøkene, men så er de jo så lekre å se på også. Burde jo kjøpe flere bare av den grunn :)
    Ha en strålende høstdag! I’ll be back :)

    • Marianne de Bourg

      04/10/2013 at 1:28 pm Reply

      Så koselig kommentar! Og veldig hyggelig med ny leser – jeg skal ta turen innom deg :)

      Ja, det er gøy å se hva andre leser. Jeg er sjøl alltid nysgjerrig på hva som finnes i bokhylla når jeg er på besøk hos andre :D

      Vi “snakkes” – ha en fin helg! :)

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits