Tilbehøret til grillmaten; sauser, diper og smakfulle marinader
Hva er hemmeligheten bak god grillmat? Jo, det er tilbehøret. Kjøtt og fisk på grillen er alltid en suksess, det er deilig tilbehør som er hemmeligheten. Marinader som på magisk vis gjør kjøtt og fisk saftig. Saus, dip og salsa som setter smaksløkene i sving.
Her har du det aller beste tilbehøret til grillmaten: 3 smakfulle marinader, aioli, salsa og guacamole. Og friterte tortillachips til å dyppe i…
(Alle foto og oppskrifter: Per Erik Jæger/Endelig mandag! Styling: Marianne de Bourg)
Ferdigmarinert kjøtt inneholder som regel mye salt og sukker, og marinerer du selv kan du velge egne og spennende smaksvarianter. Du velger jo selv ingrediensene!
Hensikten med marinering er nemlig å gi kjøttet eller fisken ekstra smak. Det meste er lov, men ta utgangspunkt i KOS regelen, som betyr Krydder, Olje og noe Syrlig. Marineringstiden bestemmes ut fra kjøttstykkenes størrelse. En stek eller fillet kan mariners natten over mens mindre stykker mariners fra en til tre timer.
Her er tre enkle marinader som løfter kjøtt, fisk og scampi:
Mango- og chilimarinade til svinekjøtt (til venstre på bildet)
(4 porsjoner)
Denne marinadene har en søt liten vri da den inneholder mango, som passer ypperlig til svinekjøtt. Den får en deilig gul farge og smaker like godt som den ser ut.
- 1 Stor mango
- 2 ss olivenolje
- saften av ½ lime
- litt salt
- 1 fedd hvitløk
- ½ – 1 rød chilli
Skjær mangoen i terninger. Finhakk hvitløk og chili. Mos alt sammen med en stavmikser eller blender.
Teriyakimarinade til kylling (bak på bildet)
(4 porsjoner)
Japanskinspirert marinade hvor søtt, sterkt og syrlig er i perfekt balanse.
- 1 dl soyasaus
- 2 ss olje
- 1 fedd hvitløk
- 4 ts revet ingefær
- ½ dl sherry eller eplejuice
- 1 ts brunt sukker
Bland soyasaus, oljen og sherry/eplejuice. Finhakk hvitløken, riv ingefær og rør alt godt sammen.
Chili- og koriandermarinade til scampi (til høyre på bildet)
(4 porsjoner)
En thai-inspirert marinade med den klassiske kombinasjonen av lime, hvitløk, chilli, ingefær og koriander. Den passer perfekt til scampi, men også til kylling og annet kjøtt.
- Saften av 1 lime
- 4 ss olje
- 1 rød chilli
- 1 fedd hvitløk
- 2 ss revet ingefær
- 1 neve fersk koriander
Bland limesaften og oljen, finhakk hvitløk, chili og koriander. Riv ingefær og bland alt sammen.
Noe å dyppe i…
Aioli
(4 porsjoner)
Aioli er utrolig godt, og faktisk utrolig enkelt å lage bare du følger disse tre rådene: Ingrediensene må ha romtemperatur, de første dråpene olje må has oppi litt etter litt, og det må piskes godt, gjerne med en stavmikser.
- 2 eggeplommer
- 1,5 dl rapsolje
- 0,5 dl olivenolje
- 1 båt hvitløk
- ½ ts sennepspulver
- ½-1 ss sitronsaft
Sørg for at alle ingrediensene har romtemperatur. Pisk eggeplommene. Tilsett først en dråpe olje som piskes inn, deretter litt og litt olje. Ha i hvitløk og sennepspulver. Smak til med sitronsaft og salt.
Tomatsalsa
(4 porsjoner)
Har du ikke laget salsa før? Da bør du prøve denne oppskriften. Hjemmelaget salsa får gjerne en grovere konsistens enn den ferdigkjøpte. Her kan også mengde hvitløk, chili og koriander tilpasses egen smak. Resultatet blir en deilig fargersymfoni.
- 3 tomater
- 1 rødløk
- ¼ grønn chili
- ½ rød chili (bruk mer chili om du ønsker en sterkere salsa)
- 1 neve fersk koriander
- ½ båt hvitløk
- Litt olivenolje
- Saften av en ¼ lime
Del tomatene i to og ta ut frøene med en skje. Finhakk tomater, løk, chili, koriander og hvitløk. Bland det sammen med olje og limesaft.
Guacamole
(4 porsjoner)
Guacamole er en klassiker til meksikansk mat, men som passer vel så godt til grillmat. Denne varianten er en superenkel variant helt uten fiksfakseri, men akk så god!
- 2 avokado
- ½ lime
- 1 båt hvitløk
- litt tørket grovhakket chili
Del avokadoene, ta ut stenene og mos dem sammen med hvitløk og limesaft. Strø over litt grovhakket tørket chili som pynt.
Tøft tilbehør
Tortillachips
(4 porsjoner)
Friterte tortillachips er supergod og spennende sprø snacks som får en litt annen konsistens og smak enn ferdigkjøpte maistortillas. Lag denne snacksen og gjestene blir garantert imponert!
- 1 pk Whole grain tortilla
- rapsolje
- salt
Del tortillaene i 8 ”kakestykker”. Fritér litt og litt i rapsolje i ca 1, 5 minutter til tortillaene blit gylne. Pass på at du ikke friterer for mange av gangen da kan oljen bli for kald og det blir vanskeligere å kontrollere friteringen. Avkjøl på rist og strø over litt salt.
Drinken som passer perfekt
Oppskrift på drink med smak av mango, fersken og vannmelon finner du her.
bollefrua
01/09/2013 at 8:13 amOg du må ha verdens beste søndag!:)
Marianne de Bourg
01/09/2013 at 8:21 amTusen takk og det samme til deg! :)