Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Tilbehøret til grillmaten; sauser, diper og smakfulle marinader
5238
post-template-default,single,single-post,postid-5238,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Tilbehøret til grillmaten; sauser, diper og smakfulle marinader

Hva er hemmeligheten bak god grillmat? Jo, det er tilbehøret. Kjøtt og fisk på grillen er alltid en suksess, det er deilig tilbehør som er hemmeligheten. Marinader som på magisk vis gjør kjøtt og fisk saftig. Saus, dip og salsa som setter smaksløkene i sving. 

Her har du det aller beste tilbehøret til grillmaten: 3 smakfulle marinader, aioli, salsa og guacamole. Og friterte tortillachips til å dyppe i…

(Alle foto og oppskrifter: Per Erik Jæger/Endelig mandag! Styling: Marianne de Bourg)

oppskrifter marinade grillmat kjøtt kylling

Ferdigmarinert kjøtt inneholder som regel mye salt og sukker, og marinerer du selv kan du velge egne og spennende smaksvarianter. Du velger jo selv ingrediensene!

Hensikten med marinering er nemlig å gi kjøttet eller fisken ekstra smak. Det meste er lov, men ta utgangspunkt i KOS regelen, som betyr Krydder, Olje og noe Syrlig. Marineringstiden bestemmes ut fra kjøttstykkenes størrelse. En stek eller fillet kan mariners natten over mens mindre stykker mariners fra en til tre timer.

Her er tre enkle marinader som løfter kjøtt, fisk og scampi:

Marinader og tilbehør til grillfesten

Mango- og chilimarinade til svinekjøtt (til venstre på bildet)

(4 porsjoner)

Denne marinadene har en søt liten vri da den inneholder mango, som passer ypperlig til svinekjøtt. Den får en deilig gul farge og smaker like godt som den ser ut.

Oppskrift på mango- og chilimarinade til svinekjøtt

  • 1 Stor mango
  • 2 ss olivenolje
  • saften av ½ lime
  • litt salt
  • 1 fedd hvitløk
  • ½ – 1  rød chilli

Skjær mangoen i terninger. Finhakk hvitløk og chili. Mos alt sammen med en stavmikser eller blender.

Teriyakimarinade til kylling (bak på bildet)

(4 porsjoner)

Japanskinspirert marinade hvor søtt, sterkt og syrlig er i perfekt balanse.

Teriyakimarinade til kylling

  • 1 dl soyasaus
  • 2 ss olje
  • 1 fedd hvitløk
  • 4 ts revet ingefær
  • ½ dl sherry eller eplejuice
  • 1 ts brunt sukker

Bland soyasaus, oljen og sherry/eplejuice. Finhakk hvitløken, riv ingefær og rør alt godt sammen.

Chili- og koriandermarinade til scampi (til høyre på bildet)
(4 porsjoner)

En thai-inspirert marinade med den klassiske kombinasjonen av lime, hvitløk, chilli, ingefær og koriander. Den passer perfekt til scampi, men også til kylling og annet kjøtt.

Oppskrift på chili- og koriandermarinade til scampi

  • Saften av 1 lime
  • 4 ss olje
  • 1 rød chilli
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss revet ingefær
  • 1 neve fersk koriander

Bland limesaften og oljen, finhakk hvitløk, chili og koriander. Riv ingefær og bland alt sammen.

Noe å dyppe i…

Marinader og tilbehør til grillfesten

Aioli

(4 porsjoner)

Aioli er utrolig godt, og faktisk utrolig enkelt å lage bare du følger disse tre rådene: Ingrediensene må ha romtemperatur, de første dråpene olje må has oppi litt etter litt, og det må piskes godt, gjerne med en stavmikser.

  • 2 eggeplommer
  • 1,5 dl rapsolje
  • 0,5 dl olivenolje
  • 1 båt hvitløk
  • ½ ts sennepspulver
  • ½-1 ss sitronsaft

Sørg for at alle ingrediensene har romtemperatur. Pisk eggeplommene. Tilsett først en dråpe olje som piskes inn, deretter litt og litt olje. Ha i hvitløk og sennepspulver. Smak til med sitronsaft og salt.

Marinader og tilbehør til grillfesten

Tomatsalsa

(4 porsjoner)

Har du ikke laget salsa før? Da bør du prøve denne oppskriften. Hjemmelaget salsa får gjerne en grovere konsistens enn den ferdigkjøpte. Her kan også mengde hvitløk, chili og koriander tilpasses egen smak. Resultatet blir en deilig fargersymfoni.

  • 3 tomater
  • 1 rødløk
  • ¼ grønn chili
  • ½ rød chili (bruk mer chili om du ønsker en sterkere salsa)
  • 1 neve fersk koriander
  • ½ båt hvitløk
  • Litt olivenolje
  • Saften av en ¼ lime

Del tomatene i to og ta ut frøene med en skje. Finhakk tomater, løk, chili, koriander og hvitløk. Bland det sammen med olje og limesaft.

Marinader og tilbehør til grillfesten

Guacamole

(4 porsjoner)

Guacamole er en klassiker til meksikansk mat, men som passer vel så godt til grillmat. Denne varianten er en superenkel variant helt uten fiksfakseri, men akk så god!

  • 2 avokado
  • ½ lime
  • 1 båt hvitløk
  • litt tørket grovhakket chili

Del avokadoene, ta ut stenene og mos dem sammen med hvitløk og limesaft. Strø over litt grovhakket tørket chili som pynt.

Tøft tilbehør

Marinader og tilbehør til grillfesten

Tortillachips

(4 porsjoner)

Friterte tortillachips er supergod og spennende sprø snacks som får en litt annen konsistens og smak enn ferdigkjøpte maistortillas. Lag denne snacksen og gjestene blir garantert imponert!

  • 1 pk Whole grain tortilla
  • rapsolje
  • salt

Del tortillaene i 8 ”kakestykker”. Fritér litt og litt i rapsolje i ca 1, 5 minutter til tortillaene blit gylne. Pass på at du ikke friterer for mange av gangen da kan oljen bli for kald og det blir vanskeligere å kontrollere friteringen. Avkjøl på rist og strø over litt salt.

Drinken som passer perfekt

Marinader og tilbehør til grillfesten

Oppskrift på drink med smak av mango, fersken og vannmelon finner du her.

Her er boka mi; KREATIVE BORD! Den inneholder også oppskrifter på drinker og annet morsomt til festen. Du kan lese om den og bestille den her:
Følg meg gjerne på Instagram  – og følg bloggen på Facebook.



2 Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.