Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Dårligere syn med briller?
3400
post-template-default,single,single-post,postid-3400,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Dårligere syn med briller?

Har du merket at synet har blitt dårligere etter du har startet med briller?

Før jul var jeg hos optiker og tok en synstest. Beskjeden var følgende ”Ser du ikke det engang!?”

Var det underforstått ”Med det dårlige synes du jo bare kjøpe briller av oss”, lurer jeg på. Jeg kjøpte ikke briller der i alle fall. Prøvde diverse, lånte med meg hjem gjorde jeg også, men fant ingen som passet perfekt. Og jeg kjøper altså ikke briller til 5-6000 kroner som jeg ikke er fornøyd med.

Så, på en reise i fjor kjøpte jeg lesebriller i aviskiosken (etter sikkerhetskontrollen) på Gardermoen. De kostet bare 39 kroner, og det med tilhørende finfint brilleetui. Jeg tenkte å ha det i dem i veska til de tilfellene der jeg ikke ser miniskrift på ingredienslista på matvarer, men i den siste tiden har jeg brukt dem mer og mer. For eksempel her en kveld når jeg var på Instagram (du finner meg der @mariannedebourg) og jammen var det ikke mye lettere å se de bittesmå bokstavene. (De er bittesmå, ikke sant?) Men da jeg tok av brillene etterpå så jeg mye dårligere enn før. Øyet hadde vent seg til å bruke briller!

Så nå burde jeg egentlig kjøpe ordentlige briller, men jeg har ikke lyst, da jeg tror at synet bare vil bli dårligere og dårligere. Kanskje løsningen finnes i denne boka (som jeg helt sikkert har kjøpt kun for moro skyld på loppis):

Se bedre uten briller: ”En fullstendig, illustrert veiledning i den naturlige selv-behandling av svekket syn. Metoden er en videre utvikling av dr. W. D. Bates’ system som har hjulpet tusener til å gjøre seg uavhengig av briller”

Er det et loppiskupp eller? :D
Har forresten mange andre fornøyelige bøker på loppis opp igjennom årene. “Vi som koker elektrisk”, utgitt rett etter elektriske komfyrer kom til Norge… Og boka “Gjør ditt ekteskap lykkelig” som i realiteten består av en mengde råd om hvordan du gjør livet til ektemannen lett (og lykkelig)…  ;0)

.
Men tilbake til Se bedre-boka, hvor metoden skal ha hjulpet tusener som det står å lese foran på boka.

Behandlingene går ut på å bruke den såkalte Batesmetoden som består av en mengde øvelser som skal trene opp musklene i øyet. Blant annet:

 • Fikseringsøvelser
 • Leseøvelser
 • Øyemuskeløvelser
 • Kostholdsråd
 • Nakkeøvelser
 • Bade øynene i kaldt vann
 • Måter å få øyet til å slappe av på
 • Måter å styrke synet på
 • Dekke til øynene 15 minutter daglig
 • Daglig solskinn (om mulig) på lukkede øyne (10 minutter)

Jeg har virkelig virkelig ikke lyst til å begynne å bruke briller, gjøre øyet sløvere og dermed trenge sterkere og sterkere briller. Lurer derfor seriøst på om jeg skulle prøve øyestyrkeprogrammet i boka. Men øvelsene må gjøres hver dag, og det tar mye tid. Jeg vet med meg selv at å bruke 10 + 15 + ? minutter hver dag på øyeøvelser er sånn cirka moro første dagen…

Men når jeg gjør litt research på nett finner jeg faktisk at Batesmetoden er en velkjent metode for å styrke synet, så kanskje jeg burde prøve…?

På YouTube finnes også massevis av videoer som forteller om hvorfor øyemusklene blir svakere hver gang du bruker briller og at bruk av briller vil ødelegge synet  over tid, samt hvordan du kan styrke synet ved å øve opp øyemusklene. Her er en av dem:

Ved å søke på “Bates Method” kommer det opp mange flere også.

Kanskje skulle jeg prøve…? Følger man hele programmet til punkt og prikke skal man merke bedring av synet etter noen uker.

Hva tror dere? Kan det virke? 

7 Comments
 • Anonymous

  17/06/2013 at 6:54 am Reply

  Detta har jag funderat mycket på. Jag fick mina första glasögon när jag var ca 4 år och hade dem sedan all min vakna tid… tills jag blev ca 16. Då blev fåfängan för stor och jag började istället använda linser. Men jag kom på mig själv med att glömma ta på min dem hela tiden och tyckte att det blev onödigt dyrt att köpa månadslinser som jag inte använde mer än halva tiden.. Så då struntade jag helt enkelt i det helt och hållet en tid. Efter ca ett år började jag bli lite orolig att jag skulle överanstränga ögonen och gick därför till optikern för att skaffa nya glasögon. MEN… då hade jag för första gången sedan jag började med glasögon fått BÄTTRE syn. Sedan dess har jag i stort sett inte använt glasögon alls och när jag var på synundersökning häromveckan fick jag reda på att jag tränat bort mitt synfel helt!

  Härmed inte sagt att ingen borde skaffa glasögon… Men i mitt fall var det ju bättre att ta en period av att vara lite trött i huvudet och ögonen ibland!

  //Kusin Emma

  • Marianne de Bourg

   18/06/2013 at 6:20 am Reply

   Wow! Så kult! Jeg tror at siden øyet er en muskel, vil det kunne trenes opp som alle andre muskler i kroppen. Og når vi blir eldre blir musklene svakere dersom vi ikke trener dem. Jeg tror også at den gamle myten om at dersom man leser mye (pluss i dag som man ser mye på PC-skjermen) gjør at øyet får mindre trening og venner seg til den avstanden. Og dermed kan bli svakere…

   Kjempekoselig at du er innom her – og takk for en bra historie :)

   Marianne

 • Camilla

  18/06/2013 at 9:03 pm Reply

  Absolutt et bra loppisfunn! Gøy med morsomme bøker. :) Briller kan være fint, men ikke når man praktisk talt er blind uten og MÅ bruke det hele tiden. Det kan nok være mulig å trene opp synet, men det kommer vel litt an på hvor dårlig man ser i utgangspunktet. (skulle gjerne trent opp fra minus 6 til 0 hvis det hadde vært mulig… men tok laser i stedet, og har vært superfornøyd med resultatet siden). Men kanskje lettere å trene opp “alderssynet”? :)

  • Marianne de Bourg

   18/06/2013 at 9:17 pm Reply

   Ja, bra loppisfunn, ikke sant! Har kjøpt noen morsomme bøker opp igjennom årene. Gamle Norsk Ukeblad også, men mange av bøkene har jeg kvittet meg med nå. Det blir for mye bare, og ingen av oss orker overfylt leilighet og rot…

   Og ja, gammelmannssyn (hahaha) er nok sikkert det som kan fungere aller best å trene opp. Her er det jo snakk om svake muskler, som vil være mulig å trene opp som muskler på andre steder av kroppen. Tror jeg da :)

   Minus 6 er en lang vei å gå ja…
   Jeg har vel mer tro på at det er mulig å reversere i begynnelsen når man ennå ikke ser så dårlig.

   Koselig å treffes forleden forresten :)

 • […] Og nærsynt-buddha. Du kan lese mer om dette i mitt mulige Se bedre uten briller-prosjekt. […]

 • Dag Kronstad

  19/05/2014 at 1:05 pm Reply

  Hei! Dette var interessant. Jeg har hatt boken “Se bedre uten briller”, men finner den ikke igjen. Husker heldigvis en del av øvelsene, men ble også minnet på flere her. Så hjertelig takk for det! Har nylig vært igjennom noe homeopatene kaller “Akupunktur2000”. Begynte med fem behandlinger første uke. To neste uke. Pluss vedlikehold en gang i mnd. Det siste har jeg ikke begynt med enda.Tror blodtilførselen til øynene er blitt noe bedre. Men synsevnen varierer noe. Har såkalt tørr macula og bare 50% syn etter flere lette slag.
  Fikk først beskjed om å ta daglig 80 mg sink, 15 mg betakaroten, 500 mg c-vitamin, 400 mg E-vitamin og 2 mg kobber.

  • Marianne

   19/05/2014 at 10:17 pm Reply

   Oi, dette høres virkelig interessant ut. Jeg har ikke tenkt på det, men det høres riktig ut at nettopp akupunktur kan gjøre noe for synsevnen. Takk for at du tipser, det er sikkert mange lesere som har nytte av gode tips mot dårlig syn.

   Jeg skal jammen ta en titt i boka om det er flere øvelser jeg kan legge ut på bloggen. Ser at boka er i salg hos enkelte antikvariat, men den er jo ikke i vanlig salg lenger.

   Selv har jeg begynt å bruke lesebriller når jeg leser på PC det siste halvåret, og synet mitt har faktisk blitt vesentlig mye dårlig i løpet av denne perioden. Så jeg er selv 100% sikker på at briller ikke nødvendigvis er løsningen, men heller bidrar til dårlige syn pga slappere muskler i øyet…

   Bra tips også med kosttilskudd som er bra for synet. Takk for det også. Har du forresten hørt om urten Øyenstrøst? Dette er en plante brukt opp igjennom historien mot ulike øyeplager. Solaray er et av sikkert flere merker som fører denne urten i pilleform i helsekost.

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits