Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Bartender Jesper Høsts drinker Jas Gripen og Inverted Vesper
4893
post-template-default,single,single-post,postid-4893,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Bartender Jesper Høsts drinker Jas Gripen og Inverted Vesper

Klar for et par drinker laget av en proff?

Her får du to smakfulle drinker laget av bartender og barsjef Jesper Høst på No.19 i Oslo, som vant norgesfinalen i bartenderkonkurransen World Class i 2012.

Men først. Jesper Høst – Hvorfor og hvordan ble du en bartender?  

Bartender Jesper Høst med sine signaturdrinker

© FOTO: idemagasinet.no

Jeg flyttet til Oslo for ca 7 år siden for å fullføre en akademisk utdanning som egentlig ikke interesserte meg noe særlig. For å spe på studielånet fikk jeg gjennom litt pynting på CV-en min jobb på Bar Boca på Grünerløkka, og fant ganske kjapt ut at dette var noe jeg kunne ha talent for. Det ble snart tydelig at Musikkvitenskap på Blindern ikke kom til å føre med seg noen særlige fremtidsutsikter for meg, men det tok enda noen år før jeg forsto at jeg hadde funnet min vei i livet. Bartenderfaget lærte jeg ved learning by doing, et par år på Bar Boca, litt leiesoldat rundt på ulike kneiper på østsiden av Oslo, noen år på nattklubb, og selvfølgelig på Bushwick under Rockefeller som jeg og et vennepar drev i et års tid.

Hva liker du best med jobben?

Det er mange faktorer som gjør at jeg elsker jobben min, men den viktigste er nok møtet med mennesker, det å få muligheten til å kommunisere med folk fra alle lag av samfunnet. Som bartender er det en evig utfordring å prøve å gi gjesten en følelse av å være spesiell. Man skal huske at hver enkelt gjest har en helt unik grunn for hvorfor han/hun har valgt å komme til akkurat deg, og da er det svært viktig å møte hver gjest med ektefølt empati. Dette er noe som ikke kan fakes, og det er her man kan skille mellom en god og en dårlig bartender.

På den teknisk faglige siden er jeg veldig glad for at jeg lever i en tid hvor bartenderfaget utvikler seg i lysets hastighet. Det finnes et helt fabelaktig nettverk av dyktige fagfolk som spenner seg fra Bergen til Bogota, og fra Trondheim til Tokyo som hele tiden jobber for å bli bedre og å spre kunnskap både blandt bartendere og forbrukere. Bartendere har et helt unikt samhold, noe som strekker seg over verdenshav og landegrenser,
og jeg føler meg svært privilegert som får lov til å være en del av det.

Og hva er du best på?

Dette synes jeg alltid er vanskelig å svare på, men jeg håper inderlig at mine gjester setter pris på at jeg alltid forsøker å gjøre kvelden deres minneverdig på en eller annen måte.

Hva liker du best – søtt eller surt?

Det er med drinker som i livet, kjærligheten og i banken: det jeg søker er balanse.

Hvor får du inspirasjon fra til å lage nye cocktails?

Når det kommer til inspirasjon til å lage drinker, er jeg nok litt protestantisk av meg. Mange bartendere får inspirasjon utenifra, det kan være nesten hva som helst; en storby, et kunstverk, ei låt etc. Jeg har aldri kunnet jobbe på den måten. Når jeg skal lage en ny drink starter jeg alltid med basespriten, og jeg kan gå i timer og dager og bare lukte og smake på den for å forsøke å identifisere hvilke smaker som  kan komplimentere den, for deretter å bygge opp drinken “rundt” utgangspunktet. Når jeg gjør jobber for andre kan dette ofte være en utfordring, da drinken gjerne skal være konseptuelt knyttet opptil noe helt annet, og da er det gjerne en lang prosess for å få drinken til å passe sammen med dette konseptet.

Hva er din signaturdrink?

Jeg fikk en god del oppmerksomhet etter fjorårets norske World Class-finale med “Jas Gripen”. Det var en nordisk twist på en klassisk Aviation Cocktail:

Bartender Jesper Høst med sine signaturdrinker

© FOTO: idemagasinet.no


Jas Gripen

Glass: cocktail
Teknikk: røres

  • 6 cl Tanqueray Ten
  • 2 cl hjemmelaget brenneslelikør
  • 5 dråper sitronolje
  • dehydrert Maraschinolikør

Gni inn kanten av glasset med litt sitronjuice så Maraschinokrystallene kan feste seg til glasset. Tanqueray Ten, brenneslelikør og sitronolje røres på is og siles over i avkjølt cocktailglass med Maraschinokrystaller som
garnityr på kanten av glasset.

Hvor er du om ti år?

I en hawaiiskjorte bak baren på det lille hotellet mitt ved stranden på Martinique.

Hvilken type brennevin/sprit synes du er mest anvendelig til å lage drinker av?

Her har jeg ikke en enkelt favoritt, men jeg liker godt at det smaker litt av brennevinet. Gin, bourbon og scotch har forholdsvis robuste smaker som jeg synes gjør seg svært godt i drinker. Når det er sagt, er det også veldig gøy og utfordrende å jobbe med de florlette smakene som finnes i en god vodka. I en vodkacocktail har man nesten ingen smaker å forholde seg til, så her må man tenke helt annerledes og jobbe med konsistens, munnfølelse og parfymering.

Bartender Jesper Høst med sine signaturdrinker

© FOTO: idemagasinet.no

Hva er din personlige cocktail-favoritt?

Dette spørs veldig på årstid, stemning, temperatur, selskap osv., det finnes en perfekt drink til enhver anledning, men jeg kommer alltid tilbake til klassikerne. Manhattan laget på en bra rugwhisky, eller en iskald Martini er aldri feil.

Er det forskjell på hvilke drinker menn og kvinner bestiller?

For få år siden var det veldig stor forskjell, men dette holder nå på å jevne seg ut. I dag kan det nesten anses som litt harry å gå opp til baren og bestille en “rosa jentedrink” eller “real mannedrink”. Gutta er ikke lenger redde for å bli sett med et cocktailglass i hånden, og mange jenter er blitt mer vant til røffe og litt skarpere smaker som Old Fashioned og Negroni.

Kan du gi oss en enkel oppskrift på en cocktail? En uten annet enn sprit og det du får kjøpt på din lokale matbutikk?

Inverted Vesper

(du får den her)

Glass: cocktail
Teknikk: røres

5 cl Lillet Blanc
2 cl Cadenhead´s Old Raj Gin
1 cl Ketel One Vodka

Ingrediensene røres på is og siles over i et avkjølt cocktailglass. Knekk en sitronzest over og slipp den oppi.

Dette er en fabelaktig cocktail, og en moderne klassiker. Det interessante med Inverted Vesper er at man bruker en hetvin som base, og brennevinet er det som “støtter opp” rundt smakene, altså motsatt av det jeg snakket om tidligere. Jeg anbefaler å bruke en gin med høyt alkoholvolum for å gi den mulighet til å komme godt fram i smaksbildet. Lillet Blanc er en nydelig, aromatisk hetvin som i sin tid ble servert til soldater i de gamle franske koloniene. Den var tilsatt kinin, det samme bitterstoffet som vi kjenner fra tonic, og som malariamyggen avskyr.

Den observante leser vil kanskje kjenne igjen navnet, Vesper, fra Ian Flemmings roman Casino Royale (1953). I kapittel 5 bestiller Agent 007 en drink bestående av tre deler Gordon´s Gin, en del vodka og en halv del Kina Lillet, “Shake it very well until it’s ice-cold, then add a large thin slice of lemon peel. Got it?”

[Les også: intervju var med bartender Adam MacDonald fra Liquid Engineers]

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits