Marianne de Bourg | Sjokolade eller olivenolje?
2419
post-template-default,single,single-post,postid-2419,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Sjokolade eller olivenolje?

Duft er minst like fasinerende som smak.

Jeg har fått prøve ut testing av dufter så vel som smak under sjokoladesmaking, ølsmaking, tesmaking, olivenoljesmaking og nå nylig romsmaking. Veldig moro!

Vinsmaking

Cocktail Chic via cocktailmarianne. Smaking 03

Photo via tumblr

.

Vi kjørte rundt i Bordeaux en sommer der vi overnattet  i Saint-Émilion på en vingård i klassisk fransk herregårdstil (og sov i himmelseng!). Der fikk vi omvisning av eieren samt prøvesmake gårdens viner. Ingen avansert smaking, men at vi bodde på gården og fikk sitte ute i vingården sammen med eieren, gjorde selvfølgelig sitt til at stemningen var på topp.

Jeg skulle gjerne lært  vinsmaking skikkelig på et av vinkursene som foregår flere steder i landet (informasjon på kursagenten.no). Det hadde vært moro å lære mer om druetyper, vinområder, vinens farge, duft og smak. Noen kurs lærer man også hvilken vin som passer til hvilken mat. Det synes jeg er ekstra spennende. Mat og vin som passer perfekt sammen – himmelsk godt!

 

Olivenoljesmaking

Cocktail Chic via Cocktailmarianne. Smaking 02

Photo: Cocktail Chic

.

Olivenolje er ikke bare en type olje! Ikke bare er det utrolige forskjeller på kvaliteten, men smaken også.

Jeg har ved to anledninger fått være med på olivenoljesmaking hos Oliviers&Co, olivenoljespesialisten som leverer fra de beste olivenlundene rundt om i Europa. 

Her fikk vi lære at oljene kan smake fruktig; av for eksempel frukt; pære, honningmelon, hvite blomster eller sitrus. Eller urtepreget; som nyslått gress, artisjokk, olivenoljeblader eller tomatblader.

Vi fikk smake fire ulike oljer; fra Frankrike, Italia, Kroatia og Spania, og oljene var overraskende ulike i smakene! De ulike oljene passer også til ulik type mat. Mer om det senere.

Her kan du gå på olivenoljekurs.

 

Tesmaking

Cocktail Chic via cocktailmarianne. Smaking 04

Photo: Les Palais des Thes

.

Te vet man jo at er forskjellige, for eksempel grønn te, sort te og hvit te. Jeg har fått testet ut dette på tesmaking hos Le Palais des Thés. Veldig gøy det også. Jeg er jo veldig glad i te! Vi fikk lære om de ulike typene te; hvit te, grønn te, sort te. Vi lærte å vurdere duft og smak på teene, og vi fikk tips om hvilke typer teer som passer til hvilken type mat. For eksempel kombinasjonen te og sjokolade!

Le Palais des Thés har butikker på Majorstuen, Grünerløkka og i Sandvika. Butikken på Majorstuen har tekurs jevnlig. 

 

Whiskeysmaking

Cocktail Chic via cocktailmarianne. Smaking 07

Photo: Cocktail Chic

.

Jeg har vært på whiskeysmaking. Den første gangen var cocktail-smaking av drinker laget av Jack Daniels hvor den ene smakingen fikk vi lære om (og smake på!) amerikansk Bourbon, Rye og Tennesse whiskey, pluss et utvalg klassiske whiskey-baserte drinker.

 

Sjokoladesmaking

Cocktail Chic via cocktailmarianne. Smaking 01

Photo: Per Erik Jæger

.

Mørk sjokolade er kanskje ikke det man tenker på som veldig forskjellig på smak, men det er det virkelig!  

Under en sjokoladesmaking med Sverre Sætre fikk vi lære nettopp dette. Om forskjellige type kakaobønner, smake på ulike typer råsjokolade og lære å skille mellom ulik kvalitet. Vi fikk også smake på Sætres selvproduserte sjokolade.

Visste du at hvis du kjenner smaking av vanilje umiddelbart, betyr det at sjokoladen er laget med vanillin (kunstig fremstilt fra blant annet nellikolje, tretjære, harpiks og papirmasse (cellulose), og ikke ekte vanilje, som du først vil kjenne smaken av litt senere?

Her kan du også teste ut sjokoladesmaking hos Sjokoladesmaking.no

 

Romsmaking

Cocktail Chic via cocktailmarianne. Smaking 05

Photo: Cocktail Chic

.

Det sies blant kjennere at det nå er trendy å drikke rom bart. Eller rom og isbiter. Det fikk vi høre om og smake på ved en romsmaking av den eksklusive romen Zacapa. Sushi og 6 år gammel rom Zacapa 23. Kjempespennende! Og den 12 år gamle Zacapa XO sammen med brownies og lakriskuler. Mmm…  

Jeg har blitt lovt oppskrift på brownies med rom. Kommer senere!

 

Ølsmaking

Men nå er det ølsmaking som gjelder, skriver nrk.no

Cocktail Chic via cocktailmarianne. Smaking 06

Photo: Aass

Ølglass fra glasskunstner Kari Ulleberg 
i samarbeide med Aass Bryggeri

Jeg har vært på ølsmaking på det aller sørligste stedet i USA; The Southernmost Hotel på Key West. Vi lærte å sammenligne duft, smak, klarhet på fire eller fem ulike ølsorter, blant annet Barack Obama’s favorittøl. Kvelden var uhøytidelig og bar vel mer preg av fest enn av seriøs smaking, men det var utrolig gøy.

Internasjonal Ølfestival

Pssst – Fredag 24. og lørdag 25. mai inviterer Haandbryggeriet til Internasjonal Ølfestival i Drammen. 

Festivalen går av stabelen fredag 24. og lørdag 25. mai 2013 i Drammen. På festivaldagene kan du møte bryggerne fra 16 av Europas ledende mikrobryggerier:

 • Aass Bryggeri (NO)
 • Bierbrouwerij Emelisse (NL)
 • Birrificio Toccalmatto (IT)
 • Brouwerij de Molen (NL)
 • De Struise Brouwers (BE)
 • Hornbeer (DK) Haand (NO)
 • Lervig Aktiebryggeri (NO)
 • LoverBeer (IT) Magic Rock (UK)
 • Monks, Stockholm (SE)
 • Naparbier (ES)
 • Närke Kulturbryggeri (SE)
 • Partizan (UK)
 • Picobrouwerij Alvinne (BE)
 • S:t Eriks Bryggeri (SE)
 • Ægir Bryggeri (NO)
 • Brasserie du Mont Salève (FR)

Les mer om Ølfestivalen på Ølakademiet

 

Kanskje vi ses der?

God søndag i finværet!

Hilsen Marianne :0) 

Her er boka mi; KREATIVE BORD! Den inneholder også oppskrifter på drinker og annet morsomt til festen. Du kan lese om den og bestille den her:
Følg meg gjerne på Instagram  – og følg bloggen på Facebook.1 Comment

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.