Hjem   Om meg   Kontakt
Vinsmaking? Ja, og smaking av te, sjokolade, olivenolje, whiskey, rom og øl | Marianne de Bourg
2419
post-template-default,single,single-post,postid-2419,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Vinsmaking? Ja, og smaking av te, sjokolade, olivenolje, whiskey, rom og øl

Vinsmaking i Bordeaux, ølsmaking på Key West og smaking av whiskey, rom og sjokolade i Oslo er bare noe av de kursene – eller smakingene jeg har fått lov å være med på. Og jeg elsker det!

En supertaster, på norsk en supersmaker, har flere smaksløker på tungen enn andre. Det bør man vel ikke være selv om man er svært opptatt av smak (og duft!), men jeg lurer på om jeg er det. Jeg vurderer å bestille et test kit her: supertaster.com.

Vinsmaking

Vinsmaking på vinslott i Frankirke

Etternavnet vårt, de Bourg, stammer fra Frankrike, nærmere bestemt Bordeaux. Det var derfor ikke tilfeldig at vi leide bil og kjørte rundt i Bordeaux en sommer der blant annet vi overnattet  i Saint-Émilion på en vingård i klassisk fransk herregårdstil (og sov i himmelseng – oh la la).

Der fikk vi omvisning av eieren samt prøvesmake gårdens viner. Ingen avansert smaking, men at vi bodde på gården og fikk sitte ute i vingården sammen med eieren, gjorde selvfølgelig sitt til at dette ble en veldig fin opplevelse.

Vinsmaking med Christer Berens i Drammen

Definitivt mer lokalt var vinsmaking med Christer Berens på Drammens Teater. Christer Berens er utdannet Sommelier ved Gastronomisk Institutt og har vunnet tittelen «årets vinkelner» i Norge to år på rad. Han har også sin egen vinserie med med et titalls viner på Vinmonopolet. Her lærte vi om – smakte på italienske viner.

Vinsmaking med Campo Viejo i Oslo

VINSMAKING-VINKURS-Campo-Viejo

Foto: Campo Viejo

Senere har jeg også fått lære om vin og vinens farge på en vinsmaking arrangert av Campo Viejo, kjent for sine spanske Rioja-viner med åtte viner i sortiment på Vinmonopolet. 

Jeg lærte at det ligger mye informasjon i vinens klarhet og farge. Det forteller blant annet noe om druetype, område og klima, alder, gjæring, syre og oksidasjon. Veldig spennende tema som passer meg perfekt. Jeg elsker jo både farge og vin.

Her er litt mer om vin og vinens farge: Vinens ABC: Farge

Vinkurs på ønskelista

Det hadde vært moro å lære mer om vin og spesielt om hvilken vin som passer til hvilken mat. Det synes jeg er ekstra spennende. Mat og vin som passer perfekt sammen er jo bare såååå godt.

Har du også lyst til å gå på vinkurs? Vinmonopolet holder flere kurs i Norge. De har kurs i smaking av både øl, vin, whisky, musserende vin og champagne.

Whiskeysmaking

Jeg har også vært på whiskeysmaking et par ganger. Den ene gangen var cocktail-smaking av drinker laget av Jack Daniels hvor den ene smakingen fikk vi lære om (og smake på!) amerikansk Bourbon, Rye og Tennesse whiskey, pluss et utvalg klassiske whiskey-baserte drinker. (Oppskriften på whiskydrinken ligger her: Lynchburg Lemonade.)

Der lærte jeg at Jack Daniels whiskey ligger i 4-6 år på fat av amerikansk eik, som har en smak av vanilje og mer natursukker enn fransk eik. Sukkeret gir whiskeyen en smak av naturlig karamell. I tillegg til vanilje og naturlig karamell har Jack Daniels whiskey en smak av syrlighet og pepper. Moro!

Smaker og smakskombinasjoner er noe jeg synes er superspennende. Visste du at gode smakskombinasjoner til whiskey er blant annet bacon, sjokolade, kaffe og rooiboste? Og den aller beste smakspartneren til whiskey kanskje er vanilje. Dette er interessant når jeg skal komponerer nye cocktails.

Her er noen oppskrifter på whiskeydrinker:

  1. Enkle drinker med kun to ingredienser: 7 and 7
  2. Enkle drinker med kun to ingredienser: Scotch and Soda
  3. Eple- og whiskytoddy
  4. Godfather
  5. The Famous Penicillin
  6. Toddy med whisky og smak av kanel
  7. Whiskymarinert svinekam
  8. Tennessee Toddy
  9. Jack Daniel’s Broken Leg

 

Sjokoladesmaking

Mørk sjokolade er kanskje ikke det du tenker på har veldig ulike smaker og varianter, men det har den faktisk.

Sjokoladesmaking med Sverre Sætre

Min settekasse med ulike typer sjokolade og konfekt // Foto: Endelig mandag!

Under en sjokoladesmaking med Sverre Sætre fikk vi lære nettopp dette. Om ulike type kakaobønner, vi fikk smake på ulike typer råsjokolade og lære å skille mellom ulik kvalitet. Vi fikk også smake på Sætres selvproduserte sjokolade.

Visste du at hvis du kjenner smaking av vanilje umiddelbart, betyr det at sjokoladen ikke er laget av ekte vanilje, som du først vil kjenne smaken av litt senere. Nei, da er den laget med vanillin som er kunstig fremstilt fra blant annet nellikolje, tretjære, harpiks og papirmasse (cellulose). Ikke , og ikke ekte vanilje,

Her kan du også teste ut sjokoladesmaking hos Sjokoladesmaking.no

Romsmaking

Det sies blant kjennere at det nå er trendy å drikke rom bart. Eller rom og isbiter.

Romsmaking Zacapa XO

Foto:

Det fikk vi høre om og smake på ved en romsmaking av den eksklusive romen Zacapa. Sushi og 6 år gammel rom Zacapa 23. Kjempespennende! Og den 12 år gamle Zacapa XO sammen med brownies og lakriskuler. Mmm…

Jeg fikk også en oppskrift på brownies med Zacapa.

 

Te-smaking

Jeg har fått testet ut dette på tesmaking hos Le Palais des Thés. Veldig gøy det også. Jeg er jo veldig glad i te.

Foto: Le Palais des Thés

Vi fikk lære om de ulike typene te; sort te, hvit te og grønn te.

Vi lærte å vurdere duft og smak på teene, og vi fikk tips om hvilken te som passer til hvilken type mat. For eksempel kombinasjonen te og sjokolade. Utradisjonelt, men veldig spennende! Grønn te passer passer for øvrig veldig godt til sushi, det er noe som er verdt å prøve.

Grønn te er faktisk noe av du sunneste vi kan få i oss. Teen kan virke hemmende på virus og bakterier, forbedre blodsukkerbalansen og kolesterolnivåer, og er gunstig for å øke forbrenningen. Mer om grønn te her: GRØNN TE – for god helse, skjønnhet, duft og smak

Le Palais des Thés har butikker på Majorstuen og i Sandvika, og butikken på Majorstuen har tekurs jevnlig.

Ølsmaking

Men nå er altså det ølsmaking som gjelder, skriver nrk.no

Jeg har vært på ølsmaking på det aller sørligste stedet i USA; The Southernmost Hotel på Key West.

Ølsmaking i Florida!

Foto: The Southernmost Hotel, Florida

Vi lærte å sammenligne duft, smak, klarhet på fire eller fem ulike ølsorter, også det som skal være Barack Obama’s favorittøl. Kvelden var uhøytidelig og bar vel mer preg av fest enn av seriøs smaking, men det var utrolig gøy.

Olivenoljesmaking

Jeg har ved to anledninger fått være med på olivenoljesmaking hos Oliviers&Co, olivenoljespesialisten som leverer fra de beste olivenlundene rundt om i Europa.

På olivenoljesmaking arrangert av Oliviers & Co.

© FOTO: O&Co

Her lærte jeg at oljene kan smake fruktig; av for eksempel frukt; pære, honningmelon, hvite blomster eller sitrus. Eller urtepreget; som nyslått gress, artisjokk, olivenoljeblader eller tomatblader.

Vi fikk smake fire ulike oljer fra Frankrike, Italia, Kroatia og Spania, og de var overraskende forskjellige i smakene! De ulike oljene passer også til ulik type mat.

Olivenolje er altså ikke bare én type olje og det er ikke bare store forskjeller på kvaliteten, men smaken også.

Her kan du også gå på olivenoljekurs hos Oliviers & Co.

 

Smak og duft

Det er også interessant at smakssansen og luktesansen er knyttet sammen via luftveiene og hører sammen. Duft kan være minst like fasinerende som smak, synes jeg. Mannen min ler av meg og kaller meg hunden hans fordi jeg snuser og lukter på alt mulig. Blant annet lukter jeg på lukteviskelær: En smak av duft

Jeg har tidligere gitt meg selv i oppgave å gi dagen min duft. Å snuse på dagens dufter og å gi dagen mer duft. Les gjerne om denne miniutfordringen her: Dagens utfordring: Å gi dagen min duft

Kos deg med gode smaker og dufter!

Vinsmaking – eller drikking i København. BLOGG: mariannedebourg.no

Foto: Marianne de Bourg

Marianne :0)

 

— Oppdatert 4..9.18 —

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.