Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Allergi, garvestoffer og histaminer i vin
2154
post-template-default,single,single-post,postid-2154,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Allergi, garvestoffer og histaminer i vin

Vin kan føre til allergiske reaksjoner, astma, migrene eller “bare” alminnelig hodepine. Også allergiske reaksjoner som rennende nese og eksem kan utløses av stoffer i vin.

Årsakene kan være histamin, fargestoffer, garvestoffer/garvesyre (tanniner), tyramin eller sulfitt (svovel) i vinen.

Det er svært få mennesker som reagerer på selve hovedbestanddelene i vinen slik som vann, alkohol, organiske syrer og sukker, skriver Sinnetshelse.no . Det er først og fremst de stoffene som dannes under selve vin- og spritfremstillingen, samt E-stoffene, som kan gi opphav til plager.

Garvestoffer (tanniner)

Garvesyren i vinen er kjent for å kunne gi migrene og rødvinshodepine.

Christer Berens sier derimot til TV2.no at tannin, eller garvestoffer, har fått et ufortjent dårlig rykte. Det er nemlig ingen studier som viser noen direkte sammenheng mellom tanninnhold i vin og hodepine. Berens forteller at mange reagerer på rødvin som har ligget lenge på ekfat. Da dannes histamin, som mange reagerer på. Sannsynligvis er forklaringen sammensatt, det skyldes ikke ett enkelt stoff i vinen. Inntak av rødvin øker for eksempel serotoninnivået i kroppen, som igjen kan utløse migreneanfall hos personer som er utsatt for migrene. Hvilket eller hvilke stoffer som forårsaker dette er uvisst, forteller Berens.

Tyramin

Musserende viner og champagne kan inneholde mye tyramin, et stoff beslektet med histamin. Begge er i gruppen biogene aminer og kan utløse hodepine og migrene, i følge matogdrikke.no

Histaminer

Er det histaminene i vinen man reagerer mot, bør man avstå fra røde viner, særlig lagrede og musserende vin, som inneholder tyramin, et stoff som er nært beslektet med histamin. Hvitvin kan være et bedre alternativ siden den inneholder små mengder histamin.

Noen mener at Prosecco er et tryggere valg for allergikere siden den kun lages av den hvite druen Glera/Prosecco, mens Cava også kan lages av røde druer, som skal inneholde mer histaminer fra drueskallet.

“Kliniske forskere antar at mange som får rødvinshodepine har en kjemisk intoleranse for histamin. Kroppen er utstyrt med et enzym som fjerner histamin. Enzymet hemmes av alkohol og histaminet holder seg derfor lenger i kroppen”, sier daglig leder i Arcus Wine Brands Elin Ellann til Klikk.no

I følge Klikk kan det også hjelpe mot rødvinshodepinen å drikke ett glass vann per glass vin man drikker vin.

Sulfitt (svoveldioksid)

Astmatikere kan reagere spesielt på sulfitt, som finnes i alle viner; både rød, hvit og rosévin. Systembolaget anbefaler også astmatikere som reagerer på rødvin å kjøpe vellagret rødvin, fordi sulfitt eller svoveldioksid avtar jo eldre vinen er. Som de skriver: “Det er mindre sjanse for å reagere på en vin til over fem hundre kroner”

Fargestoffer

Personer som ikke tåler visse syntetiske fargestoffer bør passe på, disse kan reagere på drueskallet i vin, som kan føre til ulike allergiske reaksjoner.

Rødvin og ost

Kombinasjonen rødvin og ost skal være spesielt uheldig, fordi histaminene i rødvinen og oster, særlig lagrede, forsterker hverandre. Kombinasjonen kan føre til hodepine, hevelser, pustebesvær og lavt blodtrykk.

Noen viner som skal ha lavt innhold av garvestoff og histaminer:

Cocktail Chic via cocktailmarianne. Vin og allergi.

Ken Creek

  • Varenummer: 5523506
  • Basisutvalg
  • Duft av røde bær og krydder, er middels fyldig og smaken er lang og rund.
  • Land/distrikt: Australia
  • Druetyper: 50% Shiraz, 50% Cabernet Sauvignon
  • Pris: kr 104,90
for 75 cl / kr 344,90 for 300 cl
  • Passer til: Lyst kjøtt, lam, sau, svinekjøtt og milde oster.
  • Alkohol: 12,00%
  • Sukker: 1,00 g/l

Cocktail Chic via cocktailmarianne. Vin og allergi.

Falling Feather Ruby Cabernet

  • Varenummer: 5660501
  • Basisutvalg
  • Middels dyp rød. Ung fruktighet med preg av røde bær, paprika og litt sevje, hint av sødme i avslutningen.
  • Land/distrikt: USA, California
  • Druetype: Ruby Cabernet 100%
  • Pris: kr 104,90 for 75 cl / Kr 349,90 for 300 cl
  • Alkohol: 12 %
  • Sukker: 8,00 g/l
  • Passer til: storfe, svinekjøtt og grønnsaker.

Cocktail Chic via cocktailmarianne. Vin og allergi.

Zanni Valpolicella

  • Varenummer: 9332806
  • Basisutvalg
  • Aroma preget av røde bær, streif av trekrydder, mandel og urter. Ung, ren og saftig frukt, preg av røde bær og urter, litt bitter ettersmak.
  • Land/distrikt: Italia, Veneto, Valpolicella
  • Druetype: Corvina 80%, Rondinella 10%, Corvinone 10%
  • Pris: Kr 394,90 for 300 cl
  • Alkohol: 12,5 %
  • Sukker: 4,00 g/l
  • Passer til: fisk, lyst kjøtt og svinekjøtt.

Cocktail Chic via cocktailmarianne. Vin og allergi.

Arcus Wine Brands har utviklet en rekke rødviner med lavt innhold av garvestoff og histamin. Du kan se etter vin merket med ”Lav på garvestoff og histamin” neste gang du er på Vinmonopolet.

Et tips fra Systembolaget er at man kan forebygge allergiske reaksjonene ved å ta en allergipille.

Kilder: ArcusKlikk.noMatogdrikke.noSinnetshelse.noSystembolagetTV2.no

Her er boka mi; KREATIVE BORD! Den inneholder også oppskrifter på drinker og annet morsomt til festen. Du kan lese om den og bestille den her:
Følg meg gjerne på Instagram  – og følg bloggen på Facebook.



No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.