Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | [KUNST] Liker du abstrakt kunst?
2046
post-template-default,single,single-post,postid-2046,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

[KUNST] Liker du abstrakt kunst?

Jeg liker figurativ kunst, men også abstrakt/nonfigurativ kunst. Gjør du?

“Abstrakt kunst er en kunstbetegnelse som hovedsakelig benyttes om nonfigurativ kunst, det vil si malerkunst som ikke forestiller eller etterligner gjenstander. Den abstrakte kunsten bruker ikke formene og fargene til å representere noe bestemt ved å ligne dette, men snarere til å gi en opplevelse av noe som ikke helt hører hjemme i vår sansbare verden. Tilskueren står dermed fritt til selv å legge inn sin egen betydning og tolkning”
Kilde: Wikipedia

Her er et tekstilbilde jeg liker veldig godt:

Ingeniørfruen om abstrakt kunst

Bildet er laget av tekstildesigner Carolyn Quartermaine

I abstrakt kunst skal nødvendigvis ikke motivet forestille noe som helst, men bildet kan allikevel sette meg i en eller annen stemning, og jeg kan se på bildet lenge fordi det gjør noe med meg. Det kan minne meg om noe – eller ikke.

Bildet behøver ikke ligne på noe for at jeg skal like det. Det kan like gjerne være komposisjon og fargekombinasjon som tiltaler meg. Jeg har også alltid vært glad i mønstre på stoffer og papir, vakre omslag på bøker, mønstrete tapeter. Kombinasjonen farge og form tiltaler meg.

Og dette halvabstrakte bildet, som forestiller blomster og grener:

Ingeniørfruen om abstrakt kunst

Trykk med tittel Likin’ Loopin’ Canvas av Jennifer Mercede fra Etsy.com

Jeg har hørt følgende bli sagt om abstrakt kunst: “Kr 10.000! Det er bare noe smøreri som er smurt sammen på fem minutter. Det kunne jeg også klart!”

Men dersom man selv hadde klart det, ville man da ikke gjort det…? Titusen kroner for noen få minutters jobb liksom – hallo!

Det finnes helt sikkert abstrakt kunst som faktisk er smurt sammen i løpet av fem minutter.
Men det er nok ikke typisk de bildene jeg liker. Jeg liker bilder jeg ser det ligger mye arbeid bak. Det finnes selvfølgelig også dårlig abstrakt kunst…og det finnes de bildene man bare ikke liker. Men sånn er det også med figurativ kunst.

Dette bildet synes jeg har en fantastisk fargebruk og en utrolig spennende komposisjon:

Ingeniørfruen om abstrakt kunst

Bilde av kunstneren Mary Ann Wakeley

Jeg har snakket med flere erfarne kunstnere som alle sier at abstrakt kunst er ikke lett. Og etter å ha prøvd å male selv, har jeg erfart det samme; at det ikke nødvendigvis er enklere å male abstrakt enn figurativt. At det ligger like mye jobb og like mange timer bak et abstrakt maleri som et figurativt bilde.

Her er en fantastisk fin collage. Se på alle detaljene!

Ingeniørfruen om abstrakt kunst

Collage av kunstneren Jill Ricci

Jeg liker også portretter, men disse kan bli kjedelige, selv om bildet er pent, og slående i sin likhet med modellen. Portretter eller andre motiver som er så realistiske at de kunne vært fotografier, burde heller vært fotografier. Jeg har  veldig sans for foto og den stemning man kan skape i et fotografi med komposisjon og ikke minst lys og skygge.

Og på dette bildet liker jeg de rolige og harmoniske fargene og den fine teksturen:

Ingeniørfruen om abstrakt kunst

Maleri av kunstneren Sam Locke

Og jeg liker figurative malerier, men her har jeg sansen for bilder med egenart og en definert stil. Når jeg tenker: Wow, for en teknikk!

Ikke så lett å forklare, men jeg skal finne noen bilder som viser hva jeg mener…

…imens må du ha verdens aller beste fredag!

(Og du. Snart er tid for fredagscocktail – juhu!)

Hilsen Marianne :0)

5 Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits